Megkezdődött a jubileumi hét a Petőfiben


2019-11-25 19:03:22  | cikk: Babos Petra  | 


Megkezdődött a jubileumi hét a Petőfiben főképe
A Pápai Petőfi Sándor Gimnázium új épületbe költözésének 25., a magyar-angol két tanítási nyelvű tagozat megalakulásának 10. évfordulója alkalmából szervezett jubileumi hetet az intézmény.
Az ünnepélyes megnyitót ma délelőtt tartották az iskola aulájában, ahol elsőként Bognár Anita, intézményvezető feladatokat ellátó intézményvezető-helyettes köszöntötte a megjelenteket, s elmondta, az ünnepek sorában különleges helyet foglalnak el az évfordulók.
- Az új épületbe költözés azt jelentette, hogy három tanévnyi létbizonytalanság után biztos jövő elé nézhetett iskolánk, azt, hogy városunk vezetése elkötelezett a Petőfi Gimnázium fennmaradása mellett. Hogy kerültünk jelenlegi lakhelyünkre, a Várkert útra? Miért kellett költöznünk? A rendszerváltás után, 1990-ben Pápa város önkormányzata lehetővé tette a Református Gimnázium újraindítását ugyanabban az épületben, ahol 1952-ben megszűnt, vagyis a Március 15. téren, ahol akkor már 38 éve a Petőfi Gimnázium működött. 1990-ben évfolyamonkénti osztályaink számát 5-ről 3-ra kellett csökkenteni, hogy a Református Gimnázium megkaphassa az így felszabaduló tantermeket. Nehéz tanéveket kellett megélnie az akkori iskolavezetésnek, tanároknak, diákoknak ebben a kényszerű együttélésben. Az alapkőletétel után alig egy évvel, 1994. szeptember 4-én dr. Kovács Zoltán polgármester úr és Varga Géza igazgató úr avatta fel iskolánk új épületét, mely a jövőt, a városvezetés iskolánk megmaradása iránti elkötelezettségét jelentette. Változás és állandóság. Talán e két szó jellemzi legjobban a Várkert úton eltöltött negyed évszázadot. Megannyi sikeres tanév, ugyanakkor számos átszervezés, profil- és tagozatváltás, fenntartóváltás követte ezt az elmúlt két és fél évtizedben. A változások között az állandóságot jelentette, hogy munkákkal mindig az intézmény nevének, rangjának megőrzésére törekedtünk. Talán jellemezhetjük úgy ezt a 25 évet, hogy bár voltak nehézségek, de mindig megtaláltuk a gödörből kivezető utat, és olyan irányban tudtunk elindulni, amely felfelé visz - lehetőleg magasabbra, mint ahol előtte voltunk - emelte ki Bognár Anita, majd hozzáfűzte, a Várkert úton írt negyedévszázados történetükön belül egy másik születésnapot is ünnepelnek ma, hiszen a 2009 őszén indult magyar-angol két tanítási nyelvű képzésüknek saját történelme van már.
Az ünnepi hét megnyitóját hétfőn tartották

