Kerékpártúra az emlékezés és a közlekedésbiztonság jegyében


2019-11-24 20:49:32  | cikk: HuHa  | 


Kerékpártúra az emlékezés és a közlekedésbiztonság jegyében főképe
Immár ötödik alkalommal hívta kerékpáros emléktúrára a biciklivel közlekedőket és az érdeklődőket a Pápai Rendőrkapitányság. A már hagyományosnak mondható rendezvényt a közúti balesetek áldozatainak emléknapja alkalmából szervezte meg a helyi rendőrség. Öt évvel ezelőtt 17-en vettek részt a túrán, ma pedig közel ötvenen csatlakoztak a programhoz, hogy felhívják a figyelmet a kerékpárosok védelmére és emlékezzenek a balesetek áldozataira.
Népes csapat gyűlt össze a kerékpártúrára

Dr. Varga Balázs, a Pápai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője érdeklődésünkre elmondta, céljuk az emlékezésen túl, hogy felhívják a figyelmet a kerékpárosokra, a közlekedés egyik legsérülékenyebb szereplőire, hiszen, ha kerékpáros baleset történik, szinte mindig személyi sérüléssel jár, mert a biciklist nem védi karosszéria. Az alezredes kiemelte, mind a kerékpárosok, mind a járművezetők nagyon sokat tehetnek azért, hogy elkerüljék a baleseteket.
-A kerékpárosok nagyon sokat tehetnek saját biztonságukért, elsősorban azzal, hogy láthatóvá válnak a többi közlekedő számára. A láthatósági mellény viselése, a kerékpárra szerelt világító és fényvisszaverő berendezések nagyon fontosak - emelte ki. Többek között ezért is tartották a túrát délután, hiszen novemberben már korán sötétedik és már 16 óra tájban is szükségesek a láthatósági és világító eszközök. A kerékpárosok közlekedésére vonatkozóan néhány fontos szabályt emelt ki: ilyen, hogy ahol kerékpárút van, a biciklisnek azon kell közlekednie, hiszen ott van a legnagyobb biztonságban; hogy balra kanyarodáskor körültekintés és irányjelzés után kezdhetik meg a manővert, miután meggyőződtek arról, hogy más jármű nem kezdte meg a kikerülésüket vagy előzésüket; és ilyen, hogy ha gyalogos-átkelőhelyen vezet át az útjuk, akkor le kell szállni a kerékpárról és azt át kell tolni a zebrán. Dr. Varga Balázs rendőr alezredes vezette a túrát

De nem csak a kerékpárosoknak kell figyelniük és a szabályok betartásával közlekedniük, hanem a gépjárművezetőknek is nagy a felelősségük a balesetek megelőzésében.
-Számos olyan kereszteződés van itt Pápán is, ahol a kerékpárosnak van elsőbbége a gépjárművekkel szemben, a gépkocsivezetőknek ezt tudatosítaniuk kell. De ugyanilyen fontos az is, hogy megfelelő oldaltávolságot tartsanak a kerékpáros előzésekor vagy kikerülésekor - hívta fel a figyelmet az alezredes.
Kerékpárúton és úttesten egyaránt haladt a figyelemfelhívó menet

A túra előtt a rendőrkapitányság munkatársai átvizsgálták a résztvevők kerékpárjait és akinek hiányos volt a láthatóságot biztosító felszerelése, kiegészítették. A bringásokat dr. Varga Balázs köszöntötte, majd a népes társaság elindult a Perutz Stadion elől, útjuk a Vasvári, Dózsa György, Gyimóti úton haladt, majd a Veszprémi, Külső-Veszprémi úton jutottak el a régi benzinkúthoz. Útjuk során közlekedtek úttesten, kerékpárúton és több gyalogos-átkelőhelyen is áthaladtak. A pihenőponton meleg teával kínálták a túrázókat a kapitányság munkatársai és itt tartották meg az ajándéksorsolást is a résztvevők között. Az idén Hencz Károly lett a szerencsés, ő egyébként minden évben tagja az emléktúrán résztvevő csapatnak. A biciklisek visszafelé az Alsóvárosi Temetőbe hajtottak, ahol a pápai történelmi egyházak képviselőivel közösen imádkoztak a balesetek áldozataiért és mécsesgyújtással emlékeztek az elhunytakra.
Hencz Károly nyerte a láthatósági kiegészítőket tartalmazó csomagot

Orbán Tamás, a túra egyik résztvevője elmondta, nagyon szeret kerékpározni, nemcsak túrázásra, közlekedésre is használja a biciklit és télen-nyáron egyaránt kerékpározik. Minden szükséges kiegészítővel rendelkezik, rendszeresen viseli a láthatósági mellényt és kerékpáros sisakot is hord. Tapasztalata szerint a gépjárművezetők többnyire figyelnek a biciklisekre.
-Nagyon fontos, hogy láthatóak legyünk, a világítás elengedhetetlen a biztonságunk érdekében. Ezen kívül be kell tartanunk a kerékpárosokra vonatkozó közlekedési szabályokat és szerintem az is nagyon fontos, hogy ne biciklizzünk fülhallgatóval a fülünkben - sorolta a számára leglényegesebb szabályokat. Mint mondta, ismeretségi körében is van, aki kerékpárral szenvedett balesetet, szerencsére nem történt súlyos sérülése.
A történelmi egyházak képviselőivel közösen emlékeztek a balesetek áldozataira

Nagy Szabolcs sokat közlekedik autóval, de gyakran ül biciklire is, hiszen szívesen kerékpározik, ha az időjárás kedvező ehhez. Ő azt mesélte, Pápára autóval jár be, de aztán átül a kétkerekűre és a városban azzal közlekedik. Mint mondta, itt a város útjain biciklivel előbb odaér az úticéljához, mint autóval, de a környezettudatosság is szerepet játszott abban, hogy elkezdett bringával járni. Kerékpárját minden szükséges kiegészítővel felszerelte és betartja a közlekedési szabályokat.
-Amióta rendszeresen kerékpározom, autóvezetéskor magam is jobban figyelek a kerékpárosokra, sőt a gyalogosokra is. A tapasztalataim egyébként jók, úgy látom a közlekedők igyekeznek odafigyelni a többiekre, több-kevesebb sikerrel - fogalmazott.
Sötétben nagyon sokat számítanak a világító berendezések és láthatósági kiegészítők
 
A Pápai Rendőrkaptányság illetékességi területén idén hét halálos kimenetelű baleset történt - köztük egy kerékpáros -, többek között rájuk is emlékeztek a kerékpártúra résztvevői a közúti balesetek áldozatainak emléknapja kapcsán.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-12-09 21:12:42

Idősek karácsonya Tapolcafőn


ajánlott cikk főképe

2019-12-07 22:38:33

Borbély Lajosra emlékeztek a városbarátok


ajánlott cikk főképe

2020-03-06 15:54:13

Elkészült a város idei rendezvénynaptára - Sok program várja a pápaiakat


ajánlott cikk főképe

2020-03-23 13:37:12

A Fidelitas segítséget ajánl az idősek ellátásához