A szociális munka napját ünnepelték


2019-11-16 13:41:27  | cikk: Babos Petra  | 


A szociális munka napját ünnepelték főképe
Az Egyesített Szociális Intézmény munkatársai vettek részt egy kihelyezett munkaértekezleten, hogy együtt ünnepeljék a november 12-ei szociális munka napját. Az ünnepségnek a Nátus Konyha ebédlőjében adott otthont. A rendezvényen Kissné Marton Bernadett vezetőápoló köszöntötte a megjelenteket.
- A mi munkánk nem egyszerű, rengeteg olyan tulajdonsággal kell rendelkeznünk, amit egy átlagember nem birtokol. Nap mint nap csak sajnálkozást hallunk hozzátartozóktól, szakmán kívüli emberektől. Sajnálnak minket a szakma mindennapi nehézségei miatt, sajnálnak minket, mert olyan emberekkel kell foglalkoznunk, akikről még csak tudomást sem szeretnének venni. És sajnálnak minket, mert muszáj sajnálniuk, mert mi vagyunk azok, akik miatt a szociális munkának csak a szép oldalát látják. Menekülnek az emberek a problémák elől. Az egymás iránti meleg, emberi érzés kiveszőben van, pedig mindnyájunknak erre van a legnagyobb szüksége. Mi vagyunk a fal az idős kor, a betegségek, a szegénység, a fogyatékosság és a hajléktalanság között. A fal, amely eltakarja a rossz dolgokat és csak a szép külsőt mutatja - emelte ki a vezetőápoló, majd hozzátette, egy szociális munkásnak nem lehet rossz napja, hiszen tőle segítséget kérnek és várnak.
-Képesek vagyunk a betelt poharat kiönteni, találni pozitív dolgot a nap folyamán. Lelkünket, szívünket, néha még magánéletünket is adjuk hivatásunkért. A szociális szféra hétköznapi hősei vagyunk. A mi közösségünk több, mint egy munkahely - hangsúlyozta Kissné Marton Bernadett, majd Vecsei Miklós szociológus szavaival élve azt mondta: igazi segítő az, aki le tud hajolni, le tud térdelni bárkihez. Náluk ez együtt jár egy simogatással, érintéssel. Számukra itt kezdődik az igazi szakember. Lehetünk bármilyen beosztásban, ha ezt nem tudjuk megtenni, akkor nem erre vagyunk hivatottak.
A szép számban megjelenteket Kissné Marton Bernadett vezetőápoló köszöntötte

Ezt követően Szalainé Tihanyi Andrea intézményvezető köszöntötte a megjelenteket, majd ismertette a 2019. év legfontosabb eseményeit, programjait. Mint mondta, évente egy alkalommal van lehetőség arra, hogy az intézmény dolgozóinak összevont munkaértekezleten röviden beszámoljanak az intézmény legfontosabb eseményeiről, működéséről.
- Az intézmény átlag dolgozói létszáma 148 fő, ebből szakdolgozó 99 fő, fizikai dolgozó 37 fő, ügyviteli dolgozó 12 fő. A TOP-4.2.1-15 számú Szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítése, fejlesztése Pápa Város Önkormányzatának Egyesített Szociális Intézményében címmel pályázatot adott be az önkormányzat. A pályázat célja a Család- és Gyermekjóléti Központ, a Fogyatékosok Nappali Intézményének infrastrukturális fejlesztése. 2017 májusában kihirdették a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) első körös felhívására benyújtott támogatási kérelmek elbírálásáról szóló döntéseket. A szociális alapszolgáltatások fejlesztésére 150 millió Ft támogatást nyert a város. A felújítási munkálatok múlt év februárjában kezdődtek, az év végére befejeződtek. Az épület földszintjén került kialakításra a Fogyatékosok Nappali Intézménye foglalkoztató helyiségekkel, ebédlővel, konyhával és kiszolgáló terekkel, az épület többi részében pedig a Család- és Gyermekjóléti Központ kapott helyet. Számukra irodákat, 50 fős konferenciatermet, ügyfélfogadási helyet és kiszolgáló helyiségeket alakítottak ki. A projekt keretében hőszigetelték az épületet, kicserélték a külső nyílászárókat, az akadálymentes közlekedés biztosítására külső, vasbeton szerkezetű személyfelvonót építettek, új gépészeti és elektromos rendszert alakítottak ki, korszerűsítették a fűtési rendszert. Az eszközbeszerzés keretében infokommunikációs eszközöket, irodai bútorokat és eszközöket, egyéb berendezési tárgyakat, valamint a Család- és Gyermekjóléti Központ számára számítógépeket, a Fogyatékosok Nappali Intézményének pedig új konyhai berendezéseket vásároltak. A beruházás nagysága meghaladta a pályázaton elnyert összeget, az önkormányzat 30 millió forint saját forrást biztosított. A megújult volt véradó a Szent Anna Ház nevet kapta. A Család- és Gyermekjóléti Központ 2019 februárjában átköltözött az Anna térre. A Barát u. 11. szám alatt megüresedett irodákat a Gondozási Központ munkatársai foglalták el, így egy korszerű épületben végezhetik feladataikat - mondta az intézményvezető, majd a testvérvárosi kapcsolatokról beszélt. Kiemelte, a BOEING HUNGARY INC PÁPA CITY cég ebben az évben is támogatta a Pápa városában működő szociális intézményeket és szolgáltatásokat. Az 558 970 forintot a Fogyatékosok Nappali Intézménye tárgyi feltételeinek javítására, étkező asztalok, székek, szekrények, polcok cseréjére fordították.
- Pápa város holland testvérvárosa Kampen 9.493.793,- forinttal támogatta a városban működő szociális ellátórendszer korszerűsítését, fejlesztését. Az adományt célzott jelleggel kapta az Alapítvány, az adományozó az ESZI meglévő 9 személyes kisbuszának cseréjét, egy új, emelőszerkezettel ellátott gépkocsi beszerzését támogatta. A busz teljes vételára az átalakítással együtt 11 230 676 forint volt, melyből 9 500 000 forint a támogatás.
Az ünnepség elismerések átadásával folytatódott. Az idei évben jubileumi jutalomban részesült Jelencsik Sándorné és Baki Tiborné 40 éves, Hauber Lívia és Müller Bernadett 30 éves közalkalmazotti jogviszonya alapján.
Szalainé Tihanyi Andrea elismeréseket adott át a dolgozóknak

