Hanuka, a fény ünnepe


2019-12-30 08:34:15  | cikk: ha  | 


Hanuka, a fény ünnepe főképe
"Nagy csoda történt itt" - e mondat szavainak kezdőbetűi olvashatók a hanukai gyerekjáték, a pörgettyű oldalain. Csoda történt, a nyolc napig égő olajmácses csodája, melyre a hanukai gyertyatartó nyolc ágával és az azt kiegészítő szolgalánggal emlékeznek a zsidók a mai napig. A Makkabeusok könyvében olvasható, hogy amikor felszabadították Jeruzsálemet és a megtisztított Szentélyben meg akarták gyújtani az örök lámpást, a menórát, csupán egy napra való kóser olajat találtak. Az új, megszentelt olaj elkészítése nyolc napig tartott, s az egy napra való olaj nyolc napig égett, addig, amíg el nem készült az új olaj.

Ezúttal is szép számban érkeztek érdeklődők az ünnepre

A Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület immár negyedik alkalommal szervezte meg hanukai ünnepét a zsinagógában, s ahogy azt Schmidt Orsolya elnök örömmel mondta el, most először a közösség saját hanukiáján, azaz gyertyatartóján gyúltak ki a fények. A gyetyatartót Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt, a Pegazus Színház művészei tervezték, s az ő szakembereik készítették el.

A szolgalánggal, a kilencedik gyertyával vagy mécsessel kell meggyújtani a nyolc hanukai gyertyát

Babos Tibor tolmácsolásában egy hanukai mesét hallhatott a közönség, majd Schmidt Orsolya köszöntőjét követően Winkler Miksa kalauzolta a résztvevőket a gyertyagyújtásban és a hagyományokban. - A Hanuka a zsidóság az egyik legkedvesebb, legnépszerűbb ünnepe. A szíriai görögök felett aratott győzelem öröme mellett ez a vallásosság ünnepe is, hisz a biztató remény élteti a zsidóságot több mint kétezer éve. Az, hogy ebben, a még a romjaiban is gyönyörű épületben 75 évvel a pápai zsidóság elhurcolása után hanukai gyertyák égnek, az hasonló csodája a Jóistennek, mint ami történt annak idején - mondta Winkler Miksa. - Idén a Gergely naptár és a zsidó naptár szerint is szinte azonos időszakban van a keresztények és a zsidók kedves ünnepe - tette hozzá.

A pápai zsinagógában az ünnep utolsó napján lobbant fel a hanukai fény

Az örömünnep a zsidó naptár szerint kiszlév hó 25-től tévét hó 2-ig tart, azaz a Gergely-naptár szerint idén december 22. és 29. között volt. Hanuka idején első este egy lángot gyújtanak meg a nyolcágú gyertyatartón, majd minden este eggyel többet, mert a Talmud szerint "a szentség dolgában csak növekedni lehet". A gyújtással balról jobbra haladnak. Így történt ez a zsinagógában is, majd mivel az ünnephez az olajban sült falatok is hozzátartoznak, finom fánkkal kínálták a résztvevőket, ami mellé finom tea és baráti beszélgetés is járt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-01-23 00:39:29

Édes Lászlóné vehette át a Pro Cultura Díszoklevelet


ajánlott cikk főképe

2020-04-09 12:36:53

Védőfelszerelések a kórháznak és a mentőknek


ajánlott cikk főképe

2020-01-15 21:20:25

Túl minden határon - Vujity Tvrtko Pápán járt


ajánlott cikk főképe

2020-03-07 18:32:43

Míves üvegtárgyak, cseréppipa, kályhacsempe