Pályázatok, támogatási kérelmek a testület előtt


2019-08-15 14:57:02  | cikk: HuHa  | 


Pályázatok, támogatási kérelmek a testület előtt főképe
Valamennyi képviselő jelenlétében tartott ma délelőtt ülést Pápa Város Képviselő-testülete. A városatyák többek között pályázatok benyújtásáról és támogatási kérelmekről döntöttek és elfogadták a településszerkezeti terv megalkotásával kapcsolatos határozati javaslatot.
A mai ülést követően várhatóan augusztus végén ismét tanácskoznak a képviselők

Az ülés Unger Tamás napirend előtti felszólalásával kezdődött, az alpolgármester a közelmúltban a közösségi médiában megjelent holokauszttagadó megnyilvánulások ellen emelt szót. Emlékeztetett, 2019 a helyhatósági választások éve, de legalább ilyen fontos, hogy a testület tavalyi döntése alapján a holokauszt emlékéve, amelynek során 2500 egykori pápai polgártárs elhurcoltatására és kivégzésére emlékezik a város számos rendezvény keretében.
-Hogy lehet az, hogy 2019-ben a választási kampány és az emlékév ilyen drasztikus formában metszi egymást? Hogy lehet az, hogy egy nyilvános - egyébiránt eddig is eléggé antiszemita - jobbikos, illetve most már összellenzéki Facebook-portálon a holokauszt emlékévében holokauszttagadó megnyilvánulás maradhat fenn több napon keresztül, és azt nem moderálja ki azonnal a portál működtetéséért felelős, egyébként napjainkra már teljes mértékben elcukisodott párt helyi vezére, mint adminisztrátor? Hogy lehet az, hogy azt ezt követő felháborodást egyszerűen csak hisztinek titulálja, azaz a gyűlöletbeszédet egyszerűen banalizálja, és közösséget vállal a hozzászólóval, sőt tiszteletét fejezi ki az amúgy is számos antiszemita hozzászólást produkáló kommentelővel? Hogy lehet az, hogy mindennek napvilágra kerülését követően az összellenzék egykor oly rasszizmus ellenes, harcos, egyébként izraeli ösztöndíjjal a témát kutató polgármesterjelöltje nem határolódik el azonnal, sőt több hét elteltével sem, és agyonhallgatja a már országos médiát is elérő botrányt? - tette fel kérdéseit.
Unger Tamás (középen) a holokauszttagadást bírálta  napirend előtti felszólalásában

Unger Tamás úgy fogalmazott, ez nem az ellenzéki összefogás kompromisszuma, hanem megalkuvás, a Jobbik, mint szövetséges párt megtartása érdekében, agyonhallgatás, és ezen keresztül közösségvállalás a gyűlöletbeszédek legocsmányabb és legelítélhetőbb formájával. Az alpolgármester felidézte, Grőber Attila az ellenzéki összefogás által készítendő etikai kódexről beszélt a közelmúltban.
- Nekem lenne egy javaslatom az első pontra: azonnal ítéljék el és határolódjanak el a holokamuzás és a gyűlöletbeszéd minden formájától, annak kimondójától, támogatójától, terjesztőjétől, megengedőjétől és banalizálójától. Mert az ilyen embereknek nincs helyük a közéletben. Vagy akkor Önnek, Önöknek nincs helyük a közéletben - hangsúlyozta.

Az alpolgármester napirend előtti felszólalásával kapcsolatban dr. Áldozó Tamás polgármester, az ülés utáni sajtótájékoztatóján azt mondta, 2019-ben elfogadhatatlan és tűrhetetlen, ha valaki holokausztot tagad, a holokauszttagadást mentegeti, vagy olyanokkal együttműködik, akik ezt teszik.
-Azt gondolom, Grőber Attilának világossá kell tennie álláspontját a holokauszttagadással kapcsolatban. Nem lehet az egyik oldalon Krókusz projektet és a holokauszt történetét hitelesen képviselni a pápai középiskolás diákok és a közvélemény irányába, a másik oldalon pedig cinkosan összekacsintani és néhányszáz jobbikos szavazat kedvéért eltűrni azt, hogy környezetében mai napig ilyen kommunikáció folyjék. Világosan színt kell vallani: vagy a holokauszttagadás elítélése, vagy az együttműködés a Jobbikkal - fogalmazott.
Grőber Attilának világossá kell tennie álláspontját a  holokauszttagadással kapcsolatban - mondta dr. Áldozó Tamás polgármester a sajtótájékoztatón  

A napirendek megtárgyalása során elsőként az új Településszerkezeti Terv megalkotásával kapcsolatos javaslatok véleményezéséről szóló előterjesztésről szavaztak. A több éve tartó munkafolyamat lassan a végéhez ér, várhatóan ősszel dönt a képviselő-testület a dokumentumról. Most a véleményezési szakasz lezárásáról döntöttek, megismerve és elfogadva a jogszabályban előírt partnerségi egyeztetés során megfogalmazott véleményeket.
-A Településszerkezeti Terv megalkotása nagyon felelősségteljes munka, speciális mérnöki tudást igényel, sok szakhatóság bevonásával zajlik és sok fórum mond véleményt róla - magyarázta dr. Áldozó Tamás polgármester az ülés után.
Mezei László főépítész beszélt a Településszerkezeti Tervről

