A lelkészek és a gondnok


2019-10-17 22:59:43  | cikk: ha  | 


A lelkészek és a gondnok főképe
A Kávéházi beszélgetések-sorozatban ezúttal Márkus Mihály és Szakács Gergely lelkészeket, valamint Gyimóthy Lajos gondnokot kérdezte Baráth Julianna lelkész-igazgató és Mátyus Aliz lapszerkesztő, író. A helyszín ezúttal is a Pannonia Reformata Múzeum fogadótere volt.

A kálvinistáknál az egyházközségek egyházi vezetői a lelkészek, a világi vezető a gondnok. Ez a közös vezetés biztosítja azt, hogy a mérleg nyelve ne billenjen egyik irányba sem, hogy ne legyen túlságosan elméleti, de túlságosan világias sem a gyülekezeti élet. A Pápai Református Egyházközségben Gyimóthy Lajos tölti be a gondnoki tisztséget. Mint mondta, számára ez nagyon fontos és megtisztelő megbízás, tősgyökeres pápaiként és régi református család tagjaként lelkiismeretesen végzi feladadatát. Alkalmi templomba járóból vált gyülekezeti taggá, s azon tevékenykedik, hogy világi vezetőként segítse a lelkészek munkáját. Elmesélte, hogy Márkus Mihály mindig kikéri a véleményét, igaz, este 9 után, amikor már elaludtak a gyerekek, tette hozzá tréfásan.


Márkus Mihály Pápán született, három és fél évesen költöztek el szüleivel, testvéreivel Tatára. De mint mondja, időnként visszajártak, s annyira szerette a Várkert hajóhintáját, hogy egyszer el is szökött otthonról a park játszóterére. Édesapja is lelkész volt, sőt püspök is, mégsem volt egyértelmű, hogy a negyedik gyermek lelkész lesz. Erről a végzős diák döntött. Olyannyira nem tudták ezt szülei, hogy amikor a baloldali érzelmű osztályfőnök családlátogatásra ment, hogy ezt a jóravaló fiút ne adják lelkésznek, ők lepődtek meg a legjobban. Pedig a matematika és fizika fakultáció segített volna a mérnöki pályán, de akár a tanári pálya is jó alternatíva lehetett volna, végül Márkus Mihályt fel is vették kémia-fizika szakra Szegedre. Emellett tehetségesen zenélt is: trombitált, zongorázott, nagybőgőzött. Mindezek helyett választotta a teológiát, s vallja, hogy mindezek a készségek, képességek segítik szolgálatában. A zene helyet kap az istentiszteleteken, ifjúsági alkalmakon, taníthat, foglalkozhat gyerekekkel a hitoktatásban - nagy kedvencei az ovisok -, s a matematikai és fizikai ismeretek sem jöttek rosszul statisztikák készítésekor, kivitelezések lebonyolításakor. 2002-ben került Pápára, azóta a reformátusok háza táján szinte folyamatosan épül vagy megújul valami, vagy ha nem, akkor rendezvényt szerveznek.


Ebben segítője Szakács Gergely lelkész, akivel jó társak a munkában. Szakács Gergely elmondta, hogy bár a családban több lelkész is volt, de ő nem készült erre. Aztán egy mély lelki válság után érezte meg Isten végtelen szeretetét, s engedelmeskedett az elhívásnak. Nevetve mondta, hogy ő olyan volt, mint Jónás: mindig másfele indult volna, mint amerre az Úr irányította, aztán rájött, hogy ez az ő útja. Formabontó lelkész, aki nagy szakállával és motorjával talán meglepetést okoz, de elkötelezettje a közösségi életnek, a segítségnyújtásnak. Tanulságos és jó élmény volt számára a börtönmisszió és Szigeten a KözösPont Misszió, azaz az evangélium hirdetése fiataloknak. A pápai gyülekezetben többek közt a holtmarosi gyermekotthonnal való kapcsolattartást koordinálja, konfirmációra készítik fel a fiatalokat, házasságra a jegyeseket, s van férfikör is. Mint mondta, többször hívták már más gyülekezetbe, de jól érzi magát Pápán, a helyi közel 500 éves múlt és hagyomány nagy értéket jelent, s azért dolgoznak, hogy még legalább félezer évig legyenek Pápán reformátusok.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-08-20 21:20:38

Győrffy Balázs: A magyar államiság Szent Istvántól eredő jogfolytonossága elválaszthatatlanul fogja össze a teljes magyar nemzetet


ajánlott cikk főképe

2020-06-28 19:42:44

Zenélő Magyarország Pápán is


ajánlott cikk főképe

2020-09-02 21:53:09

3 új fertőzött került zárlat alá


ajánlott cikk főképe

2020-07-30 13:54:42

Szerelik a közlekedési lámpákat a Somlai úton