Orvos-Tóth Noémi járt Pápán


2019-11-13 21:31:43  | cikk: Babos Petra  | 


Orvos-Tóth Noémi járt Pápán főképe
A Tudatos Szülők Iskolája című előadássorozat következő vendége Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus volt. A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ által szervezett programra nagy volt az érdeklődés, sokan hallgatták meg a szakember előadását.
Orvos-Tóth Noémi szerint a generációk sokkal szorosabban hatnak egymásra, mint az eddig feltételeztük, s mára már bizonyítható ténnyé vált, hogy a szüleink, nagyszüleink félelmei, fájdalmai, veszteségei, traumái befolyásolják sejtszinten a mi életünket is.
-A sejtszintű történésekről nem sok tudomásunk van. Az, hogy például a nagymamánk várandós volt a mi édesanyánkkal, s az alatt rettegett valamitől, arról nekünk, mint unokáknak nem sok tudomásunk van, azonban ezek a félelmek megváltoztatják az epigenetikai kódokat. Amikor valakit trauma ér, epigenetikai marker, üzenet kerül rá az örökítő anyagra. Sok szorongásunknak, depressziós érzésünknek lehet a hátterében például egy felmenőnk traumája - mondta Orvos-Tóth Noémi.
Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszochológus volt az előadó

-A traumák az életünkben fokozott stressz érzékenység formájában jelennek meg, úgyhogy az első és legfontosabb, hogy a saját érzelmi életünket, stressz rendszerünket tanuljuk meg szabályozni, s használjunk relaxációs és meditációs technikákat. Jó, ha a családtörténetünkkel is foglalkozunk. A minták is öröklődnek, s az, ahogyan egymáshoz viszonyulunk - hangsúlyozta a klinikai szakpszichológus.
-Addig, amíg az ember nem indul el az önismereti úton, addig automatizmusok mozgatják. Azok a korai minták, amiket látunk, tapasztalunk, azok mind-mind az idegrendszerünk mély struktúrájába íródnak bele, a későbbiekben nem is látjuk ezeknek a létezését, de mégis ezek irányítják a viselkedésünket. Ezeket fel kell tárni. Mivel? A terápiás beszélgetésekkel. Hogy mi minden van a lelkükben anélkül, hogy tudnánk róla - mondta Orvos-Tóth Noémi.
-Vannak egyéni sorstörténetek, de a kollektív sorstraumák társadalmi szinten is kifejtik hatásukat, másrészt pedig a családok és az egyének életében is tetten érhető ezek lenyomata. Még a mai napig is sok olyan XX. századi történés van, amit nem sikerült feldolgoznunk. Mi magyarok például a különböző önkényuralmak üldöztetéseit hordozzuk, a kitelepítéseket. A XX. században volt egy olyan időszak, hogy mindenki mindenkit megfigyelt. Ez a kapcsolatokra nagyon mélyen rányomja a bélyegét, amikor nem tudhatjuk, hogy a szomszéd, akinek bizalmasan elmondunk valamit, mit kezd az információval. Ha volt a családban árulás, bizalomvesztés, az egészen biztos, hogy hat arra, hogy hogyan is viszonyulunk a másikhoz.
Orvos-Tóth Noémi úgy vallja: Ha olvasunk valamit, akkor önmagunkat keressük az olvasott szövegben. Ha írunk valamiről, akkor önmagunkról írunk. Az én családomban is rengeteg veszteségélmény volt, nálunk a szeretet és a veszteség összefonódott. A nagyszüleim, dédszüleim gyermeket vesztettek el, de házastársakat is. Én is kerestem a magam szorongásaira a választ és a szakmámon keresztül jutottam el ide, a transzgenerációs elmélethez, s ez sokat segít abban, hogy lehetőség szerint már ne adjam át a szorongásaimat a gyerekeimnek - fűzte hozzá.
Az előadás végén kérdéseket tehettek fel a jelenlevők.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-04-09 13:24:04

Húsvéti ajándék százezer forint értékben


ajánlott cikk főképe

2020-08-08 21:02:35

131 karantén városunkban


ajánlott cikk főképe

2020-05-06 14:54:42

Vért adtak a tűzoltók


ajánlott cikk főképe

2020-05-03 21:29:48

Plató koncert Ress Hajnival