Körforgalom épül a Győri úti csomópontban


2019-08-21 20:20:54  | cikk: HuHa  | 


Körforgalom épül a Győri úti csomópontban főképe
Eddig a tervezésről, közbeszerzési eljárások lebonyolításáról, ivóvízvezeték kiváltásról beszélhettünk a Fenntartható Közlekedésfejlesztés Pápán című projekt kapcsán a Győri út és Szent István út találkozásánál, ma pedig az építési munkálatok megkezdéséről adott hírt dr. Áldozó Tamás polgármester és városházi kollégái. A Szent István-Győri-Várkert-Téglagyári úti csomópontban ugyanis az európai uniós beruházás keretében körforgalom épül, ennek előkészítő munkálatait kezdték meg a kivitelezők.
-A leendő körforgalom a városnak egy olyan közlekedési súlypontja, mint a Csóka, vagy a víztorony előtti terület. Arra számítunk, hogy a Téglagyári út szerepe felértékelődik, hiszen valószínű, hogy a városnak a Győr felőli új bevezető szakasza ez az út lesz. A téglagyári út, Szent István út, Várkert út forgalomszervezésére, a nagyobb járműkapacitás átengedésére előre fel kell készülnünk, ezek a munkák kezdődtek meg most - magyarázta a beruházás jelentőségét a városvezető.
A körforgalom terveit egyeztette a helyszínen kollégáival a polgármester

A munkavégzésre figyelmeztető és forgalomkorlátozó táblákat ma reggel kihelyezték és megkezdték azoknak a fáknak a kivágását, melyeket el kell távolítani a leendő körforgalom útjából. A meglévő és várható járműforgalom figyelembevételével a lehető legnagyobb átmérőjű körforgalmat építik itt meg, ehhez az ÉDÁSZ telep területének egy részét megvásárolta a város.
-Mindegyik csatlakozó út enyhe ívvel érkezik a körforgalomba, így sebességcsökkentő hatása is lesz - tájékoztatott Molnár István, a városfejlesztési osztály vezetője. Mint megtudtuk, először azokat a munkákat végzik el, melyek kívül esnek a mostani útpályán, ezek várhatóan ősszel készülnek el. Ezt követően bontják fel azokat a részeket, ahol most zajlik a közlekedés.
Az első munkafolyamatok még nem érintik a jelenlegi útpályát, de az építkezést már jelzik a táblák 

A most megkezdett munkák során újjáépítik a Győri úti kerékpárutat is, mely erősen leromlott állapotú, hiszen az út mellett álló fák gyökerei megrongálták a burkolatot, sok helyen már foltozni kellett. A fákat most eltávolítják és olyanokkal pótolják, melyek nem teszik tönkre az új kerékpárutat. Molnár István elmondta, gyalog-kerékpárutat építenek, mely egységes, sima burkolatú lesz, kellő szélességgel, így biciklisek és gyalogosok egyaránt használhatják majd. A munkálatok miatt a kerékpárutat szakaszosan lezárják, a forgalmat az úttestre terelik, de a körforgalom építés miatt is lesznek korlátozások, ezért fokozott körültekintést és óvatosságot kért a közlekedőktől.
Kivágják azokat a fákat, melyeknek gyökere megrongálhatja az új kerékpárutat is, helyükre más fákat telepítenek

A Győri út környékén zajló kivitelezés csak egy eleme a projektnek, hiszen a beruházás további beavatkozásokat is tartalmaz városszerte. Mint arról már korábban hírt adtunk, hat helyszínen gyalogos-átkelőhelyek épültek a múlt év végén, ezeket már birtokba vették a közlekedők. Ezen túl lámpás kereszteződést alakítanak ki a Somlai-Bocsor-Erkel utca kereszteződésében, kerékpáros nyomvonal és új kerékpárút épül a Téglagyári úttól a Bázisrepülőtérig és két településkaput létesítenek - egyiket a Somlai út elejére, másikat Borsosgyőr Celldömölk felőli bevezető szakaszára. Ezeknek a munkáknak még nincs kivitelezője - tudtuk meg Rádi Róberttől, a projekteket koordináló Pápai Városfejlesztési Társaság Kft. ügyvezetőjétől. Mint mondta, első körben a zebrák kivitelezésére írtak ki közbeszerzési eljárást, ezt követően pedig a többi elemre kerestek kivitelezőt. Az eljárásban csak a körforgalom és a felújítandó kerékpárút elemre volt eredményes a közbeszerzés, a többi feladatra egy vagy egy pályázó sem jelentkezett, így ezekre új közbeszerzést kell kiírni.
-Legalább két árajánlatnak kell érkeznie a felhívásra minden projektelemre vonatkozóan, és legalább az egyiknek tartalmi és formai szempontból is meg kell felelnie az előírásoknak. Az új közbeszerzési felhívások várhatóan szeptemberben jelennek meg, legkorábban november végén köthet szerződést az önkormányzat a kivitelezővel és kezdődhet a munka a többi helyszínen - tájékoztatott az ügyvezető.
A projekt részeként kerékpárút épül a Bázisreptér kapujáig

Dr. Áldozó Tamás a helyszínen arra is emlékeztetett, ez a terület több projektben is érintett: a Zöld Város programok, a barnamezős beruházás is érinti ezt a környéket, most pedig a közlekedésfejlesztési projekt itteni elemeinek megvalósítása kezdődött el. A városvezető kiemelte, ez a projekt nem csak a gépjármű közlekedés biztonságának növelését célozza, hanem a kerékpárosokra és a gyalogosokra is gondol, a gyalogos-átkelők létesítése, a kerékpárutak javítása és újak építése jól mutatja ezt.
-Szeretnénk, ha minél többen kerékpároznának, nyilván ezt akkor érjük el, ha ezt nagyobb biztonságban, jó minőségű kerékpárutakon tehetik meg - fogalmazott.
Fokozott óvatossággal kell közlekedni az építkezés miatt

A körforgalom kialakítása és a kerékpárút felújítása 265 millió forintban kerül - tudtuk meg, a projekt megvalósítására 500 millió forintot nyert el a város. Amennyiben a további projektelemek megvalósítása meghaladja a támogatási összegből megmaradó forrást, a város a rendelkezésére álló hitelkeretből biztosítja a fedezetet a munkálatokhoz - tudtuk meg a városvezetőtől.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-10-28 23:44:29

Megalakult a cigány nemzetiségi önkormányzat


ajánlott cikk főképe

2019-11-21 17:34:32

Szombaton aszfaltozzák a körforgalmat


ajánlott cikk főképe

2020-02-05 15:59:33

Tájékoztató a nyári külföldi nyelvtanulási programról


ajánlott cikk főképe

2019-10-28 23:33:27

Reagált és értékelt Grőber Attila