Ideiglenes toronysisak a Szent József Kápolnán


2019-08-13 21:08:46  | cikk: pi-pa  | fotó: Pintér Ádám  | 


Ideiglenes toronysisak a Szent József Kápolnán főképe
A Szent József Kápolna és Közösségi házat 2005-ben szentelték fel. A hívek két éve aggódva vették észre, hogy a legfiatalabb pápai katolikus templom tornyát díszítő kereszt egyre ferdül. Salgó Ferenc kanonok, plébános akkor szakemberek tanácsát kérte, akik úgy határoztak, a kereszt balesetveszélyes, ezért el kell távolítani a toronyról.
Ezt követően hosszas huzavona kezdődött, villámcsapás és kivitelezési hiba is szóba került, azonban sem a biztosító, sem a kivitelező nem vállalta a felelősséget, így a Szent Anna Plébánia közösségének más forrásokat kellett találnia a templom helyreállításához - tudtuk meg Salgó Ferenctől. A közel négymillió forintos munkálatokat a Veszprémi Főegyházmegye és Pápa Város Önkormányzata egy-egymillió forinttal támogatja, a hívek adományaiból pedig egymillió forintot is meghaladó összeg gyűlt össze. 
A rekonstrukció ma látványos szakaszához érkezett, délelőtt leemelték a sérült toronysisakot, melynek helyébe ideiglenesen egy kisebbet rögzítettek a kivitelező vállalkozás szakemberei. 
Pozsgai László műszaki vezető elmondta, két évvel ezelőtt egy erős viharban elroppant a kápolna keresztjét tartó királyfa. Akkor megállapították, hogy a keresztet mindenképpen el kell távolítani a toronyról, mert attól kellett tartani, hogy rázuhan a toronyra, vagy a főhajóra és ott beszakítja a tetőszerkezetet. A helyreállítás során mindenképpen olyan megoldásra törekedtek, ami akár száz éven át is helyén tartja a keresztet. Ehhez azonban le kellett emelni a három tonnás tornysisakot és a beázás elkerülése érdekében egy ideiglenes, egy tonnás szerkezetet kellett a toronyra helyezni. Az elkövetkező hetekben helyreállítják a toronyszerkezetet, melyhez acél elemekkel rögzítik a keresztet és felhelyezik a kereszt tövére a bádogszerkezetet.
A toronysisak felújítása a tervek szerint augusztus 31-ére befejeződik. 

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-09-18 21:36:59

A petőfisek nyerték meg a városi honvédelmi vetélkedőt


ajánlott cikk főképe

2019-10-12 11:06:23

Százszorszép anyanyelvünk


ajánlott cikk főképe

2020-01-25 11:04:56

Közlekedésbiztonsági előadás a QSI diákjainak


ajánlott cikk főképe

2019-10-13 21:38:13

Dr. Áldozó Tamás nyerte a polgármester választást városunkban


PÁPA időjárás