Erdőtelepítést tervez az önkormányzat


2019-11-21 22:29:03  | cikk: HuHa  | 


Erdőtelepítést tervez az önkormányzat főképe
A pénteki ülésen tárgyalja a testület azt a szándéknyilatkozatot, mely egy többhektáros erdő telepítéséről szól a város határában. Dr. Áldozó Tamás arról tájékoztatott, a pápai önkormányzat is kapott felhívást a pályázati lehetőségről, mely erdők telepítését szorgalmazza a Vidékfejlesztési Program keretében.
-Erdősítési támogatás címen írtak ki pályázatot a program keretében, melyek a célja, hogy az ország területe erdősültebb legyen. Már elkezdtük a munkát, azoknak az önkormányzati területeknek az azonosítását, melyek alkalmasak lehetnek erdőtelepítésre, hiszen szeretnénk megfelelni ennek a jó célnak - közölte. A város több hektárnyi ilyen területtel rendelkezik, derült ki a felmérésekből, ezek közül az egyik lehetséges az Öreghegy előterében húzódó terület, mely az övezeti átsorolás után alkalmas lehet erdőtelepítésre.
Az Öreghegy előterében lévő terület alkalmas lehet erdőtelepítésre - mondta dr. Áldozó Tamás

Az önkormányzat a Bakonyerdő Zrt. szakembereinek közreműködését kérte, velük közösen mérik fel a területet, vizsgálják meg a talajt, választják ki a telepítendő őshonos fafajokat és készítik el a kiviteli terveket.
-Értékes fákat szeretnénk telepíteni, ebbe a körbe ezen a területen a szakemberek véleménye szerint a mezei juhar, mezei szil, szürke nyár, fehér nyár, cser, csertölgy tartozhat. A fafajától függően 1 hektárra 8-10 ezer csemetét lehet ültetni, ami azt jelenti, hogy egy öthektáros terület esetében is 40-50 ezer fáról beszélünk. Mi 5-10 hektár körüli erdőtelepítésben gondolkodunk.
A Teveli út határolja a másik oldalon az önkormányzati területet

A támogatás kiterjed a telepítés költségeire, a kerítésépítésre, az első évi gondozási feladatokra és akár 12 évig a fenntartási költségekre - tájékoztatott a polgármester a pályázat részleteiről, hozzátéve, a pályázaton maximálisan 7,5 millió Euro támogatás nyerhető el. A telepített erdőt 12 éven át kell fenntartani, azt követően az önkormányzat dönthet a további sorsáról, és bár 2033. még nagyon messze van, dr. Áldozó Tamás parkerdőként képzeli el a felnövő erdőt.

A pénteki ülésen a szándéknyilatkozat elfogadásáról dönthetnek a városatyák, ennek birtokában állítják össze a pályázatot, melyet várhatóan jövő nyáron bírálnak el, így már akár 2020 őszén megkezdődhet az erdősítési program.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-04-20 19:37:09

Dr. Áldozó Tamás: Minden városi óvoda fogad kisgyermekeket


ajánlott cikk főképe

2020-04-15 19:22:46

Fedett buszváró a Pálházapusztán élőknek


ajánlott cikk főképe

2020-07-03 11:02:23

Megrongálták a piac fémszerkezetét (frissítettük cikkünket)


ajánlott cikk főképe

2020-05-27 14:09:54

Új eljárásrend a pápai kórházban