Magyarnak lenni, magyarnak maradni


2019-10-23 19:53:32  | cikk: Babos Petra  | 


Magyarnak lenni, magyarnak maradni  főképe
Magyarnak lenni, magyarnak maradni című filmet mutatták be, amely Simon Zoltán amerikai-magyar költő életét és munkáságát mutatja be. A rendezvénynek a Jókai Mór Városi Könyvtár adott otthont.
Tóth Ilona Simon Zoltán özvegye, s ő döntött úgy, hogy férje rendkívül sokoldalú, színes életét egy kisfilmen bemutatja, megőrizve az utókor számára azt a magyarságtudatot, amivel férje élt kint az USA-ban.
-1956-ban disszidált. Azt akarom, hogy emlékezzenek a férjemre, főként kint az USA-ban, mivel ott jobban ismerték, mint itthon, s ezért állítottuk össze ezt a kisfilmet. New Jersey-ben éltünk, ő vezette kint a Magyar Klubot, s az énekkart is ő karolta fel, jártak fellépni magyar ünnepségekre. Hazája iránti szeretete és honvágya serkentette versírásra. Elismert magyar ember volt, jó hanggal, örömmel szórakoztatta a magyar közönséget, ahová csak hívták - mondta Tóth Ilona, aki hozzátette, férje óriási áldozatot hozott a kinti magyarokért, céljuk az volt, hogy az óhaza hagyományait továbbadják az új generációknak.
-A film az általam készítetett amatőr felvételekből állt össze. Amikor ezeket a videókat, hanganyagokat készítettem, nem is gondoltam, hogy ebből valaha film lesz. Férjem boldog ember volt, szeretet sugárzott belőle mindenki felé. Szerették is őt, a mai napig emlegetik az USA-ban - mondta Tóth Ilona, akitől megtudtuk, egy profi videós volt a segítségére a film vágásában, összerakásában. Rengeteg felvételt, videót, fotót kellett átnézni, hogy ki tudják válogatni a legjobbakat.
Tóth Ilona kiemelte, a férje utolsó fellépése 2015. október 23-án volt Amerikában, amikor a Magyar Klubban szavalt, ezt a felvételt mindenképpen szerette volna, ha bent marad a filmben, hiszen itt már Simon Zoltán nagyon betegen lépett fel, s négy verset szavalt el fejből.
A rendezvényen a Pápai nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesületének Irodalmi Színpada működött közre, ők olvastak fel Simon Zoltán verseiből.
A filmben amerikai és magyarországi fellépések anyagai egyaránt megtalálhatóak, többségében az USA-ban készültek a felvételek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-11-16 13:41:27

A szociális munka napját ünnepelték


ajánlott cikk főképe

2019-12-19 08:54:23

Közösségi fenyőfaünnep a (volt) Kilián lakótelepen


ajánlott cikk főképe

2019-10-03 08:27:31

Hetedíziglen - Pápai Levéltári Nap


ajánlott cikk főképe

2020-01-14 13:11:36

A kínai orvoslás - Fókuszban a vese