Ki a király?


2019-11-21 22:37:06  | cikk: ha  | 


Ki a király? főképe

A Komáromi Jókai Színház a kassai Thália-színház mellett a Szlovákiában működő két magyar nyelvű színház egyike. Most Pápára egy újragondolt Mátyás-történetet hoztak. A Mátyás király krónikái című előadás az ifjúsági Bocsor bérletben várta a felső tagozatosokat. Ez a bérlet idén nagyon népszerű, egy híján az összes hely elkelt a bérletes bemutatókra.

Milyen ruha teszi a királyt?

Majorfalvi Bálint elmondta, hogy a színház sokat tájol Magyorországon és a Felvidéken is, az előadások közt van szórakoztató, gondolkodtatva szórakoztató, zenés és prózai, valamint mesedarab is. Ezúttal a pápai gyerekek egy mesét láthattak, de nem klasszikus Mátyás-mesét, hisz a rendező Szabó Attila története a Mátyás király legendák mélyén rejtőző titkokat kutatja. Lehet, hogy az ifjú csak szabadságvágyó és szabadlelkű lázadó volt, azért öltött álruhát? Vajon túloznak-e a krónikák?

Mátyás álruhában

A forgószínpad két világot tár elénk: a szerzetesek, a kódexmásolók termét, a másik oldalon pedig mintha a krónikás könyv nyílt volna ki, s annak lapjairól szökkennek elénk a szereplők. Egy fiatal fiút látunk, aki keresi a saját útját, közben pedig nagyravágyó környezete hírességet, nagyurat szeretne faragni belőle. Celebet, mondhatnánk, s valóban áthallásos a darab. Amikor megérkezik az olasz divattervező, hogy méltó gúnya kerüljön Mátyásra, elhangzik a mondás, miszerint a ruha teszi az embert. Mátyás királyt szerencsére nem.

Lőrinc barát, Mátyás és az imposztor, aki a fényűzésre, a könnyebb útra csábít

Matyiból a darab során Mátyás lesz, ismert legendák tárulnak a néző elé - új köntösben, új felfogásban. Az előadás elsősorban fiatalok számára készült, s nagyon betalált, a humora és a látványvilága is magával ragadta a fiatal nézőket - s remélhetőleg a mondanivaló is. Az ifjú királyt Szabó Viktor alakítja, a királyt, aki még sokra viszi. Ennek az útnak az elején szegődhet kísérőjéül a közönség a darabban. Figyelheti döntéseit, a kísértéseket, az embereket, akik körülveszik. Részese lehet annak, hogy válhat valaki híressé, celeb mellékíz nélkül. Mi teszi a királyt királlyá? A jellem, a bátorság, az emberi nagyság, kapjuk meg a választ a darabban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-01-29 22:26:49

Terítéken a munkajog és a GDPR


ajánlott cikk főképe

2020-05-22 17:46:17

Május 30-án nyit az Esterházy-kastély


ajánlott cikk főképe

2020-03-05 21:06:34

Akik az értékeket gyűjtik, őrzik és közvetítik


ajánlott cikk főképe

2020-06-02 19:29:06

Változatos programkínálat az Esterházy-kastély nyári táboraiban