Akik az Édenkertben dolgoznak


2019-11-17 19:13:33  | cikk: ha  | 


Akik az Édenkertben dolgoznak főképe
A Kávéházi beszélgetés-sorozat Mátyus Aliz ötlete volt, aki hónapról hónapra a pápai református intézmények, közösségek vezetőit és tagjait kérdezte, az utóbbi hónapokban kérésére Baráth Julianna lelkipásztor, a református gimnázium igazgatója is segítette ebben. Az utolsó alkalom vendégeivel az Édenkert Református Óvoda kapcsán beszélgettek. Tunnerné Buzás Éva óvodavezető, Szabó Beatrix óvodalelkész és Márkus Mihály, a Pápai Református Egyházközség lelkészi elnöke mesélt az óvoda indulásának előzményeiről, körülményeiről és a mindennapokról.

Márkus Mihály részletesen szólt az óvoda indításáról

Márkus Mihály elmondta, hogy a református gyülekezetnek volt óvodája és iskolája is az államosításig. A rendszerváltás után amikor szóba került, hogy mit működtetnének, akkor a választás az ovira esett. Ennek az a magyarázata, hogy a keresztelés után így viszonylag rövid idő telik el, s a családok ismét kapcsolatba kerülnek az egyházzal. Aztán amikor eljött az ideje, a presbiterekkel megtanácskozták a dolgot és 2017-ben a Pápai Református Egyházközség felvállalta az óvoda működtetését. Ezt segítette, támogatta a város önkormányzata és az egyházkerület is.

Sok érdeklődője volt az utolsó alkalomnak

Tunnerné Buzás Éva 38 esztendeje végzett a Türrben az óvónőképzőben, utána munkába állt, a főiskolát már levelezőn végezte. 1983-ban a Szivárvány óvodába került, s 2011-ben lett a Csókai tagóvoda vezetője - akkor még nem tudta, hogy 2017-ben református fenntartásba kerül az intézmény és őt kérik fel vezetőnek. Számára nagyon fontos volt, hogy a Zöld Óvoda programban továbbra is részt vehetnek, s ma négy csoportban száz gyermekre viselnek gondot.

Szekér Lászlóné, a Nátuskerti Óvoda korábbi vezetője gratulált egykori kollégáinak, mint mondta, csak jót hallani a református oviról

Szabó Beatrix az óvoda lelkésze, ő idén végzett a teológián. Elmondta, hogy a kicsik hitéleti nevelésén túl a felnőttekre is figyel. Tartanak az óvoda dolgozóinak is úgynevezett lélekemelő napokat, a szülőknek pedig bibliakört szerveztek. Szeretnék, ha a családok minél több szállal kötődnének az egyházhoz. Ugyanakkor a hitmélyítő alkalmak segítik az óvoda dolgozóit is a töltekezésben.
A Kávéházi beszélgetéseknek ez volt a záróalkalma, Mátyus Aliz elmondta, hogy jövőre folytatja a megkezdett sorozatot, csak épp katolikus résztvevőkkel, a helyszín pedig az Esterházy-kastély lesz.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-11-10 22:03:19

25 éves az Országos Mécs László Irodalmi Társaság


ajánlott cikk főképe

2019-12-02 21:24:20

Hogy kerül a ló a Kék Adventbe?


ajánlott cikk főképe

2019-12-07 13:59:16

A Bázisrepülőtérre is ellátogatott a Mikulás


ajánlott cikk főképe

2019-12-14 11:17:40

Alapítványi pénzből újulhat meg a kórház gyermekosztálya