Trianon emlékművek Veszprém megyében


2019-10-12 13:52:50  | cikk: ha  | 


Trianon emlékművek Veszprém megyében főképe

A Jókai Mór Városi Könyvtárban immár hetedik esztendeje készül színes falinaptár, melyek képanyaga eddig a városhoz, a járáshoz kötődött. Most az intézmény 2020-as kalendáriuma Veszprém megyei kitekintésű. A trianoni békediktátum 100. évfordulójához kapcsolódva a naptár Veszprém megye trianoni emlékműveiből ad egy szép válogatást, hogy emlékezzen és emlékeztessen, mondta el dr. Hermann István könyvtárigazgató a kiadványt bemutatóján.


A sajtótájékoztatón jelen volt dr. Áldozó Tamás polgármester is, aki elmondta, hogy a 2020-as emlékév számos megemlékezést és számos megszólalást hoz majd a témában. - Ezek nehéz megszólalások lesznek, hisz egyrészt egy feldolgozhatatlan, máig ható tragédiáról kell beszélni, melynek ezer nyoma van a lelkekben. Másrészt arról is beszélni kell, hogy ezzel a helyzettel mit tudunk kezdeni, hogyan tudjuk a nemzetet a szétszabdalt határok ellenére egyesíteni - összegezte a polgármester. Hangsúlyozta, hogy a jövő generációját tanítani kell, hisz tudnunk kell, hogy a felvidéki, az erdélyi, a kárpátaljai, az őrvidéki, a délvidéki magyarok ma is honfitársaink. Dr. Áldozó Tamás szeretné, ha a pápai fiataloknak még több lehetőségük nyílna a határon túl élő magyarokkal találkozni, ismerkedni, barátkozni. Az így kialakuló kapcsolatok segítenek együtt megélni magyarságunkat, tette hozzá. - Az elszánáson, a tiszta, józan gondolkodáson túl szükség van arra is, hogy emlékeztessünk a történtekre. Számos fóruma és eszköze lesz ennek jövőre is, s azt gondolom, hogy a Jókai Mór Városi Könyvtár megtette az első lépést, amit köszönök - hangsúlyozta dr. Áldozó Tamás.

Minden naptárlapon a fényképek mellett egy-egy jellemző idézet található, költők, írók, gondolkodók Trianonra emlékező szavai. A naptár megvásárolható a városi könyvtárban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-07-26 13:30:24

Búcsúját ünnepelte a Szent Anna templom


ajánlott cikk főképe

2020-07-30 16:23:58

A megkülönböztetésről


ajánlott cikk főképe

2020-05-16 10:45:55

A koronavírus személyes történeteit gyűjti össze a Gróf Esterházy Károly Múzeum


ajánlott cikk főképe

2020-06-20 21:24:02

Kétnapos nemzetközi kutyakiállítás Pápán