Emlékkönyv: Szabó László János képzőművész munkásságáról


2019-09-21 08:14:08  | cikk: Babos Petra  | 


Emlékkönyv: Szabó László János képzőművész munkásságáról főképe
A Jókai Mór Városi Könyvtárban mutatatták be Szabó László János képzőművész munkásságáról című emlékkönyvet, melyet özvegye, Szabó László Jánosné Soós Edit készített.
Az előadóteremben megjelenteket Dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntötte, aki mint mondta, ismerte Szabó László Jánost és családját, hiszen egykoron egy utcában laktak. A polgármester kiemelte, a könyv az ő munkásságát, pápai jelenlétét, az ő világát hivatott megidézni és megörökíteni.
-Példaértékű ez a könyv, amely rendszerezi, s megőrizhetővé teszi mindazt, amit tudunk különböző újságcikkekből, megnyitó beszédekből az alkotóról, és azzal, hogy ez egy helyre került, egy könyvbe, meg tudjuk idézni az ő pályafutását, életének legfontosabb állomásait. Én ehhez a munkához, s ehhez az elkötelezett hozzáadáshoz szeretnék Edit néninek gratulálni, s azt gondolom, hogy példaértékű, ahogy Edit néni a hagyatékot gondozza. Az önkormányzat örömmel segít a hagyaték gondozásában, s reméli, a könyv sokak kezébe eljut, s minél több embert gazdagít - hangsúlyozta a polgármester.
Ürmös Péter képzőművész megnyitójában köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a kötet létrehozásában és megjelenésében.
-Jó barátom volt Szabó László János, egymás munkáit nagyra becsültük. Ahogy átlapoztam az emlékkönyvet, egyre több és több emlék elevenedett meg bennem. A kiadvány nem egy egyszerű emlékkönyv, annál sokkal több - emelte ki Ürmös Péter.
Szabó László János 1941-ben Pestszenterzsébeten született. Születésétől Pápán élt, itt járt iskolába. Tanára Bíró Károly volt, aki mér korán felfigyelt rajztudására. Hénel Gusztávtól és A. Tóth Sándortól is tanult, de csak rövid ideig. Akvarellel, olajjal és temperával dolgozott. Németországban aranyművességet tanult, ott ismerkedett meg a tűzzománc technikával. Majd az Elekthermaxban folytatatta ezt a csodálatos műfajt. A lakásszövetkezet és a Művelődési Ház közös tűzzománc szakkörét vezette. Városi és megyei kiállításokon egyaránt részt vett, számos oklevelet és dicsérő szót kapott. 1964-ben házasodott össze Soós Edittel, aki hű társaként 42 évig kísérhette figyelemmel művészetét.
Szabó László Jánosné Soós Edit elmondta, kedves férje, László képzőművész emlékére szerette volna elérhetővé tenni ezt a könyvet azok számára, akik ismerték, elismerték és azok, számára, akik kíváncsiak művészetére.
Az emlékkönyvet Ürmös Péter mutatta be

-Férjem halálakor rám maradtak a képei, de már amikor beteg lett, akkor mondta, hogy szeretné, ha a városnak adnám az alkotásait. Hét évvel ezelőtt merült fel az ötlet bennem, hogy egy emlékkönyvet készítek, de aztán abbahagytam. Mivel 80 éves leszek, úgy döntöttem, az idén elkészítem. Eljöttem a könyvtárba, ahol nagyon segítőkészek voltak, s egyből nekiálltunk a munkának - mondta meghatottan Edit néni.
Az emlékkönyvben újságcikkek, a kiállítások megnyitó beszédei és az alkotások fotói láthatóak, amelyeket Edit néni saját maga fotózott le.
Az emlékkönyvet szerkesztette és kiadta Szabó László Jánosné, a kötet megjelenését Pápa Város Önkormányzata támogatta, a tipográfiai munkákat Balogh Emese végezte, a borítót Nagy Zoltán készítette. A kötet végén található Szabó László János portrét Edit néni fotózta. Az előszót dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő írta.
A rendezvényen Horváth Emília működött közre.
A kötetbemutató dedikálással zárult.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-12-20 23:53:15

A közösség karácsonyfája a Vajda lakótelepen


ajánlott cikk főképe

2019-11-16 15:29:34

Emlékdiplomások köszöntése


ajánlott cikk főképe

2020-02-05 18:50:49

Közgyűlés a Máltai Szeretetszolgálatnál


ajánlott cikk főképe

2019-10-22 11:27:46

Ön melyik fejlesztést választaná? Szavazzon!