25 éves az Országos Mécs László Irodalmi Társaság


2019-11-10 22:03:19  | cikk: Babos Petra  | 


25 éves az Országos Mécs László Irodalmi Társaság főképe
1994-ben alakult meg az Országos Mécs László Irodalmi Társaság, Az Országos Mécs László Irodalmi Baráti Kör, Társaság (OMLIT) irodalomszerető emberek közössége - olyan civil szerveződés, nem jogi személyiségű nonprofit társaság , amely ápolja és népszerűsíti Mécs László premontrei szerzetes, pap-költő szellemi hagyatékát.
A baráti kör tagjait a költő verseinek szeretete és tisztelete, és általában az irodalom, kultúra és művészetek iránti érdeklődés jellemzi.
Barátaik között nemcsak magyarországi, hanem számos határontúli magyar is van.
Rátz Ottó, a társaság alapítója elmondta, édesapja jó barátságot ápolt Mécs Lászlóval, s ő akkor kezdte el olvasni Mécs László műveit, s úgy gondolta, érdemes és kell is ápolni az emlékét.
Rátz Ottó alapította 1994-ben az Országos Mécs László Irodalmi Társaságot

-Mécs László az a pap költőnk, akit a kommunista rezsim üldözött, börtönbe zárták, megverték, nem engedték misézni, s egy kicsit elfeledve hunyt el 1978. november 9-én, Pannonhalmán. Azt gondoljuk, érdemes a költészetét megismertetni a nagyközönséggel - mondta Rátz Ottó, aki hozzátette, az Országos Mécs László Irodalmi Társaság tagjai rendkívül aktívak.
-Ez egy nem jogi személyiségű civil szerveződés, amely rengeteg pályázatot hirdet, vesz részt különböző programokon. Nagy örömükre, őket is meghívják rendezvényekre. A társaság nemcsak az irodalommal foglalkozik, hanem a művészetekkel, a tehetséggondozással, a tehetségazonosítással - tudtuk meg az alapító elnöktől.
-Ha átnézném az elmúlt 25 év pályázatait, akkor több ezer tagunk lenne. Mi az ország legnagyobb amatőr szervezete vagyunk az irodalmi életben. Mécs László vonatkozásában pedig Pápán lett az első Országos Mécs László Irodalmi Társaság alapítva általam - tudtuk meg Rátz Ottótól, aki tizenkét alakommal szervezett már városunkban Mécs László szavalóversenyt. Rátz Ottó kiemelte, tervei között szerepel, hogy ismét megszervezi ezt az országos szavalóversenyt a jövőben.
Rátz Ottó elmondta, szeretnék, ha Mécs László a tananyag része is lenne az iskolákban, hiszen nagyon sokan nem is tudnak róla semmit. Az első írások a 80-as években jelentek meg róla.
Az Országos Mécs László Irodalmi Társaság alapításának 25. évfordulója alkalmából összejövetelt szervezett, melyen irodalmi előadást hallhattak Mécs Lászlóról, az OMLIT programjairól is. A rendezvényen volt és jelenlegi szerzőik, irodalom iránt érdeklődők vettek részt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-04-01 17:40:06

A szociális ágazatban dolgozók is ingyen utazhatnak, a képviselői tiszteletdíjak folyósítását felfüggesztették


ajánlott cikk főképe

2020-01-29 22:26:49

Terítéken a munkajog és a GDPR


ajánlott cikk főképe

2020-04-20 19:37:09

Dr. Áldozó Tamás: Minden városi óvoda fogad kisgyermekeket


ajánlott cikk főképe

2020-04-23 20:10:04

Döntőben az Örökség - Szavazzunk a pápai erkeles gyerekekre