Radnótira emlékezett a Jókai Kör


2019-11-25 21:46:20  | cikk: ha  | 


Radnótira emlékezett a Jókai Kör főképe
A Pápai Jókai Kör éves programtervében mindig szerepel irodalmi délután is, amikor egy-egy íróra, költőre emlékeznek a nagymúltú közösség tagjai. A novemberi összejövetelt Radnóti Miklósnak szentelték. Szabóné Juhász Klára alelnök tartott egy előadást a költő életéről és munkásságáról. Ezt versek, prózai írások, levél- és naplórészletek egészítették ki Babos Tibor, Nagy Imre, Tóth Márton és Szabó Szilárd tolmácsolásában.

A városi könyvtár adott otthont a programnak

Szabóné Juhász Klára elmondta, hogy három fő csomópontra fókuszálva állította össze előadását. Egyrészt fontos tudni, hogy Radnóti Miklós ikergyermekként született, de születésekor testvére és édesanyja is meghaltak. Amikor ezt elmesélték neki, nagyon megviselte a történet. Súlyos sebeket hagyott ez Radnóti lelkében, amiket sosem tudott igazán begyógyítani. Ez is ösztönözte az Ikrek hava megírásához. A másik fontos életesemény Fanni iránt érzett szerelme. Nagyon fiatalon összeházasodtak, a mindennapok problémái megviselték kapcsolatukat, közben Radnóti szerelmes lett Beck Juditba, de a házasságuk, szerelmük és szeretetük mindent túlélt. Gyarmati Fanni 70 évig maradt hű Radnóti Miklós emlékéhez, nem házasodott újra, gondozta férje hagyatékát, minden erejével azon volt, hogy a költő életműve minél több emberhez eljusson. S a harmadik fontos pont a költő zsidó származása. Radnóti - eredeti nevén Glatter - Miklós szülei zsidók voltak, s a költő (Gyarmati Fannival együtt) 1943-ban keresztelkedett meg. A katolicizmus első beavató szentségét kedves professzora, Sík Sándor szolgáltatta ki neki. Ez azonban nem volt elég ahhoz, hogy ne küldjék munkaszolgálatra. 1944 májusában a szerbiai Bor melletti lágerbe került, innen indították utolsó útjára 1944 szeptemberében. Társaival együtt gyalogmenetben hajtották nyugat felé, a már járásképtelen költőt a Győr melletti Abdánál november 9-én a keretlegények társaival együtt agyonlőtték. Utolsó verseit tartalmazó noteszát, a Bori noteszt exhumálásakor kabátjának zsebében találták meg.

A szervező elmondta, a 110 éve született és 75 éve elhunyt költőre, a magyar irodalom egyik kiemelkedő alakjára azért is emlékeztek, mert versei örökérvényűek és nem szabad elfeledni halhatatlan sorait, gondolatait.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-08-20 21:48:06

37-re csökkent a pozitív személyek száma


ajánlott cikk főképe

2020-07-26 16:26:43

Könnyes búcsú László atyától


ajánlott cikk főképe

2020-07-07 19:38:26

Gazdag kulturális programot kínál a Gyermekjóléti Alapítvány


ajánlott cikk főképe

2020-07-23 15:15:16

Ez lesz Izrael jövője?