Feltették a felújított toronysisakot a Szent József Kápolnára


2019-09-11 19:38:58  | cikk: Babos Petra  | fotó: Drónfelvétel: Varga András  | 


Feltették a felújított toronysisakot a Szent József Kápolnára főképe
Mint arról korábban már hírt adtunk, a pápai Szent József Kápolna tornyát díszítő kereszt elferdült az évek folyamán.
Salgó Ferenc kanonok-plébános elmondta, két évvel ezelőtt sérült meg a kápolna keresztje, s olyan műszaki állapotba került, hogy a szakemberek úgy döntöttek, le kell venni.
- A kereszt veszélyessé vált, a királyfa eltörött, ezért mindenképpen le kellett vetetnünk, s fel kellett újíttatnunk. Augusztus 13-án tették fel az ideiglenes toronysisakot, majd nagy örömünkre, mára elkészült a felújított, eredeti torony, ami a délelőtti órákban vissza is került a régi helyére. A munkálatokat a Veszprémi Főegyházmegye és Pápa Város Önkormányzata egy-egy millió forinttal támogatta, a hívek adományaiból pedig több mint egymillió forint gyűlt össze - tette hozzá Salgó Ferenc.
Pozsgai László műszaki vezetőtől megtudtuk, egy zártszelvény szerkezetre cserélték ki a királyfát, s ahhoz rögzítették csavaros módon azokat a lapos vasakat, amelyek a kereszt tartójához voltak rögzítve. Ugyanarra a helyre került vissza a szerkezet, ahol az eredeti helye volt, és valójában ugyanazon a módon, tehát csavaros kötésekkel a tetőszerkezethez rögzítve. A kereszt az első emelési próbát kiállta, remélik, örök lesz magát a szerkezetet tekintve.
A felújított kereszt megáldása október 27-én lesz, a templom felszentelésének évfordulójára tervezik érseki szentmise keretében.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-07-15 14:28:57

A te országod. A te hangod - Nemzeti konzultáció a koronavírusról


ajánlott cikk főképe

2020-08-18 12:39:26

Szövetkezeti boltot nyitott Lovászpatona és Nyárád a pápai piacon


ajánlott cikk főképe

2020-04-29 20:50:33

Megkezdődött a kivitelezés a Külső-Várkertben


ajánlott cikk főképe

2020-08-30 20:48:25

1 zárlat alá helyezés, 1 zárlat feloldás