-A két tanítási nyelvű program indulása intézményünkben szorosan összefügg a Pápai Bázisrepülőtéren létrejött NATO Légibázissal. A tagozat indításához nagymértékben hozzájárult a külföldi diákok jelenléte, ugyanakkor kezdettől fogva célunk volt, hogy a magyar diákok is tudjanak élni ezzel a magas szintű nyelvtudást biztosító páratlan lehetőséggel. Az elmúlt évtized érettségi eredményei, a felsőoktatásba való felvételi arány, a felsőfokú nyelvvizsgák kiemelkedően magas aránya, illetve a tanulók körében tavaly végzett kutatás egyértelműen azt bizonyítják, hogy sikeres e képzési formánk. E tagozaton végző diákjaink számára a nyelv nem cél, hanem eszköz: olyan szintű nyelvtudásra tesznek szert, mellyel bátran belevághatnak külföldi tanulmányokba, idegen nyelvű képzésekbe a hazai egyetemeken. Sokat dolgoztunk azért, hogy e tagozatunknak neve, rangja legyen. Két tanítási nyelvű gimnáziumként feladatunknak éreztük felkarolni a város és környéke angol oktatását. Az elmúlt évtizedben számos versenyt, vetélkedőt szerveztünk általános és középiskolásoknak, előadások, módszertani foglalkozások, könyvbemutatók zajlottak iskolánkban. Születésnapunkat is egy hagyományteremtő eseménnyel ünnepeljük: országos Ki mit tud?-ot szerveztünk a magyar-angol két tanítási nyelvű középiskolák számára. Bízom benne, hogy hagyományteremtő szándékkal megrendezésre kerülő versenyünk jó hírét viszi iskolánknak és Pápa városnak - mondta az intézményvezető feladatokat ellátó intézményvezető-helyettes.
Egyházi Andrea, a Pápai Tankerületi Központ igazgatója beszédében elmondta, már elődeink is tisztában voltak azzal, hogy egy város életében az egyik legfontosabb intézmény az iskola. Az iskola mindenkor a társadalom integráns részeként, a társadalmi- gazdasági fejlődéssel szoros összefüggésben változott. Ezen kapcsolat nem csak általánosságban, statisztikailag, országos szinten mutatható ki. Korunkban a gazdasági haladás által megkövetelt iskolázottsági, műveltségi színvonal állandóan nő. Az iskola szellemének alakítása folyamán példaként szolgáljon az az emberi törekvés, ami tehetségen, szorgalmon, kemény munkán, kitartáson, emberiességen alapul, és amely merész, de megvalósítható célokkal, vállalkozói szellemmel és szakmai tudással párosulva kiemelkedő sikerekhez vezet.
- 1994. szeptember 4-én felavatott épület tökéletes helyszín mindezekhez. Köszöntöm a 25. éve új helyszínen működő iskolát, amelyből azóta több százan is elballagtak már. A nagy események, melyek velünk történnek, nagyon fontosak számunkra. Amikor évfordulókat ünneplünk, ezekre a meghatározó pillanatokra gondolunk. Nekünk, tanároknak is és nektek, diákoknak is, követnünk kell az előttünk járókat. Nem feltétlenül hatalmas teljesítmények véghezvitelével, hanem inkább azzal, hogy a ránk bízott időt, életünk egyik legnagyobb és legtitokzatosabb kincsét jól használjuk fel. Bármilyen aspektusból is nézve, a 155 év hatalmas időszak, hisz az intézmény jogelődje az 1864-ben alapított irgalma rendi Ranolder Intézet, s ezen idő alatt nemzedékek nőttek fel. Az 1864-2019. közötti évtizedek felgyorsult történelmi eseményekről, átalakulásokról, megtorpanásokról és fejlődésekről vallanak. A hosszú idő azonban árulkodik az elődök kitartásáról, munkájáról. A köznevelésben ma sem egyszerű hosszú távra tervezni: a változó törvények, változó társadalmi-gazdasági elvárások miatt tevékenységünk kiszámíthatatlan. Minden időben vannak azonban alapvető célok. Az iskola 25 éves új épületbe költözése, a nagy elődök öröksége kötelezi Önöket arra, hogy az évek alatt kimunkált értékek megőrzése, az intézmény jó hírének öregbítése legyen a legfőbb cél. Feladatuk és kötelességük megőrizni és ápolni az iskola múltját, emlékét, munkájukban pedig szorgalommal és akarattal teljesíteni a Pedagógiai Programban vállalt elveket -hangsúlyozta Egyházi Andrea.
Egyházi Andrea az intézmény fenntartójaként köszöntötte az iskola diákjait, tanárait

Varga Géza nyugalmazott igazgató is szólt az egybegyűltekhez, aki felidézte, hogy 1959-ben kezdte meg pályáját az egyetem elvégzése után a pápai Petőfi Gimnázium falai között.
-1989-től öt éven keresztül, vagyis az 1994-es ideköltözésünkig kemény évek teltek el, azért mert nem volt meg az anyagi bázis arra, hogy egy új iskolaépületbe kerülhessünk. Ennek érdekében évekig talpaltunk dr. Kovács Zoltánnal, akivel nem egyszer a minisztériumot és több szervet megkeresve aztán 1993-ra úgy alakult, hogy a régi épület visszaadásaként kapott kárpótlás és az önkormányzat támogatásaként annyi pénz összegyűlt, hogy ezt az épületet az alapkőletétellel megkezdve egy év alatt összehozhattunk - hangsúlyozta a nyugalmazott igazgató.
A megnyitón Mészáros Adrián dallal, Tarró Bianka verssel, Nagy Máté gitárjátékkal és Töreki Eszter zongorajátékkal működött közre.
A képzőművészeti kiállítást Drabant András művésztanár nyitotta meg

Az eseményekben bővelkedő jubileumi hétre a szervezők igyekeztek programjaikba, versenyeikbe bevonni Pápa város és a Pápai Tankerületi Központ alap-és középfokú oktatási intézményeit. Hirdettek fotó, rajz, festmény és filmpályázatot a névadónkhoz kapcsolódóan, iskolatörténeti-és természettudományi vetélkedőt, szavalóversenyt hirdettek általános -és középiskolásoknak. A héten lesz a Filmklubjuk ünnepi záró rendezvénye is, de emellett számos program várja az iskola diákjait.
A délelőtti rendezvényt iskolatörténeti verseny zárta


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-02-20 18:58:39

A katolikus Pápa - dr. Mail József és Salgó Ferenc voltak a vendégek


ajánlott cikk főképe

2019-12-07 22:38:33

Borbély Lajosra emlékeztek a városbarátok


ajánlott cikk főképe

2019-12-16 22:14:12

Karácsonyi koncert Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskarával


ajánlott cikk főképe

2020-01-23 23:01:02

Ismét dr. Áldozó Tamást választották a TÖOSZ megyei tagozatvezetőjének