Meseterápiás foglalkozás a könyvtárban


2019-09-30 22:37:13  | cikk: Babos Petra  | 


Meseterápiás foglalkozás a könyvtárban főképe
Szeptember 30. a magyar népmesék napja. Ehhez kapcsolódott a Jókai Mór Városi Könyvtár programja is, melynek keretében Senye Ilona Metamorphoses-meseterapeuta mesélt a gyerekeknek több mesét is, aztán együtt a Derék Jankó és a kemény kenyér című mesét dolgozták fel, találós kérdések, játékok és agyagozás, rajzolás segítségével.
- Metamorphoses Meseterapeuták Egyesülete vesz részt a programban. A Gombolyító Meseterápiás Műhely indította el ezt a programot, Mesék az Élethez címmel. Itt kisiskolások, szülők hallhatnak élőszavas meséket és betekinthetnek egy meseterápiás foglalkozásba is - tudtuk meg Senye Ilonától, aki hozzátette, a - Metamorphoses Meseterapeuták Egyesületét Boldizsár Ildikó, az egyesület vezetője, aki elsőként alkotta meg Magyarországon a meseterápiát.
Senye Ilona meseterapeuta

-Mindig egyetlen egy mesével dolgozunk, de a foglalkozásokon több történetet is hallhatnak. A metamorphoses-meseterápia mindazok számára lehetőséget nyújt a rendeződésre, akik életük bármely szakaszában krízishelyzetbe kerültek. A módszer életkortól függetlenül sikeresen alkalmazható veszteségek, gyász, válás, magány, átmeneti vagy tartós egyensúlyvesztés, szorongás esetén éppúgy, mint párkapcsolati vagy családi zavaroknál. Mi mindig a mesehősről beszélünk, sosem azokról a személyekről, akik ott vannak, s ezáltal kaphatnak a résztvevők saját élethelyzetükre megoldást, rálátást - tudtuk meg a meseterapeutától.
Senye Ilona elárulta, a gyerekek mindig nagyon élvezik a foglalkozást, hiszen ők szeretnek szerepet játszani, s könnyen bele is képzelik magukat egy-egy mesehős személyébe. Tapasztalata szerint sokat segít a gyereknek a meseterápia. Aki szereti a mesét, s bele meri a lelkét engedni, az egészen biztos, hogy kitalál a nehéz élethelyzetből. Aki hisz benne, annak biztos sikerül.
A módszer nem igényel pszichológiai tudást, viszont megtanít arra, hogy hogyan kísérd az úton az ügyfelet, úgy hogy sérülésmentesen kerüljön ki belőle.
A gyerekek nagyon élvezték a foglalkozást

A mesék azt állítják, hogy mindazt, ami a világban vagy bennünk rosszul működik, meg lehet változtatni. A mese képes megszüntetni a problémákból keletkező káoszt, és a helyére állítani egyfajta teljességet. Nem elég azonban megtalálni a „saját mesénket”, meg is kell érteni, és a változások szolgálatába kell állítani a felismeréseket. A mesék legfontosabb szervezőeleme a rend - a meseterápia is pontosan erre épül.
Senye Ildikó szerencsésnek érzi magát, hogy meseterápiás foglalkozásokat vezethet, hiszen úgy érzi, megtalálta azt, amivel ha valaki hozzá fordul, el tud vele indulni egy olyan úton, aminek a végén elmondhatja, hogy éltek boldogan, míg meg nem haltak.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-03-11 21:24:37

Újabb megszépülő közterület


ajánlott cikk főképe

2020-06-16 21:57:16

Tisztelgés a városépítő emléke előtt Pápa Város Napján


ajánlott cikk főképe

2020-03-05 23:21:22

A hölgyeket ünnepelték a nyugdíjas egyesületnél


ajánlott cikk főképe

2020-04-27 12:12:43

Fertőtlenítették a pápai idősotthonokat