A képviselők döntöttek arról a kérelemről, hogy a város egyik fogorvosi praxisát megbízási szerződéssel ellátó Dental Centrum Pápa Kft. helyett - a tevékenységet eddig is végző - dr. Nagy Olivér vigye tovább, feladat-ellátási szerződéssel. Az önkormányzati rendeletben meghatározott körzet ellátásához szükséges praxisjogot a képviselő-testületi támogatás esetén dr. Nagy Olivér szerzi meg. A képviselők egyhangú igen szavazatukkal fogadták el a határozati javaslatot, mely szerint az 1. számú fogorvosi körzetben 2019. október 1-től a fogorvosi feladatokat az okleveles fogorvos doktor látja el a praxisjog megszerzése esetén.
-Mindez azt is jelenti, hogy néhány éven belül a második fogorvosi praxist sikerült betölteni. Úgy látszik, hogy a fogorvoslás területén a generációváltás jól halad - fogalmazott a döntés kapcsán a városvezető, hozzátéve a fogorvosi ellátás vonatkozásában jobban áll a város, mint a felnőtt vagy gyermek háziorvosok tekintetében.

Az ülésen két pályázat benyújtásáról is egyhangú igen szavazattal döntöttek a képviselők: egyik pályázat a pénzbeli szociális ellátásokra vonatkozik, a másik pedig közösségi közlekedés biztosításának támogatására.
-A pénzben nyújtott szociális ellátások forrását állami támogatás és a helyi önkormányzati adóbevételekből e célra áthelyezett pénzösszeg biztosítja. Az önkormányzati rész csökkentésére nyílik lehetőség a pályázattal. A pályázati támogatás mértékét az adóerő képesség szerint sávosan határozzák meg, ennek figyelembevételével 14 millió forintra pályázhatunk - ismertette a feltételeket a polgármester, hozzátéve, az elmúlt években rendszerint sikeresek voltak az önkormányzat ilyen pályázatai, ha most is így lesz, 14 millió forint többletforráshoz jut a város.
Ugyancsak központi költségvetési forrás elnyerését reméli az önkormányzat a helyi közösségi közlekedés támogatásához. Mint ismeretes, a város közel 100 millió forint saját forrással támogatta 2018-ban a helyi személyszállítási közszolgáltatást, ehhez a költséghez járulhat hozzá a most benyújtandó pályázat. Ilyen pályázatot egyébként tavaly is nyújtott be az önkormányzat, akkor 5 millió forintot nyert el.
Minden képviselő támogatta a benyújtandó pályázatokat

A városatyák két támogatási kérelemről is határoztak az ülésen, mindkettő egyházi épületek felújítását segíti. A Pápa 1. számú Római Katolikus Plébánia a Ferences templom leromlott állapotú tetőzete és a mellette található kolostor szárny renoválásának költségeihez kért támogatást. Az előterjesztésben 5 millió forintos összeg szerepelt, Grőber Attila, MSZP-s képviselő módosító indítványában ennek megduplázását javasolta, ám a képviselők 6-2-6 arányban nem szavazták meg a 10 millió forintos támogatást, az eredeti összeget viszont 13 igen és 1 nem szavazattal elfogadták.
13 igen és 1 tartózkodás mellett támogatták a városatyák a Pápai Református Egyházközség kérelmét, melyben a Református Újtemplom felújításához kértek pénzügyi segítséget. A döntés értelmében 2,5 millió forinttal járul hozzá az önkormányzat a munkálatokhoz. Dr. Áldozó Tamás polgármester a határozat kapcsán kiemelte, a templom felújítását más forrásból már támogatta a város: az egyházi keret terhére 1,7 millió forintot bocsátott a közösség részére.
Grőber Attila (középen) a Ferences templom felújításának támogatását megduplázná 

A napirendek között szerepelt a Pápai Vízmű Zrt. gördülő fejlesztési tervének módosításáról szóló előterjesztés, ezt a testület 14 igennel szavazta meg. A napirend tárgyalásán dr. Lukács Endre, a vízmű vezérigazgatója közölte, közel 500 millió forintot fordítanak fejlesztésekre, a mostani módosítások a fejlesztések kismértékű időbeni tolódásáról szólnak, a tervezett szennyvízcsatorna hálózat felújítási munkák 2020-ban fejeződnek be, a víztorony felújítása pedig várhatóan jövőre kezdődik meg.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-07-06 15:44:24

Csontozómunkás képzés Pápán


ajánlott cikk főképe

2020-08-09 19:37:12

31 fertőzött, karanténban több háziorvos - vasárnap esti információk a koronavírus-járványról


ajánlott cikk főképe

2020-09-29 07:53:46

Cigányzenés könyvbemutatót tartott a Gyermekjóléti Alapítvány


ajánlott cikk főképe

2020-05-12 08:21:45

A Nehézfiúk a Fő téren és a volt Kilián lakótelepen muzsikáltak