A 120 éve elhunyt Bánóczy Pálra emlékeztek a városbarátok


2019-08-13 21:46:39  | cikk: Babos Petra  | 


A 120 éve elhunyt Bánóczy Pálra emlékeztek a városbarátok főképe
A világosi fegyverletétel 170. évfordulónapján az Elsősorban pápai Városbarát Egylet (EpVE) rövid tisztelgéssel, koszorú elhelyezéssel emlékezett a 120 éve elhunyt Bánóczy Pálra a Kálvária-temetőben. Bánóczy Pál volt az a néhai '48/49-es honvéd tizedes, aki elsőként Pápára meghozta a világosi fegyverletétel hírét. Horváth Lászlóné szavalata után Kerecsényi Zoltán  egyleti ügyvivő, önkormányzati képviselő ismertette röviden a fegyverletétel körülményeit, Bánóczy életének főbb állomásait, illetve részletet olvasott fel a pápai Szent István Római Katolikus Plébánia historia domusából, Plosszer Ferenc káplán „A világosi lefegyverzésrőli hírek” című feljegyzéséből.
-Bánóczy Pál Bakonyszentiván községben látta meg a napvilágot 1826. december 8-án, nemesi családban. Előbb Pápán tanult, majd az építészeti képesítés megszerzése végett a bécsi műszaki főiskolára került, itt érte a bécsi forradalom. Hamarosan hazaszökött, és a forradalmi eszmék híveként 1848. december 11-én a sorozóbizottság elé állt, tüzérnek vagy utásznak kérve magát. Nagysándor József honvéd vezérőrnagy (a későbbi aradi vértanúk egyike) hadtestéhez került, kilenc csatában harcolt. A világosi fegyverletétel hírét ő hozta meg elsőként Pápára, utána bujdosni kényszerült. Az enyhülést követően befejezi tanulmányait, majd az 1850-es évek közepétől Pápán telepedik le, ahol sok szép épület tervezésében-kivitelezésében működik közre, többek között például a városi színház tervezőcsoportjának is tagja volt. Közismert pápai építőmesterként hunyja le szemeit 1899. május 21-én, éppen Budavár visszafoglalásának 50. évfordulónapján - mondta Kerecsényi Zoltán. 
Az emlékalkalmon az EpVE önkéntesei mellett megjelent és tisztelgett Bánóczy szülőhelye, Bakonyszentiván község képviseletében Földing Zoltán önkormányzati képviselő, a Pápai Honvéd Bajtársi Klub részéről Farkasdy Lajos nyugállományú őrnagy, klubelnök, Gazda József nyugállományú százados, klub-alelnök, valamint a Pápai Huszár Egyesület nevében Nagy Zoltán, hagyományőrző huszár-őrmester, alelnök és Herédi János hagyományőrző huszárzászlós is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-05-13 09:17:44

A legfiatalabb pápaiaknak osztják a textil szájmaszkot


ajánlott cikk főképe

2020-03-05 20:20:06

Ismét Musica Pannonica Reformata


ajánlott cikk főképe

2020-03-25 15:43:27

Novellapremier a papa-ma.hu-n


ajánlott cikk főképe

2020-05-06 12:19:52

Légfertőtlenítővel bővült a központi-és gyermekorvosi ügyelet