Családi fotóalbum - Kerecsényi Zoltán


2019-09-27 10:48:03  | cikk: Babos Petra  | 


Családi fotóalbum - Kerecsényi Zoltán főképe
Huszonegyedik rendezvényével folytatódott a Jókai Mór Városi Könyvtár Pápai Családi Fotóalbumok című sorozata. Ezúttal Kerecsényi Zoltán önkormányzati képviselő, meghívott előadó osztotta meg emlékeit Szabó Rita könyvtáros közreműködésével a könyvtár előadótermében.
Kerecsényi Zoltán elmondta, a bőség zavarával küszködött a fotók kiválasztásánál, szinte napról-napra kerültek elő még innen-onnan, a fiókok mélyéről is újabb és újabb képek felmenőiről ezért nem volt könnyű dolga. A bemutatott fotók segítségével Kerecsényi Zoltán felvillantotta apai és anyai elődeinek élettörténetét; részleteket osztott meg a Kerecsényi-család régmúltjából, a magyar honfoglalásig visszavezethető, a Somogy, Tolna, Vas és Zala megyékhez fűződő gyökerekről, a nevesebb rokoni személyiségekről, a reformáció időszakában protestált, aztán „hétszilvafásokká”, a földdel a földért élő Pápa környéki, elsősorban marcalgergelyi, nemesszalóki elődei életkrónikájából.
-A mai Kerecsényieket igen érdekli a történeti múlt, volt már olyan közöttünk, aki készített családtörténeti összefoglalót, de sajnos, még igen sok a hiányzó adat, vélhetően ez egy élethosszig tartó kutatómunka lesz, amiből nekem is ki kell vennem majd még jobban a részem. Édesapám anyai ágának családfáját viszont kiemelném, amelyet még apai nagymamámnak testvérbátyja, a néhai ismert pápai lokálpatrióta-fotóriporter, Szóllás László készített el évtizedekkel ezelőtt - derült ki az előadáson.
A megjelenteket Szabó Rita könyvtáros köszöntötte

Kerecsényi Zoltán külön szólt 1898-ban született, s 1949-ben elhunyt Szóllás János dédnagyapjáról, aki előbb Bakonyszentiván, majd Ihász-puszta asztalos- és bognármestere volt, s nemcsak a szakmájában jeleskedett, hanem az ihászi puszta igazi „kultúrlényeként” autodidakta módon képezve magát: szépen rajzolt, festett, hegedült, előadásokat, színjátszó-csoportokat szervezett. Talán ez a kulturális érdeklődés is közrejátszott abban, hogy az 1920-as évek elején összehozta a sors Árki Teréziával - Kerecsényi Zoltán dédnagyanyjával - aki pápai dohánygyári munkatársnőivel szintén amatőr színjátszóként jeleskedett. Kivételes családi „ereklye” az a megviselt fénykép, amin Kerecsényi Zoltán édesanyjának nagyapja látható, ugyanis az az egyetlen fennmaradt felvétel róla. A néhai pápai Ernhoffer István a második világégés viharában, az egykori szovjet hadműveleti területen a doni visszavonulás során tűnt el. De óvva becsült az a régi fotó is, amelyen Kerecsényi Zoltán anyai nagyapjának öccse, Sinkai Miklós látható, aki pápai textilgyári munkástanácsi tagként, forradalmi aktivitásaiért internálásban részesült 1956 ősze után. Becses darabjai a Kerecsényi-féle családi albumoknak a jelesebb életeseményeket: ünnepeket, évfordulókat, házasságokat, a gyermekkor pillanatait megörökítő felvételek, közülük is például az iskolai időszakokhoz kötődőek. Ezek közül az előadó kiemelte azt, ami az 1940-es évek legeleje körül lett lencsevégre kapva Ihászon, az 1849-es ihászi csata névtelen hősi emlékjelénél álló helyi iskolásokról - köztük apai nagyanyjáról.
Érdekes volt felfedezni egyik-másik képen a múlt század közepi Pápa egy-egy jellegzetes épületét, például a Fenyvessy villát, a strandfürdőt, vagy a volt Kilián-lakótelep egy-egy részletét. Az utóbbi volt Kerecsényi Zoltán édesapja felnövekedésének a helye. Ebből a pápai 1960-70-es éveket prezentáló időszakból jó pár fotót mutatott be, közülük talán méltán említésre érdemes az a Kilián iskolai vonatkozású, amelyen még az egykori jeles pedagógus - osztályfőnök - Huszár Jánosné Rózsika néni és fia, Huszár Péter is szerepelt. De a bemutatott fotók sorában megragadó volt azokat is szemlélni, amelyek például az egykori pápai Elekthermax Pápai Vasas Sportegyesülettel, annak is labdarúgó szakosztályával voltak kapcsolatosak. Kerecsényi Zoltán édesapja itt kezdett futballozni, majd aztán huzamos időn át intézőként, edzőként is tevékenykedni.
A rendezvényre sokan gyűltek össze
A családot számos emlék köti ehhez a nagy múltú egyesülethez, s annak várkerti sporttelepéhez. A jól megsárgult, öreg fotópéldányok mellett újabbakat, színesebbeket is mutatott Kerecsényi Zoltán; olyanokat, amiken például a családhoz is közel álló Huszár János, H. Szabó Lajos, Kövy Zsolt, Szalai Antal, Móring József, Molnár Zsigmond, Gömbös Károlyné is szerepeltek. Mint mondta, ezen említett helytörténészek, lelkipásztorok, pedagógusok alakját, emlékét máig jó szívvel őrzi, sokat köszönhet nekik, - tőlük sok olyan ismeretet, tapasztalatot szerzett egykor gyermekként, ifjúként hazaszeretetből, hagyománytiszteletből, pápaiságból, amelyek máig hatnak rá, máig táplálják, amelyekért amíg él, hálás lesz. Végül a közönség figyelmébe ajánlotta 2015-ben megjelent Magyarnak lenni - pápainak lenni című kötetét, amiben a vetítettképes előadás során családi és közösségi múltjával kapcsolatosan elhangzott részletek és képanyagok egyaránt fellelhetők.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-04-15 13:21:43

Állatmentő akció a Bázisrepülőtéren


ajánlott cikk főképe

2020-04-27 22:25:23

Meglepetés koncertek Pápán


ajánlott cikk főképe

2020-04-02 09:46:11

A járványügyi helyzet kezeléséről egyeztettek


ajánlott cikk főképe

2020-06-22 17:21:31

Újraindult az egészségügyi alapellátás - Továbbra is szükséges a telefonos konzultáció