2019. évben 10 fő kérte a munkaviszonyának megszüntetését a 40 éves munkaviszonya alapján, Orsik Zoltánné, Németh Attila Istvánné, Baki Tiborné, Ihász Ernőné, Mackeiné Aux Ildikó, Vas Lászlóné, Horváth Zoltánné, Szélesi Miklósné. Szorgalmáért, elkötelezett hivatástudatáért, példamutató munkájáért Igazgatói dicséretben részesült: Bálint Henrietta, Pénzes Helga, Kiss Henrietta, Szakosné Mihátsy Zília. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Országos Szervezete 2012. évtől kezdve a Semmelweis Naphoz hasonlóan a szociális ágazatban tevékenykedő egészségügyi szakdolgozók számára a Szociális Munka Napja alkalmából megyénként 1-1 fő részére MESZK Elismerő Oklevelet adományoz a helyi szervezetek javaslata alapján. Kritérium a MESZK tagság és a szociális területen eltöltött legalább 10 év. Az idei évben ezt az elismerést Kissné Marton Bernadett vezetőápoló érdemelte ki. Az elismerés átadására november 29-én a MESZK Díjátadó gálán Budapesten a Lurdy Házban kerül sor.
Dr. Áldozó Tamás polgármester is szólt az összegyűltekhez

Dr. Áldozó Tamás polgármester beszédében a Teuton Lovagrend magyarországi vezetőjeként köszönetet mondott azoknak a kollégáknak, akik a lovagrend által Pápára eljuttatott adományok szétosztásában segítettek, hiszen ennek az egész munkának ez a legnehezebb része, s nélkülük ez a rendszer nem tudna működni.
A polgármester elmondta, voltak olyan elemei az intézményi költségvetésnek, amit az önkormányzat a feladatfinanszírozáson felül saját forrásból biztosított személyi kiadások fedezésére és felújítási munkákra is, s azt ígérte, hogy ez 2020-ban is így lesz.
-Fontos nekünk, hogy jó körülmények között tudjanak dolgozni, s mi igyekszünk minden tőlünk telhetőt megtenni, hogy ezeket a feltételeket biztosítani tudjuk - mondta a polgármester, majd gratulált a kitüntetetteknek.
Az ünnepséget a Fogyatékosok Nappali Intézményének műsora színesítette. A munkaértekezleten Csetényi-Guba Mária ellátottjogi képviselő tájékoztatóját is hallhatták a megjelentek.
Az összejövetel közös vacsorával és zenés-táncos mulatsággal zárult.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-02-25 19:59:59

Energetikai felújítás a Türr kollégiumában


ajánlott cikk főképe

2020-02-09 17:22:52

Pápa is profitálhat az Európa Kulturális Fővárosa Programból


ajánlott cikk főképe

2020-03-13 14:11:49

Kétszer is negatív lett a pápai kórházból Ajkára küldött koronavírus-gyanús beteg tesztje


ajánlott cikk főképe

2020-03-09 21:50:04

„Minden fát lehet faragni, csak meg kell ismerni”