A polgármester fogadta az eilati vendégeket


2020-01-09 18:10:07  | cikk: HuHa  | 


A polgármester fogadta az eilati vendégeket főképe
Tegnap este érkezett meg városunkba az izraeli Eilat település polgármestere, Meir Yitzhak Halevi és a Southern Wind énekkar, a delegációt ma délelőtt fogadta a Városházán dr. Áldozó Tamás polgármester.
Mint ismeretes, a két település közötti kapcsolat évekkel ezelőtt kezdődött, a közös pont Kampen volt, mely Pápa és Eilat hollandiai testvérvárosa is, ott találkozott egymással a két város első embere. Az első beszélgetéseket követően az eilati városvezető kollégáival rövid látogatást tett városunkban, majd újabb találkozások következtek, ami egy partnertelepülési kapcsolat kialakulása felé mutatott. Most a Vörös-tenger parti település énekkara jött el látogatóba a polgármesterrel, elindítva ezzel a kulturális kapcsolatok létrejöttét. A Southern Wind énekkar amatőr énekesekből álló társaság, mely 38 évvel ezelőtt alakult, egyik alapítója éppen Meir Yitzhak Halevi polgármester volt. A rendkívül vidám társaság örömmel érkezett városunkba, koncertjüket pénteken este láthatják a pápaiak a Református Ótemplomban.
A tizennyolc fős énekkar örömmel fogadta a pápai meghívást

A ma délelőtti fogadáson a Városháza emeleti tárgyalójában dr. Áldozó Tamás szívélyesen üdvözölte a vendégeket, felidézte a két település közötti kapcsolatépítés eddigi állomásait és arra invitálta az énekkar tagjait, hogy ismerjék meg városunkat.
-Bízunk abban, hogy a hivatalos delegációk ismerkedése után, a kulturális kapcsolatok építése is megkezdődhet, pápai művészek utazhatnak Eilatba, vagy ottaniak ide, és kialakulnak a középiskolai cserekapcsolatok is - mondta a városvezető. Dr. Áldozó Tamás arról is szólt, egy együttműködési megállapodást már aláírt eilati polgármester kollégájával, ennek a minősége csak a két városon múlik. Eilatnak nagyon sok nemzetközi kapcsolata van, sok testvérvárossal rendelkezik, köztük egészen nagy városokkal is, így Pápa számára kitüntető pozíció, hogy az izraeli város polgármestere sokszor visszatér ide.
Meir Yitzhak Halevi, Eilat polgármestere és dr. Áldozó Tamás pápai városvezető

Meir Yitzhak Halevi polgármester negyedik alkalommal jár már városunkban, mint mondta, a 2. világháború előtt Pápán élt zsidó közösség a kapcsolat a két város között, és ő nagyon tiszteli azokat a törekvéseket, melyekkel Pápa őrzi az egykori zsidó lakosság hagyományait, emlékeit és szeretnék segíteni is a történelmi emlékek megőrzését, köztük a zsinagóga felújítását.
-Nagyon szeretjük ezt a várost és azt kívánjuk, hogy minél jobban tudjon fejlődni. Egyre inkább úgy érezzük, hogy Pápára hazajövünk és szeretnénk a két város közötti kapcsolatot még szorosabbá tenni - fogalmazott. Kiemelte, céljuk az, hogy a fiatalok közötti kapcsolat váljon erőssé, diákjaik megismerhessék városunkat, kulturális és történelmi téren tanulhassanak a pápai fiataloktól, a pápaiak pedig ugyanígy megismerhessék Eilatot.
A kórus 38 éve alakult, tagjai amatőr zenészek

A vendégek fogadásán a köszöntő szavakat követően a kórus négy dalt énekelt, a régi eilati dalok a sivatagról szóltak, arról, hogy az eiltiak a sivatagból származnak.
A csoport a Városházán tett látogatás után megtekintette az Esterházy-kastélyt, délután a pápai zsidó temetőket és a zsinagógát keresték fel. A zsinagógában Beni Gamlieli, az eilati polgármester munkatársa mesélt a kórusnak a magyar zsidóság és ezen belül a pápai zsidó közösség történetéről, majd elismeréssel szólt a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesületről. Az egyesület nevében Schmidt Orsolya elnök héberül köszöntötte a vendégeket, ismertette a hagyományőrző közösség céljait, tevékenységét, és arról tájékoztatta az énekkart, hogy milyen módon őrzik a pápai zsidók emlékét, milyen módon mutatják be a pápaiak számára az izraelita hagyományokat. Az énekkar a zsinagógában is dalra fakadt, megcsodálva az épület akusztikáját, majd a Bartók Béla Zeneiskolában folytatódott a csoport programja.
Schmidt Orsolya egyesületük tevékenységéről beszélt, Beni Gamlieli a magyarországi zsidóságról tartott kis előadást a zsinagógában

Pénteken a Kékfestő Múzeumban tesznek látogatást, megtekintik a barokk templomainkat, 18 órakor pedig a Református Ótemplomban adnak koncertet. Műsorukban héber dallamokat, eilati dalokat és angol énekeket hallhatnak az érdeklődők.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-05-01 14:05:33

A Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes volt a meglepetés koncert fellépője


ajánlott cikk főképe

2020-02-13 20:24:26

Gázcsere telep, Téglagyári út, Schwenczel rét - Megy a munka mindhárom helyen


ajánlott cikk főképe

2020-06-16 15:05:13

Ismét várja olvasóit a könyvtár


ajánlott cikk főképe

2020-03-12 19:14:54

Előkészítették a futópálya nyomvonalát