Elkészült az új gyalog- és kerékpárút is


2019-12-05 13:37:07  | cikk: HuHa  | 


Elkészült az új gyalog- és kerékpárút is főképe
A Szent István-Győri-Várkert-Téglagyári úti csomópontban megépített körforgalommal együtt készült el a Győri úti gyalog- és kerékpárút, melyet már szintén birtokba vehettek a közlekedők. A beruházást tegnap tekintette meg dr. Áldozó Tamás polgármester, Unger Tamás alpolgármester és Molnár István városfejlesztési osztályvezető.Molnár István, dr. Áldozó Tamás és Unger Tamás a Győri úti gyalog- és kerékpárútnál

Az új járófelület hossza 425 méter, szélessége 3-3,5 méter, burkolata aszfalt, melyet egy- illetve két oldalon szegéllyel határoltak. Az új gyalog- és kerékpárút a mai szabványoknak megfelelő közvilágítást kapott: 18 lámpaoszlopot helyeztek el az út mentén, modern, ledes világítótestekkel. A projekt részeként a csapadékvíz-elvezetőket is kijavítják és rendezik az út menti zöldterületeket. Ennek keretében 19 facsemetét ültettek el, a csomópontban pedig további 6-ot telepítettek, illetve telepítenek a következő napokban, így a területen kivágott 22 fa helyett 25 fa lesz a körforgalom és a gyalog- és kerékpárút környékén. A növények kiválasztásakor arra törekedtek, hogy olyan fák kerüljenek az út mellé, melyek gyökerei lefelé törekszenek, nem pedig oldalirányba, így később sem okoznak kárt az új burkolatban - tudtuk meg Molnár István városfejlesztési osztályvezetőtől, aki azt is elmondta, a gyalogosok és kerékpárosok közlekedését szolgáló projektelem megvalósítása közel 60 millió forintba került.
Közvilágítás kiépítése, csapadékvíz-elvezetők rendezése, zöldfelületek kialakítása is része a munkának

A gyalog- és kerékpárút közlekedési rendjét táblák, piktogramok és útburkolati jelek mutatják, eszerint ezen az úton a gyalogosok és kerékpárosok szétválasztás nélkül haladhatnak mindkét irányba. A legfontosabb szabály, a jobbra tartás és az, hogy a közlekedők figyeljenek egymásra.
A biztonságos gyalogos és kerékpáros közlekedés infrastrukturális feltételeit megteremtő beruházás kapcsán dr. Áldozó Tamás polgármester arról szólt, a Fenntartható közlekedésfejlesztés Pápán című projekt keretében további kerékpáros nyom és kerékpárút építése is szerepel, ez az új körforgalomtól indul a Téglagyári úton és egészen a Bázisrepülőtér főbejáratáig tart majd. A Vaszar felé vezető szakaszon a 83-as főút tervezett új bevezetője miatt a tervek egyeztetése szükséges, hogy mind a kerékpárút, mind az új útpálya megépülhessen.

De nemcsak ez a projekt tartalmaz közlekedésbiztonságot javító elemeket, hiszen a város másik közlekedésfejlesztési TOP projektje részeként is lesz új kerékpárút-építés, meglévő kerékpárút felújítás, sőt egy újabb körforgalom is a Szabó Dezső utcánál. Ugyanakkor az ipari parki fejlesztéseket tartalmazó projektben is szerepel körforgalom kialakítás és kerékpárút építés a Juhar utcán - emlékeztetett a városvezető.
Piktogramok és táblák jelzik a közlekedés rendjét

Dr. Áldozó Tamás arról is szólt, hogy a most elkészült csomópont környékén is lesz még munkavégzés, sőt már most zajlik a Szent István út páratlan oldalán a csapadékvíz-elvezető korszerűsítése és vele együtt a járda felújítása, de ezt a környéket a két Zöld Város projekt és a barnamezős beruházás is érinti. Ez utóbbinál januárban kezdődhet meg a kivitelezés a Téglagyári úton. A TOP-os projekteken túl pedig a város további fejlesztéseket is tervez.
-Lesz dolgunk a Szent István úti járdával a páratlan oldalon is, hiszen ott egy fogorvosi centrum működik, melynek a parkolási problémáit meg kell oldanunk. Már terveztetjük a Győri út páros oldalán a csapadékvíz-elvezetést és látjuk azt is, hogy a Kálváriához csatlakozó parkoló bővítése is indokolt - sorolta a városvezető, hozzátéve, van feladat bőven a városnak ezen a részén.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-03-13 14:11:49

Kétszer is negatív lett a pápai kórházból Ajkára küldött koronavírus-gyanús beteg tesztje


ajánlott cikk főképe

2020-03-19 15:52:18

Dr. Áldozó Tamás: folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a kollégákkal


ajánlott cikk főképe

2020-07-02 17:42:25

Színes programok a munkácsys Erzsébet táborban


ajánlott cikk főképe

2020-04-09 22:48:55

Az országos központi készletből is kap védőfelszereléseket az ESZI