"Minden egyes családban vannak hősök, akikre büszkék lehetünk" - A doni katasztrófa áldozataira emlékeztek


2020-01-12 16:36:43  | cikk: Babos Petra  | 


"Minden egyes családban vannak hősök, akikre büszkék lehetünk" - A doni katasztrófa áldozataira emlékeztek főképe
A doni áttörés 77. évfordulója alkalmából városi főhajtást tartottak Pápa Város Önkormányzata és a Pápai Huszár Egyesület szervezésében az Esterházy út és a Szent István út sarkánál lévő második világháborús emlékműnél.
A megemlékezésen Ágh Péter országgyűlési képviselő, a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke osztotta meg gondolatait a szép számban egybegyűltekkel. Mint mondta, minket, magyarokat sok minden köt össze. A nyelvünk, a kultúránk, a közös múltunk és ennek részeként megannyi áldozatunk.
-Nemrég emlékeztünk a száz évvel ezelőtti első világháborúra. Az azt kirobbantó szarajevói pisztolylövéssel eldőlt a mi sorunk is. Eldőlt, hogy a mi XX. századunk, a magyarság történetének egyik legtöbb megpróbáltatással járó százada lesz. Országvesztéssel, harcokkal, diktatúrákkal, népirtásokkal. Bebörtönzésekkel, akasztásokkal, kitelepítésekkel, megaláztatásokkal, és még megannyi tragédiával. Szinte minden családnak van legalább egy olyan története, amiről nem lehetett beszélni. Amiről a túlélők is hosszú ideig hallgattak, sorsukat pedig fentről eltusolták. Ez azt is jelenti, hogy minden egyes családban vannak hősök, akikre büszkék lehetünk. Hiába akarták, hogy áldozatukról ne essen szó, mára ismét felemelt fejjel emlékezünk azokról, akik teljesítették a kötelességüket és hűek voltak hazájukhoz. Ilyen hősök azok a pápai magyarok is, akik ott voltak a Don-kanyarnál - mondta beszédében Ágh Péter, majd hozzátette, Veszprém vármegye hadköteles férfi lakossága a szombathelyi III. hadtestnek alárendelt soproni 7. könnyű hadosztály állományába került. A pápai járás bevonulóit a II. zászlóaljba szervezték, ahonnan 1942. április 17-én indultak a frontra. Akkori helytállásuk ma is tiszteletet ébreszt.
Az ünnepségen Ágh Péter országgyűlési képviselő, a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke mondott beszédet
 
Az országgyűlési képviselő emlékeztetett, a hiányos fegyverzettel, felszereléssel és téli ruházattal nem rendelkező magyar csapatok erőn felüli helytállást tanúsítottak a hadműveletek alatt. Nehéz elképzelni azokat a pokoli körülményeket, melyek között a magyar bakáknak harcolni kellett. Talán csak minimális sejtésünk lehet arról, hogy milyen farkasordító hidegben kellett hiányos felszereléssel a felmenőinknek harcolnia.
-A pápaiakat is magába foglaló III. hadtest tagjai elsőként küzdöttek meg a Vörös Hadsereggel. Közülük sokan lettek hősi halottak. Közéjük számítanak mindazok, akik parancsteljesítés közben, fegyverrel a kézben vesztették életüket. Függetlenül attól, hogy a háború, amelybe őket bevették, utólag sikeresnek vagy sikertelennek, helyesnek vagy helytelennek, igazságosnak vagy igazságtalannak minősül-e. Hősi halott mindenki, aki a Don-kanyarban vesztette életét, akár honvédként akár munkaszolgálatosként. Emlékezni és emlékeztetni rájuk a kötelességünk. Hősök és egyben áldozatok is voltak azok a katonák, akiknek a Don mellett az elképzelhetetlen hidegben kellett részt venniük egy olyan harcban, amely a magyar hadtörténet legpusztítóbb vereségévé vált - emelte ki Ágh Péter.
Ágh Péter hangsúlyozta, nekünk kötelességünk megismernünk az előttünk járók áldozatait, tragédiáit, hiszen Magyarország története a benne élők összetartozásának története. A doni magyar hősök és áldozatok példát adnak nekünk becsületből, hazaszeretetből és kötelességből.
- Megtanítanak, hogy mai feladatainkat megfelelő kötelességteljesítéssel lássuk el, de legfőképpen arra ösztönöznek, hogy becsüljük meg azt, hogy közel vannak a szeretteink, a családtagjaink, akikkel békében élhetünk. Együtt lehettünk régebben azokkal, akik már elmentek közülünk, de sokáig örülhettünk egymásnak. Együtt lehetünk most azokkal, akiknek a társaságát még hosszú ideig élvezhetjük. Akiknek meg tudjuk fogni kezét és örömöt ad, ha visszamosolyognak ránk. Becsüljük meg ezt. Mi egy nyugodtabb korban élhetünk, amely más kihívásokat ad. Nekünk is ki kell állnunk nemzetünk és kultúránk védelméért, de mindezt már békében tehetjük. Nekünk is meg kell őriznünk a Hazát, hogy átadhassuk utódainknak. Velük ellentétben nekünk már az is megadatott, hogy építsük az országot, tehessük gyermekeinkért és egyéni munkánk révén közösségünk is előrébb juthasson. Ez a közös küldetésünk: Építsünk egy olyan Magyarországot és benne Önök építsenek egy olyan Pápát, amely valóra váltja a hősök álmait. A tragédiák 20. százada után, legyen az országépítésé a 21. század - zárta gondolatait Ágh Péter.
A Himnusz közös eléneklése után Pusztai Zsombor szavalt

A városi megemlékezésen szavalattal közreműködött Pusztai Zsombor. A tiszteletteljes főhajtás koszorúzással, majd a Takarodó és a Szózat elhangzása után mécsesgyújtással rótták le tiszteletüket a hősök emléke előtt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-06-01 14:35:36

Új mezőgazdasági gépkereskedés nyílt Pápán


ajánlott cikk főképe

2020-03-30 21:40:05

Szigorú szabályok, folyamatos munkavégzés a Városgondnokságnál


ajánlott cikk főképe

2020-03-15 17:17:15

Ünnepség az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére Tapolcafőn


ajánlott cikk főképe

2020-02-18 17:44:25

Ismét Wass Albert felolvasóest lesz Pápán - várják a jelentkezőket