Szombat: a denevérek és lepkék éjszakája


2019-09-13 18:29:26  | cikk: HuHa  | 


Szombat: a denevérek és lepkék éjszakája főképe
Különleges és érdekes programra várja az érdeklődőket holnap (szombaton) este a Külső-Várkertben Mészáros József denevérkutató és Mészáros Ádám hidrobiológus: élőhely-bemutatót tartanak, melynek főszereplői a területen élő denevérek és éjjeli lepkék lesznek. A program a Zöld Város 2. projekthez kapcsolódik, a két szakértő abban kíván segíteni, hogy a projektmegvalósítás az itt lévő élővilág legkisebb zavarását eredményezze.
Az érdeklődőket 18 órakor várják a Fenyveserdő Bölcsőde melletti parkolóban, onnan vonulnak majd a területre.
Mészáros József, dr. Áldozó Tamással és Rádi Róberttel egyeztetett a szombat esti programról

-Én a denevéreket fogom bemutatni, mint az éjszaka repülő emlőseit. Elmondom mit érdemes tudni róluk, babona eloszlató előadással készülök és remélem, élőben is meg tudom mutatni ezeket az csöppnyi, rovarfogyasztó emlősöket - mondta el Mészáros József. A denevéreket függönyhálók, denevérhálók segítségével fogják be, hogy aztán megmutatásuk és megjelölésük után szabadon engedjék őket. Hasonlóan, háló segítségével ismerhetik meg a rendezvényre kilátogatók a területen jellemző éjszakai lepkéket is.

Ilyen apró élőlényeket láthatnak az érdeklődők

Mészáros József azt javasolta, a látogatók meleg ruhát öltsenek, hiszen sötétedés utánig tart a program, érdemes a harmat ellen zárt cipőt húzni és jól jöhet egy fejlámpa vagy zseblámpa a sötétség ellen.
A "denevérleső" programnak kutatási célja is van, a szakértők már rendelkeznek információval arról, hogy élnek itt denevérek, de szeretnék az állományt pontosan feltérképezni most, a megvalósítás idején és azt követően is.
A programhoz kapcsolódóan dr. Áldozó Tamás polgármester arról szólt, a két természetvédő kutató példaértékűen áll a projekt megvalósításához, segítséget nyújtanak a beavatkozás társadalmasításában. Javaslataikat a jövőben is várják, hiszen mindannyian elkötelezettek abban, hogy a Külső-várkerti terület megőrizze a gazdagságát és hozzátegyen a városhoz. Mint mondta, a Zöld város projekt nem arról szól, hogy az ember betör a zöldövezetbe és a saját képére formálja, hanem, hogy az ember megtalálja a békét a természettel, az itt élő élőlényekkel.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-05-30 20:45:31

Barokk élmények, vizes kalandok - újra nyitva a kastély és a strand


ajánlott cikk főképe

2020-08-16 19:46:52

Csökkent a karanténban lévők száma


ajánlott cikk főképe

2020-09-24 21:09:03

Újabb 5 fertőzött városunkban


ajánlott cikk főképe

2020-05-06 14:54:42

Vért adtak a tűzoltók