„Lángot adok, add tovább”


2020-01-28 17:46:35  | cikk: Babos Petra  | 


„Lángot adok, add tovább”   főképe
A magyar kultúra napja alkalmából a Palóc Társaság immár 24. alkalommal hirdette meg tanulmányírói pályázatát, amelynek elsődleges célja a magyarságtudat elmélyítése, a szülőföld iránti hűség erősítése, az anyanyelvi képességek fejlesztése, valamint a magyar fiatalok tehetségének kibontakoztatása. A pályázatba nem csupán iskoláskorú tanulók, hanem felnőttek is bekapcsolódhatnak. A pályázók több témakörből is választhattak, ilyen volt a Itt az én világom - Barangolás szülőhelyemen, Velem történt - Tábori, nyaralási élményeim, A bölcsőtől a koporsóig - Életút, „Lángot adok, add tovább!” - Hagyományőrzők és a hagyományok éltetése napjainkban, Régi mesterségek űzői a mában - Új kihívások, szokások, célok és lehetőségek, Mesemondók, igazmondók - Amire elődeim emlékeznek, emlékeztetnek, „Fogjuk egymás kezét, ahogyan soha még! - Az összetartozás tudata megmaradást érlel, „Mi egy vérből valók vagyunk” - Gondolataim az összetartozás évéről. Pápáról Kindertné Surányi Lívia, az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola tanára pályázott, Életút „Lángot adok, add tovább!” - Hagyományőrzők és a hagyományok éltetése napjainkban témában.
-Nagy örömmel értesültem a pályázatról, ezért úgy gondoltam, részt veszek rajta, a felnőtt kategóriában. A Lángot adok, add tovább című pályázatra neveztem, mivel úgy gondoltam, a mi, 64 éves múltra visszatekintő iskolánkban, olyan szép hagyományokat ápolunk, ápoltunk, s remélem fognak is ápolni az utódok, amit feltétlen szerettem volna leírni. A pályázatomban elmondtam azt is, hogy iskolánk profiljából adódóan nagyon nagy hangsúlyt fektetünk a művészeti nevelésre, énekkaraink évente kétszer adnak hangversenyt, néptánccsoportjaink pedig kétévente nagyszabású néptáncgálán mutatkoznak be. Megemlítettem, hogy testvériskoláink, a révkomáromi Jókai Mór Alapiskola és a QSI International School of Papa, ők is öregbítik iskolánk és egyben városunk hírnevét, hiszen az ott tanuló diákok elviszik a hírét. Az ország összes iskolájába, óvodájába, de határon túlra is elvitte iskolánk hírét a Kiss Kata Zenekar Magyarból jeles cd-je, hiszen a Magyar vagyok című számukat erkeles gyerekekkel énekelte a művésznő. Megalapítottuk a Jó tanuló, jó zenész; Jó tanuló, jó sportoló címet, az Erkel Iskola örökös tagja címet. Az iskola közösségéhez való tartozás ékes bizonyítéka az Erkel-kendő, a jelvény és iskolánk zászlaja. Elnyertük az Örökös boldog iskola, Mosolygós iskola, az Örökös ÖKO iskola címet. Sikeres pályázat eredményeként a Regisztrált Tehetségpont hálózatnak is tagja vagyunk - tudtuk meg Kindertné Surányi Líviától, aki kiemelte, a jó gyakorlathoz kapcsolódva létrehoztak két néprajzi szobát, ahol be tudják mutatni a gyerekeknek elődeink rég elfeledett használati tárgyait, kincseit.
- Interaktív foglalkozáson ismerkedhetnek meg tanítványaink és a hozzánk ellátogatók a régmúlt ma már elfeledett tárgyaival, berendezéseivel, szokásaival. Intézményvezetőnk közreműködésével a gyerekek visszacsöppennek abba a világba, ahol a mai korszerű eszközök őseit mutatjuk be. Kipróbálhatják a mákdarálást vagy, hogy az illatos kávészemekből hogyan lesz porhanyós kávé a régi fából készült kávédarálóban. Megfoghatják a szenesvasalót, rácsodálkozhatnak a régi sparheltre. Korabeli képek is segítik elképzelni a régi világot. Intézményvezetőnknek köszönhetően, szeptemberben a falusi élettér mellett lévő teremben egy régi iskolát mutathatunk be - mesélte a tanító.
Kindertné Surányi Líviától megtudtuk, nagy örömmel értesült arról, hogy a pályamunkája kapcsán meghívták az ünnepélyes eredményhirdetésre, a Duna Palotába. A zsűri bíráló bizottság tagjai második helyezettnek hirdették ki, amin nagyon meglepődtem.
-Büszkék vagyunk rá, igyekszünk rászolgálni erre az elismerésre. Hittel valljuk: lángot kaptunk, bennünk ég és mi minden erőnkkel, tudásunkkal azon vagyunk, hogy továbbadjuk - zárta gondolatait.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-06-28 15:24:06

90. születésnapján köszöntötték Takács Károlynét


ajánlott cikk főképe

2020-04-01 07:33:58

Néhány módosítással, de zavartalanul látja el közszolgáltatási tevékenységét a Közszolg


ajánlott cikk főképe

2020-06-16 15:05:13

Ismét várja olvasóit a könyvtár


ajánlott cikk főképe

2020-02-17 12:48:00

Illegális hulladék a vasútállomás környékén