A katolikus Pápa - pápai katolikusok - Beszélgetések az Esterházy-kastélyban


2020-01-30 12:38:51  | cikk: Babos Petra  | 


A katolikus Pápa - pápai katolikusok - Beszélgetések az Esterházy-kastélyban  főképe
2018 szeptemberében a Pápai Művelődéstörténeti Társaság indította útjára a Kávéházi beszélgetés sorozatot a Pannonia Reformata Múzeumban, ahol a református intézmények vezetőivel, képviselőivel beszélgettek. A sorozat nagy népszerűségnek örvendett, így a reformátusok után most a katolikus fognak fókuszban állni. A sorozat szerkesztője ezúttal is, Mátyus Aliz író, szociológus, a Pápai Művelődéstörténeti Társaság alelnöke és az Esterházy-kastély képviseletében Boros Katalin. A sorozat első vendége Kerekes Károly Hubert győri bencés tanár volt, akivel Mátyus Aliz és Mayerné Pátkai Tünde, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziumának igazgatóhelyettese beszélgetett az Esterházy-kastélyban.
Kerekes Károly Hubert Pápáról származik. Dédnagyszülei pápaiak voltak. Ő is itt tanult, a Türr Gimnáziumban érettségizett. Dolgozott a Jókai Mór Városi Könyvtárban. 2001 óta bencés szerzetes. Később a pannonhalmi gimnázium tanára és prefektusa. 2012-től a győri gimnáziumban tanít történelmet és hittant.
Dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntőjében felidézte, hogy a katolikus sorozat előtt a Pannonia Reformtata Múzeumban a református intézmények vezetőivel, képviselőivel beszélgetett Mátyus Aliz.
-Örülök, hogy ez a vállalás, ami a református sorozatra vonatkozott, az beteljesült, s a másik része is, hogy megkezdődött a katolikus beszélgetések sora is - emelte ki a polgármester, majd köszöntötte a sorozat első vendégét, Kerekes Károly Hubert atyát.
Dr. Áldozó Tamás reményét fejezte ki, hogy a sorozatot sok-sok érdekes beszélgetés követi majd.
A rendezvényt dr. Áldozó Tamás polgármester üdvözölte

-Ez alkalmat teremt arra, hogy a vallását nem gyakorló, de magát a maga módján vallásoknak mondó, egyébként a katolikus közösséghez valamilyen szálon kapcsolódó pápaiak rálátást kapjanak arra, hogy milyen katolikus hitéleti, szervezeti, intézményi közösségi élet folyik Pápán. S talán megszólítja közülük sokakat ez a sorozat, hogy keressük a kapcsolatot ezekkel a szervezetekkel, körökkel, illetve én azt hiszem, a vallási toleranciának már jócskán a határai kiterjedtek, de mégis vannak olyan új elemek, amelyek érdekeset tudnak mondani és ez a tolerancia, az egymásnak a megértése, ez egyben a másik gondolkodása iránti nyitottság csak erősödhet ezeknek a beszélgetéseknek köszönhetően - tette hozzá a polgármester, aki gratulált Mátyus Aliznak azért, hogy folyatatta a beszélgetéssorozatot.
Az előadó elmondta, óriási megtiszteltetetés számára, hogy ő lehetett a pápai katolikus sorozat első beszélgető partnere, osztálytársának, Mayerné Pátkai Tündének köszönhetően, hiszen ő kereste fel.
-Egész családunk történtével összefonódik az Esterházyak neve, hiszen nagyanyám nagyapja itt volt belső komornyik. Annyit tudok róla, hogy időközönként a Várkertben védőszolgálatot, éjszakai megfigyelő szolgálatot kellett végeznie. Akkor még itt folyt Tapolca, üköregapám itt látott először lúdvércet, amitől megijedt. Esterházy Pál idején volt itt, s dolgozott - mesélte az atya, aki hozzátette, annak idején az Esterházy-kastélyba járt tánciskolába. Az első megragadó dolog az volt benne, hogy Pápa változatos és színes. Minden háza más volt, amelyek meséltek. A város barokksága fogta meg, amelynek megteremtője Esterházy Károly és bátyja Ferenc volt.
A beszélgetéseknek az Eszertházy-kastély ad otthont

-Az embernek az életfelfedezése egy idő után eljut odáig, hogy felteszi a kérdést magában, hogy valójában ki is ő, mi a célja az életének. A létező világ mögött akartam többletértelmet találni. Kapcsolatba kerültem hívő emberekkel, akik példát mutattak és az ő emlékük megmaradt bennem. Az, hogy ők nem érezték magukat sosem kiszolgáltatottnak, van egy nagyobb erő, ami fenntartja őket. Úgy gondolom, a hely talált rám, vagyis az Isten is keresett engem. Vonzott mindig is a közösségi lét, az evangelizációs tevékenység, a tanítás, talán ezért is lettem szerzetes - mondta Kerekes Károly Hubert.
A sorozat február utolsó csütörtökén folytatódik.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-02-21 16:37:19

Kiszebáb égetéssel elűzték a telet a Vajda Márta iskolában


ajánlott cikk főképe

2020-06-10 13:43:24

Kettő nyári tábort kínál a könyvtár


ajánlott cikk főképe

2020-04-09 21:02:47

Pápán nem lesznek szigorító intézkedések húsvétkor


ajánlott cikk főképe

2020-05-13 16:14:09

Enyhítések az alapellátásban