Az esperesi tanács ülése Pápán


2010-06-08 21:51:42  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Az esperesi tanács ülése Pápán főképe
A Magyarországi Evangélikus Egyházban az esperesi tanács minden negyed évben máshol tartja szokásos értekezletét. A tanács első alkalommal ülésezett Pápán. Az összejövetelt az Evangélikus gyülekezeti teremben tartották ma délelőtt.
A közös áhítat után Polgárdi Sándor esperes köszöntötte a megjelenteket, majd Kákay István igazgató beszélt a gyülekezetek pályázati, valamint templomfelújítási lehetőségeiről, az egyház ügyeiről.
- Pápán esett már szó a templomfelújításról, de az anyagi lehetőségek miatt elég bizonytalan volt a helyzet. Azóta szerencsére már elkezdték a beruházásokat egy-két gyülekezetnél. Körülbelül 50 templom nyert pályázatot. A pápai templom helyzete speciális. Az iskolával és a gyülekezeti házzal együtt egy szigetet, a lutheránus szigetet alkotja. Itt az egész együttest akarjuk felújítani, ami nagyon költséges, de Isten segítségével majd sikerülni fog- mondta el Kákay István.
Az ülésen részt vett Szászfalvi László államtitkár, aki az egyházi ügyekért felelős, s aki az Orbán-kormány egyházpolitikájáról számolt be, különös tekintettel az egyházi iskolák kérdésére és a hitélettel összefüggő pályázati támogatásra.
- A legfőbb terveink közé tartozik, hogy újra bizalmi alapra szeretnénk helyezni az egyház és az állam kapcsolatát, hiszen az elmúlt 8 évben a szocialista és a liberális kormányzás alatt a legnagyobb bűnt úgy követték el, hogy a kapcsolatot teljesen megszüntették. Ezt a bizalmat újra akarjuk „építeni”. A folyamatos együttműködéssel olyan kapcsolatot tudnánk kialakítani, amely a társadalom és az egész nemzet javára válhat- hangsúlyozta az államtitkár.
Az ülés folyamán Fabiny Tamás püspök az olasz-magyar evangélikus egyházi együttműködésről tartott beszámolót, melyről elmondta nagyon fontos, hogy kisebb egyházakkal jó kapcsolatot ápolnak, mint például Erdély vagy Felvidék. 15 éve a bajor egyházzal vették fel a kapcsolatot, a tavalyi évben pedig az olaszországi evangélikus egyházat keresték fel.
Az értekezleten szó esett az ún. Franklin Graham-evangélizációról, valamint a Szélrózsa Evangélikus Ifjúsági Találkozóról, melyet az idén Szarvasra szerveztek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet