Városunkban járt a Déli Szél


2020-01-10 22:57:42  | cikk: ha  | 


Városunkban járt a Déli Szél főképe
Az Ótemplomban adott ma este koncertet az eilati Southern Wind, azaz a Déli Szél nevet viselő kórus. Ez volt az idei első koncert a Pannonia Reformata Múzeumban, s ha ilyen jó lesz a folytatás is, akkor nem lehet ok a panaszra, hisz zsúfolásig megtelt a tér, s a közönség vastapssal köszönte meg a kiváló hangulatú fellépést. Az Izraelből érkezett csoport tagjai nem hivatásos énekesek, hanem orvosok, jogászok, tanárok, vagy épp idegenvezetők, hobbijuk a kórus, igazi örömzene volt, amivel megajándékozták a pápai közönséget.

Köntös László köszöntötte a megjelenteket

Köntös László házigazda, gyűjteményi igazgató köszöntötte a megjelenteket, hangsúlyozva, hogy nagy öröm és megtiszteltetés, hogy otthont adhatnak a koncertnek, s nyitott intézményként szeretnének jelen lenni a város és a térség kulturális életében. - Nem titkolt célunk a keresztyén kultúra őrzése és védelme, ezt közvetíti itt minden. Számomra különösen nagy jelentőséggel bír az, hogy izraeli kórust láthatunk vendégül. A kórus nyilván elhozza a mai Izrael kultúrájának csipetnyi részét, mégis az a tény, ahonnan ők jöttek, az számomra szimbolikus, hisz zsidóság nélkül nincs kereszténység. Ennek az alkalomnak lehet egy olyan üzenete is, hogy zsidó-keresztény kultúránk párbeszéd útján őrizhető meg, s ez a koncert is a párbeszéd része -hangsúlyozta Köntös László.

Dr. Áldozó Tamás szeretné, ha sokszínű kapcsolat lenne a két város közt

Dr. Áldozó Tamás polgármester arról szólt köszöntőjében, hogy Pápa miként került kapcsolatba Eilattal. Kampenben, a közös testvérvárosban találkozott a két település vezetése egy rendezvényen, ahol a beszélgetésekből jó barátság és kölcsönös meghívás született. - Amikor először járt az eilati delegáció nálunk, megragadta őket városunk hangulata, az itt található zsidó kulturális örökség. Nagy öröm számunkra, hogy Meir Yitzhak Halev polgármester úr már negyedik alkalommal fogadta el meghívásunkat, s reméljük, hogy sokszor köszönhetjük még itt. Azon munkálkodunk most, hogy az eilati kórus koncertje az első lépés legyen abba az irányba, hogy a két város lakosai megismerjék egymást, egymás városát, s kapcsolatokban, élményekben gazdag együttműködést alakítsunk ki - mondta dr. Áldozó Tamás.

Változatos repertoár, fülbemászó dallamok

A Southern Wind névnek története van, mesélte Benny Gamlieli, a kórus egyik alapító tagja. - Eilat egy csendes, szélmentes város, a tenger is rendkívül nyugodt. Azonban évente egy-két napon megélénkül a déli szél, s ilyenkor minden megváltozik a városban, mások lesznek a színek, megváltozik a tenger. Azért választottuk ezt a nevet, mert mi is szeretnénk koncertjeinkkel új színt vinni a hétköznapokba - mondta Benny Gamlieli. A kórus 38 esztendővel ezelőtt jött létre, lelkes amatőrökből, ma már több mint húsz tagot számlál a csoport. Olyanok, mint egy nagy, vidám és összetartó család.

Az eilati polgármester, Meir Yitzhak Halev is beállt a kórusba egy dal erejéig

Yoram Zadok karnagy elmondta, a repertoárt úgy válogatták, hogy legyenek ismert dalok is, például Queentől, Beatlestől, de természetesen szerették volna megmutatni saját zeneszerzőik műveit is. Egy dal erejéig még Eilat polgármestere is beállt a kórusba, hisz ő is ott volt az alapítók közt, csak most már elfoglaltsága nem teszi lehetővé, hogy részt vegyen a próbákon. Az egyes dalokról Benny Gamlieli mondott rövid ismertetőt, szavait Horváth Dorina tolmácsolta.

Az eilati vendégek elmondták, várják a pápaiakat Izraelbe, hisz szeretnék viszonozni azt a szíveslátást és kedvességet, ami városunkban mindig fogadja őket.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-07-17 21:10:16

Terítéken az intézményi átalakítás - ülésezett a képviselő-testület


ajánlott cikk főképe

2020-07-23 15:15:16

Ez lesz Izrael jövője?


ajánlott cikk főképe

2020-08-08 12:58:36

Épülhet a kétszer kétsávos út Győr és Pápa között (cikkünket frissítettük)


ajánlott cikk főképe

2020-03-17 16:12:52

Annak az egyedülállónak, akinek a havi nyugdíja nem haladja meg a 114.000 Ft-ot, nem kell kommunális adót fizetnie