Egyedülálló és különleges: Magyarország kínai festőművészek szemével


2019-08-23 21:59:17  | cikk: HuHa  | 


Egyedülálló és különleges: Magyarország kínai festőművészek szemével főképe
Egyedülálló tárlatnak ad otthont mától az Esterházy-kastély. A magyar-kínai diplomáciai kapcsolatfelvétel 70. évfordulója alkalmából Az új tengeri selyemút - Magyarország kínai festőművészek szemével című kiállítás Frank Liu, a Pápai Hús Kft-t is tulajdonló Chi Fu csoport alapítójának és elnökének kezdeményezésére jött létre 24 kínai festőművész olajfestményeiből. Az alkotók néhány hete érkeztek Magyarországra, hogy hazánk szép tájait, településeit felkeresve saját művészi látásmódjukkal mutassák be az országot. Budapest és a Balaton mellett három napot városunkban is alkottak. Az elkészült festményekből több mint ötvenet mutatnak be most a kastélyban.
Frank Liu, dr. Kovács Zoltán, Kövér László, Duan Jielong és dr. Áldozó Tamás a kiállításmegnyitó előtti fotózáson

A kiállításmegnyitón részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Duan Jielong, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete, Frank Liu, a Chi Fu Group alapítója és elnöke, dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és több festőművész is jelen volt családjával a rendezvényen. A megjelenteket dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntötte. Mint mondta, a Chi Fu a város fontos partnere és ahogy a példa mutatja, nemcsak munkahelyeket teremt Pápán, de a magyar-kínai kulturális kapcsolatok megerősítésén is dolgozik és külön öröm, hogy ennek egyik helyszíne Pápa városa.
A Chi Fu a város fontos partnere és nemcsak munkahelyeket teremt Pápán, de a kulturális kapcsolatok erősítésén is dolgozik - mondta dr. Áldozó Tamás

Kövér László, az Országgyűlés elnöke Konfuciuszt idézte: Mindenben van szépség, csak nem mindenki látja meg.
-Ma itt Pápán 24 rangos kínai festőművész segít bennünket abban, hogy újra felfedezzük és lássuk a magyar táj szépségét, úgy, ahogy ezt a kínai művészi lélek látja - fogalmazott a házelnök, hozzátéve, a mai kiállítás egyedi és rendhagyó a magyar-kínai kulturális kapcsolatok történetében. Felidézte, 2011-ben Pekingben volt kiállítása magyar kortárs művészeknek, majd Sanghajban és Pekingben több, mint félmillió kínai nézte meg a 19-20. század leghíresebb magyar festőinek munkáit, de arra is volt példa, hogy kínai művészek mutassák be munkáikat a magyar közönségnek.
Az Országgyűlés elnöke a művészet szerepéről és a két ország közötti együttműködésről is beszélt

-A mai tárlaton olyat láthatunk, amelyet korábban még soha, 24 kínai művész mutatja meg nekünk Magyarországot, bemutatják azon munkáikat, melyek magyar földön születtek és a magyar tájról szólnak.
A házelnök a modern kor technikája és a művészi lélek látásmódjának különbözőségére hívta fel a figyelmet.
-Napjainkban, a mesterséges intelligencia korában, amikor sokan csak műholdakkal, ipari kamerákkal, okosnak mondott telefonokkal, robotokkal alkotnak képet maguknak a világról, szerencsések mindazok, akik az emberi lélek által is tudják szemlélni és tükrözni a valóságot. Mi magyarok és kínaiak szerencsésnek mondhatjuk magunkat. Bennünket, magyarokat nem az aggaszt, hogy nő a világban a mesterséges intelligencia, hanem az, ha a természetes emberi intelligencia csökken. Az emberi intelligencia legmagasabb rendű megnyilvánulásának nem csak az ember műszaki alkotóerejét tartjuk, amely egyre bonyolultabb műveletek elvégzésére képes gépeket hoz létre, hanem az emberi lélekből fakadó művészi alkotóerőt is, mely abban segít, hogy a gépek között ember maradjon az ember.
Szerencsések, akik az emberi lélek által is tudják szemlélni és tükrözni a valóságot - emelte ki a házelnök

Kövér László köszöntőjében kitért a két ország közötti kapcsolatra is. Úgy fogalmazott, a magyarok, mint a legnyugatibb keleti nép és a kínaiak, mint a legnagyobb keleti nép megőrizték annak belső igényét és képességét, hogy a lélek által is szemléljék és alakítsák a valóságot.
-Erre a rokonlelkűségre jellemző az is, hogy az egykor a pápai kollégiumban is tanult, leghíresebb nemzeti költőnk, Petőfi Sándor Szabadság, szerelem című verse nemcsak Magyarországon, hanem Kínában is kötelező tananyag. Lélekszámbeli különbségeinkre pedig az jellemző, hogy többen ismerik és szeretik Petőfi verseit Kínában, mint amennyien a magyar nyelvet beszéljük a nagyvilágban.
A házelnök hangsúlyozta, Magyarország és Kína kapcsolatában soha nem látott fejlődést hozott az Egy övezet, egy út kezdeményezés, új lehetőségek nyíltak meg, új megoldásokat találtak az együttműködésre az élet számtalan területén.
-Kiderült, sok dolgot tudunk egymásnak felajánlani, amivel a közös érdekek és a kölcsönös tisztelet szellemében tudunk együtt tervezni és dolgozni - mondta és köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik ebben részt vesznek. Azt kívánta, hogy a városvezetés a következő években tegye Pápát a magyar-kínai együttműködés és barátság egyik európai mintavárosává. Elismeréssel szólt Frank Liuról is, aki kezdeményezője volt a kiállításnak és sokat tesz a magyar-kínai kapcsolatok erősítéséért gazdasági és kulturális vonalon is.
A kiállításmegnyitón a művészek közül is többen jelen voltak

A kínai-magyar kapcsolatok erősödéséről és szélesedéséről szólt köszöntőjében Duan Jielong, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete is. Mint mondta, az egyre szélesedő magyar-kínai kulturális kapcsolatokban egy újabb színes színfoltot jelent ez a tárlat. A nagykövet elárulta, magánszemélyként már járt Pápán és a város, annak történelmi háttere mély benyomást tett rá. Szólt arról is, hogy bár az olajfestészet szülőföldje Európa, a kínai közönség nagy érdeklődéssel szemléli a nyugati kultúrának e szeletét. Felidézte, 400 évvel ezelőtt jelent meg az első európai olajfestmény Kínában és megkezdődött a kínai és európai kultúra kölcsönös tanulása. Ma már az olajfestészet a kínai kultúra szerves része is.
-A ma kiállító kínai festőművészek a kor szellemét követve, az Egy övezet, egy út szellemiségével alkotnak. Az ő szemük által megjelennek Magyarország csodálatos tájai, a történelmi emlékhelyek és a magyar szokások. Teljes mértékben át tudják adni a kínai nép magyarok iránti tiszteletét, szeretetét és figyelmét.
Új növekedési tér áll a két ország közötti kapcsolat előtt - fogalmazta meg a nagykövet

A nagykövet elismeréssel szólt a kiváló magyar művészekről és tudósokról, majd arról beszélt, hogy
Magyarország és Kína kölcsönös politikai bizalma egyre jobban elmélyül, a gazdasági, kereskedelmi együttműködések egyre több eredményt hoznak.
-A két ország kapcsolatai - a történelem során - most vannak a legjobb időszakban - hangsúlyozta, emlékeztetve, hogy 2017-ben a két ország vezetője közösen jelentette be, hogy az országok kapcsolatait átfogó stratégiai szintre emelik és a kétoldalú kapcsolatok számára új növekedési teret biztosítottak ezáltal.
A nagykövet beszéde végén megköszönte mindenki munkáját, sikert kívánt a kiállításnak és reményét fejezte ki, hogy a két ország művészei még szorosabbra fűzik kapcsolatukat.
Frank Liu a gazasági kapcsolatokon kívül a kulturális kapcsolatokba is nagy energiát fektet 

Frank Liu, a Chi Fu csoport alapítója és elnöke beszédében bemutatta cégét, mely Kínában, Hongkongban, Európában és Amerikában befektetésekkel foglalkozik, s melynek eszközállománya 26 milliárd dollárra rúg. Kiemelte, két nappal ezelőtt Budapesten jelentették be Az új tengeri selyemút - Kulturális és Művészeti Csereközpont európai székhelyének létrehozását. Ennek a központnak a meghívására érkeztek a kínai művészek Magyarországra, és egy aktív alkotói időszakot töltöttek itt. A most készült képeket október végéig láthatják az érdeklődők Pápán és a képeket folyamatosan frissítik, cserélik majd.
-Szeretném kifejezni azt a tiszteletet és igyekezetet, mellyel a a Chi Fu vállalatcsoport szeretné a kínai-magyar kapcsolatokat és Pápa városát segíteni - mondta.
A kastély nyugati szárnyának emeletén látható a kiállítás

A kastélyudvarban tartott kiállításmegnyitón az alkotók közül négyen szóltak az összegyűlt érdeklődőkhöz, hazánkat ragyogó kultúrájú, nagy történelmi háttérrel rendelkező, szorgos és barátságos emberek által lakott országnak nevezték és a két ország közötti kulturális cserekapcsolatok erősödését kívánták a jövőre.
Az ünnepi köszöntőket követően a megjelentek megtekintették a kastély nyugati szárnyának emeletén kialakított tárlatot. A szépen kidolgozott, művészi igényességű képeken Magyarország, főként Budapest emblematikus épületei, építményei láthatók, de balatoni festmények is fellelhetők az alkotások között. A Pápán készített képekből is látható néhány, a művészek többek között a Kossuth utcát, a Fő utcát, a Református templomot és a Korvin utcát örökítették meg háromnapos itt tartózkodásuk alatt.
Long Liyou festőművész a Fő utcát ábrázoló képe előtt

Long Liyou festőművész most először járt Magyarországon és Pápán, városunkról nagy elismeréssel beszélt.
-Nagyon megfogott a környezet. Mielőtt idejöttem, azt gondoltam, Pápa kisváros, nem sok mindent fogok itt látni. Aztán megérkezve megdöbbenve tapasztaltam, hogy igaz, csak két fő útvonal van a városban, de művészi szempontból nagyon sok téma vár rám - mesélte, egyik képét mutatva. Ez a Fő utcát ábrázolja a Fő tér felől, a művész úgy fogalmazott, itt meg kellett állnia, földbe gyökerezett a lába.
-Három délutánt, kora estét töltöttem itt. Ha lesz még lehetőségem, szeretnék még eljönni Pápára - mondta lelkesen és hozzátette, külön öröm volt számára, amikor megtudta, hogy ebben az utcában található az a gimnázium, ahová Kövér László házelnök úr is járt.
A képeket időközben cserélik majd

A különleges kiállítás október végéig látogatható az Esterházy-kastélyban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-03-18 08:23:14

Lezárják a játszótereket


ajánlott cikk főképe

2020-02-27 19:07:53

Az Országházban jártak a petőfisek


ajánlott cikk főképe

2020-05-16 10:45:55

A koronavírus személyes történeteit gyűjti össze a Gróf Esterházy Károly Múzeum


ajánlott cikk főképe

2020-02-15 11:39:31

A farsangi népszokásokról