Népszerű volt a Bázisrepülőtéren megrendezett családi nap


2019-09-07 17:55:23  | cikk: Babos Petra  | 


Népszerű volt a Bázisrepülőtéren megrendezett családi nap főképe
2001 óta minden évben szervez családi napot, a SAC-program beindulása óta pedig közösen teszi ezt a bázison települő többi szervezettel az MH Pápa Bázisrepülőtér. Az MH Pápa Bázisrepülőtér minden évben szervez egy napot, amikor a katonáknak és családjaiknak lehetőségük van egy kicsit kiszakadni a mindennapokból, hogy kötetlenebb formában tudjanak együtt tölteni egy kis időt.
Az időjárás kegyeibe fogadta a rendezvényt, s az ünnepélyes zászlófelvonáskor el is állt az eső. A szép számban megjelenteket James Sparrow, a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka köszöntötte, aki köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki ellátogatott a családi napra. Mint mondta, fontos számukra, hogy betekintést nyerjenek abba a munkába, amit ők végeznek, mind a Nehéz Légiszállító Ezred, mind pedig a SAC program részéről.
Magasy Zsolt ezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér bázisparancsnoka elmondta, egy világszínvonalú katonai repülőtér folyamatos működtetése embert próbáló feladat, ezért is szerveznek minden évben családi napot.
-Egy katona hivatása megköveteli, hogy időnként távol legyen otthonról, vagy olyankor is dolgozzon, amikor mások pihennek. Ha máshol kap feladatot, akkor az itthon maradó családnak el kell viselnie az akár hosszú ideig tartó távollétet is, és támogató hátteret kell biztosítania. A családi nap remek alkalom arra is, hogy az MH PBRT állománya megköszönje a katonacsaládoknak a támogatást, a biztos hátteret és a megértő hozzáállást, ami nélkül nem tudnák a kívánt színvonalon végrehajtani feladataikat. A mai nap célja, hogy a kollégák és családjaik egy jókedvű, szórakoztató napot töltsenek együtt. Ilyenkor van idő kicsit többet beszélgetni, jobban megismerni egymást, és nem utolsó sorban arra is van lehetőség, hogy az MH PBRT bemutathassa azokat az eszközöket, gépeket, technikákat a hozzátartozóknak, amelyekkel nap mint nap végzik a munkát - emelte ki Magasy Zsolt, akitől megtudtuk, több mint 2000 főt vártak a bázisra ezen a napon. Az itt települt szervezeteknél dolgozó katonákat és civil alkalmazottakat, valamint családtagjaikat hívták meg, továbbá azokat a volt kollégákat, akik már nem aktív tagjai az állománynak, de mindenképp fontos tagjai a pápai katonák közösségének. Az ünnepi köszöntők után elismeréseket adtak át az MH Pápa Bázisrepülőtér állományában, beosztásában végzett eredményes munkájuk elismeréseként, Angyal Sándor főhadnagynak, Fodor Barnabás zászlósnak, Alacsné Dajka Szilvia hadnagynak, Császár Róbert zászlósnak, Valler Gábor zászlósnak, Györkös Tibor zászlósnak, Kubánka Tamás őrmesternek, Csillak Márton őrvezetőnek és Böröczky Tibor honvédelmi alkalmazottnak.
Ezt követően a Mi-17-es dinamikus bemutató, ejtőernyős ugrás következett. Először szalagdobást hajtottak végre, 600 méteres magasságból egy bekötött ugrást láthattak a jelenlevők, majd a gép felemelkedett 1500 méterre, ahonnét kézi ugrásokat figyelhettek meg.
Az ugrások után az MH Veszprém Légierő Zenekara koncertezett, majd az MH BHD Különleges Díszelgő Csoport műsorát tekinthették meg az érdeklődők. A délelőtt során Ress Hajnalka is koncertezett. A színpadi programokon kívül volt még kutyás, solymász, judo, tűzoltó, valamint táncbemutató is. A gyerekeket különböző játékos elfoglaltságok várták, többek között volt lufihajtogató bohóc, arcfestés, ugrálóvár, pónilovaglás, buborékfoci és játszóház, továbbá a hagyományőrzők bemutatója. Meg lehetett tekinteni a katonai bázis különleges gépeit, járműveit, eszközeit, egy harci helikoptert, és természetesen a Pápán állomásozó egyik C-17-es teherszállító repülőgépbe is be lehetett szállni.
A délutáni órákban a kecskeméti JAS-39 Gripen típusú vadászgépek dinamikus bemutatóját láthatták.
A családi nappal egy időben hetedik alkalommal szervezte meg az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület baráti bajtársi találkozóját, melynek keretében Szany közelében emléktáblát avattak annak emlékre, hogy a 37 évvel ezelőtt Pápáról felszállva, kiképzési feladat végrehajtása közben a 4020.oldalszámú kétüléses MiG-21U típusú vadászgéppel szenvedett repülőkatasztrófát Freund Károly őrnagy és Korzicska Róbert főhadnagy.
Az emléktábla avató után a Bázisrepülőtéren fejet hajtottak a MiG-21-es és MiG-23-as repülőgépeken katasztrófát szenvedett hajózók emlékére állított emlékkőnél, majd baráti beszélgetéssel, múltidézéssel és a családi napon való részvétellel folytatódott a rendezvény. A bajtársi találkozón Farkas Bertalan magyar űrhajós és Kositzky Attila, Buczkó Imre korábbi bázisparancsnokok is részt vettek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-04-29 15:10:20

Online játékok, házhoz megy a könyv - Digitális térben működik a könyvtár


ajánlott cikk főképe

2020-02-20 22:07:00

Taggyűlés és előadás a Honvéd Bajtársi Klubban


ajánlott cikk főképe

2020-01-08 21:45:08

Felújítják a döbröntei turistaházat


ajánlott cikk főképe

2020-01-31 19:02:12

Holnaptól változik a közlekedés rendje a Munkácsy-iskola előtt