Mi az az apeva?


2019-12-02 22:14:32  | cikk: ha  | 


Mi az az apeva? főképe

Önök szerint mi az apeva? Lehet találgatni, de szerintem csak a versformákban járatosak tudják a szó jelentését. Nos, az apeva egy versforma, mely három évvel ezelőtt született Magyarországon. Atyja a bolgár származású Szimeonov Todor, aki egyetemi tanulmányait a budapesti ELTE-n végezte, elméleti matematika szakon. Bulgáriában letöltött rendes katonai szolgálata után, 1975-ben végleg Budapesten telepedett le, 1989 óta magyar állampolgár. Már zsenge gyerekkora óta érdeklődött az irodalom, a színház iránt (szülei színészek voltak), de aztán mégis a matematikát választotta hivatásul. Aztán persze az alkotókedvnek nem lehet gátat szabni, rendszeresen ír novellákat és verseket. Egyszer arról olvasott, hogy a haiku a legrövidebb versforma. Ez szöget ütött a fejébe és kialakította az összesen 15 szótagból álló öt soros verset, amit apevának nevezett el. Az apeva cím nélküli vers, sajátossága még, hogy az első sorban egy szótag van, s ez soronként rendre nő. Ez a formai szabály, tartalmilag nincs megkötés.

Szimeonov Todor és Varga Árpád

     Új
   műfaj!
  Figyelj jól
  te kreatív,
 játékos elme!

Ez is egy apeva.

Ez is egy apeva. 
Szimeonov Todor a Jókai Mór Városi Könyvtár vendége volt, ahol az érdeklődőknek beszélt erről az érdekes, rövid idő alatt nagy sikert elért versformáról. A filozófus-íróval Varga Árpád költő-tanár beszélgetett. Varga Árpád maga is ír apevákat, a közelmúltben jelent meg első kötete. Már 11 éves kora óta vet papírra rímeket, de jól szerepelt a fogalmazási és szövegértési versenyeken is. Számára a versírás egyfajta terápia, a rossz élményt kiírja magából, rendezi érzéseit, gondolatait. 2017 elején olvasott egy pályázati felhívást, melyre apevákat vártak, akkor ismerkedett meg ezzel. Szerinte a kezdő költők számára is jó ez a versforma, a kötöttségek segíthetik az alkotást, ugyanakkor kihívás is, hogy lényegretörően kell fogalmazni. Bátorít mindenkit, hogy próbálkozzon apevaírással, mivel ez egy igazi szellemi kaland. Tehát, apevára fel!

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-08-20 21:48:06

37-re csökkent a pozitív személyek száma


ajánlott cikk főképe

2020-05-27 14:09:54

Új eljárásrend a pápai kórházban


ajánlott cikk főképe

2020-08-04 21:31:52

Koronavírusos egy óvónő - bezárták az Erzsébetvárosi Óvodát


ajánlott cikk főképe

2020-06-06 07:11:54

Egérrágta mesék a Pegazus Színháztól