A hetényi magyar diákok is megkapták a város támogatását


2019-11-08 18:14:03  | cikk: HuHa  | 


A hetényi magyar diákok is megkapták a város támogatását főképe
A Rákóczi Szövetség Magyar Iskolaválasztási Programján keresztül évek óta támogatja a felvidéki magyar kisgyermekek beiskoláztatását Pápa városa. A képviselő-testület döntése alapján Pápa testvérvárosában, Losoncon, illetve a Tarczy Lajos Általános Iskolával testvériskolai kapcsolatot ápoló Hetényen működő magyar tanítási nyelvű alapiskola első osztályosai számára nyújtott segítséget városunk. A beiratkozási ösztöndíjat Losoncon október közepén, Hetényen pedig ezen a héten adta át dr. Áldozó Tamás polgármester a Rákóczi Szövetség munkatársaival. Az iskolánként 250 ezer forintos támogatásból a kisgyermekek családjai 10-10 ezer forintot pénzbeli juttatásként vehettek át, ezen túl pedig egy iskolatáskát is kaptak a gyermekek.
A hetényi magyar iskola kis elsősei

A Rákóczi Szövetség 2004-ben indította útjára a Magyar Iskolaválasztási Programot. Akkoriban azt tapasztalták, hogy a felvidéki magyar iskolák diáklétszáma egyre kevesebb, így ezzel a segítséggel kívánták ösztönözni és honorálni a magyar családokat, hogy gyermekeiket a magyar tanítási nyelvű iskolákba írassák.
-Most, 15 évvel később ott tart ez az ügy, hogy nemcsak Felvidéket, hanem Kárpátalját, Vajdaságot, Erdélyt és Parciumot, valamint Horvátországot is lefedi ez a program. Az idei évben 400 helyszínen 9 ezer elsős kisdiáknak adjuk át ezt a jelképes összeget - közölte Sullivan Ferenc, a magyar iskolaválasztási programokért felelős munkatárs.
A pénzbeli támogatás mellé idén már iskolatáska is járt

Czibor Angelika, a hetényi Tarczy Lajos Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola igazgatója érdeklődésünkre elmondta, a kezdetektől résztvevői az ösztöndíjprogramnak. Az iskoláról megtudtuk, teljes szervezettségű, vagyis kilenc évfolyamot működtető oktatási intézmény, ahová jelenleg 111 gyermek jár.
-Ez számunkra nagyon örvendetes, hiszen az elmúlt 10 évben mindig száz alatt volt a gyermeklétszám. Az iskolánknak jó híre van, jók az eredményeink és nem csak a tanulásra, hanem a gyermekek nevelésére is nagy gondot fektetünk. Művészeti iskolák kihelyezett részlegei is működnek nálunk, így nagyon sok iskolán kívüli tevékenységet és sporttevékenységet tudunk biztosítani diákjainknak. Úgy látjuk, a szülők elégedettek azzal, amit itt kapnak a gyermekeik, így nemcsak Hetényből, hanem a környékbeli falvakból is vannak tanulóink. Az ő iskolába járásukat a magyar államnak köszönhetjük, a Bethlen Gábor Alapon keresztül jutottunk iskolabuszhoz, aminek a fenntartását községünk biztosítja - mondta el az igazgató, hozzátéve, Pápa városával az azonos nevű általános iskolán keresztül ismerkedtek meg, hisz Tarczy Lajos professzor Hetényen született és Pápán tanított. A két intézmény jó kapcsolatot ápol egymással, rendszeresek a közös programok.
A szülők is örülnek a segítségnek, a jelképes összeg a magyarok összetartozás-érzését is erősíti

Az ösztöndíj átadáson az iskola 11 kis elsőse kedves műsorral fogadta a vendégeket, majd a Rákóczi Szövetség képviselője és dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntötte a diákokat és szüleiket, akiknek átadták a pénzbeli támogatást.
-Ez az első év, amikor a gyermekek iskolatáskát is kaptak és nagyon örültek neki. Ez egyrészt megkönnyíti az iskolai előkészületeket, másrészt anyagilag is segítséget nyújt. A pénzbeli támogatást is jó gesztusnak tartják - nem csak a rászorulók -, hiszen ez a magyarságtudatukat és a bennük élő összetartozás érzését erősíti - mondta el tapasztalatait az igazgató. Hozzátette, az intézmény számára is fontos Pápa város támogatása, hiszen egy nagy intézmény és egy nagyobb város segítségét élvezik.
Küldetésünk, hogy támogassuk a felvidéki magyar oktatást

Dr. Áldozó Tamás arról szólt, a felvidéki testvérvárosi és testvériskolai kapcsolatok meghatározták, hogy az önkormányzat célzottan a losonci és hetényi magyar iskolába beíratott magyar gyermekeknek szánta a felajánlást.
-Fontos küldetésünk, hogy a magyar oktatást segítsük Felvidéken és bár ez a segítség csak szimbolikus, de talán sok itteni magyar családnak kifejezi, hogy mi fontosnak tartjuk az ő támogatásukat és összetartozunk.
A polgármester azt is megosztotta velünk, számára az is nagyon fontos, hogy személyesen is az ügy mellé álljon és ezt a küldetést jelenlétével is szimbolizálja. Mint mondta, a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnöke dr. Halzl József, akinek a felesége pápai, így évente több alkalommal is beszélgetnek a Rákóczi Szövetség ezen programjáról, ő pedig kötelességének érzi, hogy ott legyen mindkét iskolában, amikor a magyar kisdiákok szülei átveszik az ösztöndíjat.

Dr. Áldozó Tamás emlékeztetett, a Rákóczi Szövetség programját gazdasági társaságok és egyéb szervezetek, valamint civilek is támogathatják, és bízik abban, hogy Pápán is lesznek még olyanok, akiknek fontos, hogy a Felvidéken élő magyar családok magyar tanítási nyelvű iskolába írassák gyermekeiket.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-03-14 19:21:48

Hétfőtől bezárnak az iskolák, az óvodákról, bölcsődékről az önkormányzatok döntenek


ajánlott cikk főképe

2020-03-01 20:52:51

Kiszámolós


ajánlott cikk főképe

2020-02-23 22:35:00

Zsidónak lenni a 21. században


ajánlott cikk főképe

2020-04-30 10:09:20

Folytatódik az arcmaszkok osztása