Mindenki előtt ott áll a kivezető út a függőségből


2019-10-16 23:02:53  | cikk: Babos Petra  | 


Mindenki előtt ott áll a kivezető út a függőségből főképe
Lovizer János addiktológiai konzultáns és fia, Lovizer Dániel addiktológiai konzultáns, pszichológus hallgató tartott előadást a Pápai Szakképzési Centrum Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnáziuma és kollégiumában. Az iskola GINOP-pályázata keretében érkeztek Pápára a szakemberek. „Mi nemcsak tanultuk! Mi megéltük azokat a megoldásokat, működő válaszokat, amelyek a ti problémáitokon is segíteni tudnak.” címmel tartottak érdekfeszítő, olykor megdöbbentő előadást egy évtizedes családi felépülés hitelességével, gazdag tapasztalatával és legkorszerűbb addiktológiai -és családterápiás ismereteikkel a közgázos diákságnak.
Lovizer János elmondta, szívesen vállalták az előadást fiával, hiszen járják az országot, s mesélnek felépülésük kálváriájáról, a függőségekről.
-Olyan ember vagyok, aki befutott egy alkoholista karriert minden akaratom és célom ellenére. 11 és fél éve nem iszom már alkoholt, miután egy helyen megfelelő segítséget kaptam, tehát én felépülő alkoholistának tartom magam. Ennek a tapasztalatait, tudásomat szeretném továbbadni a diákoknak, ezzel segítve őket, hiszen a társadalomban ez komoly probléma. Millió ember küszködik ezzel, s generációról generációra továbbadódik ez a függőség. Az én apám is alkoholista volt, én is az lettem, s a fiam is - emelte ki Lovizer János, aki hozzátette, a függőség kialakulásának több oka lehet, fontos a szer elvonása, a személyiség és a társadalom.
A diákok érdeklődve hallgatták az előadást

Lovizer Dániel is mesélt a diákoknak. Mint mondta, célja, hogy az előadásában a függőségről beszéljen.
-Ha van másfél millió alkoholbeteg az országban, az azt jelenti, hogy minden második családban probléma ez. Azt gondolom, ez egy óriási kockázati tényező a függővé válás szempontjából. Ha van egy ilyen örökölhető minta, másrészt a szociális minta, amit a gyerek magába szív, akkor megismétli, ha annyi idős lesz. Például a szerelmi csalódás esetén nem a szülőkkel, barátokkal beszéli meg a problémát, hanem elmegy a kocsmába és vesz egy üveg bort. Fontos a szenvedélybeteg családoknál a gyermek időbeli informálása, hogy tisztában legyenek azzal, hogy ha ilyen családból jönnek, milyen kockázatokat rejt az a saját életükben - mondta Lovizer Dániel.
Kiemelte, hogy lehet, ha van a családban egy ilyen példa, de ott van a testvér, unokatestvér, barátok, akik jobb mintát adnak, s más pozitív dolgokban képes megerősödni, akkor meg tud történi a személyiségfejlődés, pótolhatja a hiányt. Óriási jelentősége van a személyiségnek is, hogy mennyire ellenálló az illető személy.
Lovizer János

-Az alkohol fogyasztása tudatmódosító hatású, a rendszeres használat pedig törvényszerűen a hozzászokáshoz vezet. Ha valaki rendszeres ivó, akkor előbb vagy utóbb kialakul a függőség is - hívta fel a figyelmet, majd elmondta, tapasztalata szerint a 30-40 év közötti páciensek, ha függők, akkor ők már körülbelül 15 éves korukban kezdték el hétvégente az ivászatot.
S hogy mi vezethet ki ebből? Az, ha segítséget kérünk. Egyedül képtelen kijönni ebből az alkoholista, hiszen neki a gondolkodása is megbetegedett. Akaraterő nyilván van, de a függőség nem csak akaraterő kérdése, hanem az, hogy beismerje, ahogy ő próbál kijönni ebből az állapotból, az nem működik, tehát a kulcs a segítségkérésen van.
A diákok nagy érdeklődéssel hallgatták az apa-fia megdöbbentő és érdekfeszítő igaz történetét, mely szerencsére jól végződik, hisz mindketten kigyógyultak alkoholfüggőségükből és több mint 10 éve absztinensek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-01-20 23:51:50

Megkezdődött az ökumenikus imahét


ajánlott cikk főképe

2019-10-11 14:51:49

Szabadságkoncertek a Fő téren


ajánlott cikk főképe

2019-10-20 20:58:43

25 éves a nőszövetség


ajánlott cikk főképe

2019-12-05 13:37:07

Elkészült az új gyalog- és kerékpárút is