Pápai Hősök Napja 2019.


2019-08-18 08:12:23  | cikk: ha  | 


Pápai Hősök Napja 2019. főképe
A huszárokat harci érzékük, bravúros lovaglótudásuk, küzdeni tudásuk, bajtársiasságuk, hősiességük és leleményességük a kor legnagyszerűbb katonái közé emelte. Hű társukkal, lovukkal vették ki részüket a hazai és európai küzdelmekből. Sokan a 15. században kialakult fegyvernem búcsújának kezdetét a tragikus Gorodok-Satanow-i küzdelemhez kötik. 1914. augusztus 17-én a keleti fronton hősies és hiábavaló halálrohamra indultak a Monarchia huszárjai az orosz állások ellen. A 23. honvéd lovasdandárt alkotó 6. zalaegerszegi és a 7. pápai huszárezred délután négy órakor a hullámos terepen halált megvető bátorsággal rontott rá az ellenségre, de a lovasroham az orosz védelmi állások előtt, a heves ellenséges géppuska-és puskatűzben összeomlott.

Sokan megnézték az ezredet bemutató kiállítást

"A magyar lovasság, mikor Gorodok elé ért, zárt alakzatban csatarendbe fejlődött, és felderítés nélkül, semmivel sem törődve ebben a célszerűtlen alakzatban gyalogságunkra rohant. Tüzérségünk élénk tüze, majd gyalogsági sortűz fogadta az őrülten bátor, de eszeveszett rohamot. ...Ilyen hősiességet és ilyen hajmeresztő könnyelműséget még a legöregebb, több háborút megjárt katonáink sem láttak. Mindenki oda volt. A gépfegyvereket irányító tisztek közül többen sírva fakadtak..." írta visszaemlékezéseiben egy orosz főhadnagy. Ám a technika bármennyire is meghaladta ezt a harcmodort, elit egységről van szó, amelynél a legendás összetartás talán még a kiváló és alapos kiképzésnél is nagyobb erőt adott: a tiszt apa volt, a legény fiú, a bajtárs testvér, a ló bajtárs.

Az egész városon végigvonultak a lovas hagyományőrzők

A magyar huszártörténelem hőstettei tartják számon az augusztus 17-i gorodoki rohamot, melyben ötszáz huszár, köztük nagyon sok pápai, adta életét a hazájáért. A Pápai Hősök Napján a hetes huszárok emlékét őrző Pápai Huszár Egyesület kora délutántól a Fő téren kiálíltott tablósorozaton mutatta be a pápai huszárok életét, az ezred történetét. A Pápai Lovasiskolától indult huszárparádé keretében helyi és vendég hagyományőrzők vonultak fel a Téti Ifjúsági Fúvószenekar kíséretében. Érkezésükkel kezdődött az ünnepség a Korvin utcán található Lubienski emléktáblánál, ahol Horváth Ferenc hagyományőrző huszár őrmester mondott beszédet, felidézve Lubienski János életének fontos állomásait.

A Lubienski emléktáblánál Horváth Ferenc mondott beszédet

- A Pápai 7. Honvéd Huszárezred parancsnoki posztját 1912. májusában vette át. Az ezred 1914-es frontra vonulásáig is eseménydús két évet töltött Pápán, ő vezette be azt a gyakorlatot, hogy az ezred újoncainak két nyelven, magyarul és tótul olvassák elő az esküt, hisz a sorozási körzetből sok tót nemzetiségű fiatal került ide. Ragaszkodott ahhoz, hogy a laktanyában is megünnepeljék a karácsonyt. Az előre elkészített ajándékcsomagokat a tisztek feleségei osztották ki a huszárok közt. Elöljárói parancsra végrehajtotta az ezred átszervezését, segítette a helyi és megyei lovasversenyek kiírását, megrendezését. A rendszeres ezredszemlék mindig elismerésekkel zárultak az elöljárók részéről - mondta Horváth Ferenc.

A pápai és a vendég lovas hagyományőrzők

Lubienski János 1914. augusztus 9-én ezredesként vezette a pápai huszárokat Galíciába. Októberben dandárparancsnok lett, 1915 júniusában orosz hadifogságba került, ahonnét novemberben megszökött. 1916 végén vezérőrnagyként harcolt az orosz fronton. 1918 őszén visszatért Pápára, részt vett a város közéletében. 1920 decemberében altábornagyi rangot, a háborús években számos magas kitüntetést kapott. Haláláig a Zichy-házban lakott. - Halála megrázta Pápa lakosságát és volt katonatársait. Lovagias, egyenes jellem volt. Lengyelből lett igazi magyar - hangsúlyozta Horváth Ferenc.

A város nevében dr. Áldozó Tamás polgármester és Venczel Csaba önkormányzati képviselő koszorúzott

A koszorúzást követően a díszmenet az I. és a II. világháborús emlékműhöz vonult át, ahol dr. Áldozó Tamás polgármester mondott beszédet. - Tisztelet a hősöknek, a katonáknak, és minden emlékezőnek, emlékeztetőnek. A gorodoki huszárroham 105. évfordulóján nemcsak a 7. Honvéd Huszárezred hősi halottaira emlékezünk, hanem valamennyi olyan pápai katonára, aki a városáért, hazájáért vívott küzdelemben esett el. Küzdelemből jócskán mért nekünk a történelem, várostromok, forradalmak, szabadságharcok és világháborúk követelték meg a maguk emberáldozatát. Hősei minden közösségnek vannak, minden olyan közösségnek, amelyik számon tartja az idő múlását és amelyik megbecsüli az elődeit. A hős maga a példa, a példa pedig tartást ad, de csak annak a közösségnek, amelyik értékeli a tartást, az erőt, csak annak a közösségnek, amelyik hajlandó emlékezni. Az emlékezés, a hősök megidézése egyben önmagunk összemérése a ránk hagyott példával, így az emlékezés már önmagában is bátorság. Tisztelet ezért azoknak, akik emlékeznek, és tisztelet azoknak, akik emlékeztetnek - fogalmazott dr. Áldozó Tamás polgármester.

Bedők János Pro Publico-díjat vehetett át

Külön megköszönte a Pápai Huszár Egyesület tevékenységét, hisz ők alakították ki a pápai hősökre való emlékezés hagyományát, rendjét. A közösséget értékelve külön is megköszönte az egyik lelkes tag munkáját: Pro Publico-díjjal jutalmazta az egyesület részéről Bedők Jánost a katonai és iparművészeti hagyományőrzés népszerűsítése, a Pápai Történelmi Játékok szervezése, és fáradhatatlan közösségépítő tevékenysége elismeréseként.

A Pápai Huszár Egyesület nevében dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és a díjazott Bedők János koszorúzott

Az ünnepségen verset mondott Pusztai Boglárka, valamint közreműködtek a téti fúvósok. Az emlékműveknél koszorút helyeztek el Pápa Város Önkormányzata, a Pápai Huszár Egyesület, az MH Pápa Bázisrepülőtér, a Bajtársi Klub és az ellenzék képviselői.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-02-16 20:53:40

Itt a farsang áll a bál...


ajánlott cikk főképe

2020-06-16 11:26:10

A tarczys Rátz Marcell országos első helyezett lett egy irodalmi pályázaton


ajánlott cikk főképe

2020-05-04 21:51:37

Rézfúvós együttes a meglepetés koncerten


ajánlott cikk főképe

2020-03-15 10:51:42

Koszorúzással tisztelgett a város a 48-as hősök emléke előtt