Pályaorientációs nap a Refiben


2020-02-06 22:07:00  | cikk: Babos Petra  | 


Pályaorientációs nap a Refiben főképe
A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziumában pályaorientációs napot tartottak, hiszen a tanítási évben - a tanítási napokon felül -egy tanítás nélküli munkanap kizárólag pályaorientációs célra használható fel.
Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes elmondta, céljuk, hogy a munkaerőpiac minél széles spektrumát ismerhessék meg a tanulók, a felsőoktatás felé irányítva a figyelmüket.
-Természetesen vannak olyan diákok, akiket elsőre nem vesznek fel egyetemre, ezért fontosnak tartottam, hogy a munkaerőpiac lehetőségeiről a Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának munkatársa tartson előadást. Ő a vállalkozások indításáról beszélt, illetve arról, hogy ha valakit nem vesznek fel egyetemre és elkerül a szülővárosából, akkor hogyan tud albérlet támogatási lehetőséget igénybe venni, és sok olyan gyakorlati ötletet hallottak, amely segítheti őket az életben - tudtuk meg az igazgatóhelyettestől, aki hozzátette, vannak osztályok, akik a Bázisreptérre vagy a Pápa Városi Televízióba tettek látogatást, de a Nátusban és a Püspöki Hivatalban is jártak.
Csomor István, a Győri SZC Lukács Sándor iskolában folyó képzésekről beszélt

-Az öregdiákjainkkal való találkozás mindig élményt jelent. A tanároknak egyfajta megerősítés, hogy hogyan végeztük a munkánkat. Tapasztalatunk szerint jól boldogulnak, megállják helyüket a fiataljaink. Az előadások között volt régészeti, védőnői és egyetemisták is meséltek itt töltött éveikről, tanulmányaikról. Azt gondolom, akik most élik meg egyetemista éveiket, azok is sok praktikus tanáccsal tudnak szolgálni a diákjainknak. A Honvédségtől is izgalmas és felemelő előadást hallhattak, olyat, ami arra irányítja a figyelmüket, hogy sokrétű az a munka, amit ott végezni lehet - tette hozzá Mayerné Pátkai Tünde.
Pátkai Ádám 2006-ban kezdte meg tanulmányait a Refiben, majd a Pázmány Egyetemen bölcsész karára ment.
-Már a gimnáziumi éveim alatt eldöntöttem, hogy humán tudományt fogok művelni, s a bölcsészkarra megyek. Elvégeztem a régészképzést, most pedig már a doktori képzést végzem. A történelem szeretetét a Refiben tanultam meg, s bár lelkész családból származom, a töri, mint tudomány itt jött velem szembe - mesélte a fiatal, aki hozzátette, azt tanácsolja a diákoknak, ha nincs konkrét ötletük, tervük a továbbtanulásra, ne adják fel, próbálkozzanak. S az, hogy ki hol találja meg a saját útját, azt mindenkinek magának kell megtapasztalnia.
Tóth Cseperke, a teológia képviseletében tartott előadást. Beszélt arról, ha olyan elhívást érez valaki, hogy szívesen lenne lelkipásztor, hittantanár, akkor a teológián milyen képzések várnak a tanulóra. Mesélt nekik arról, hogy mire számíthatnak első évesként, melyek azok a kihívások, amelyektől megijednek, és hogy melyek azok a lehetőségek, amelyek a teológián várják őket.
-A mi szerepünk, az, ha valaki elhívást érez, legyen bátorsága lépni ebbe az irányba. Sokan megijednek ettől, s valójában nem biztos, hogy tudják, milyenek egy lelkipásztor mindennapjai - tette hozzá.
Szilágyiné Kósa Anikó, a Károli Gáspár Református Egyetem német nyelv és irodalom tanszékének egyetemi docense is tartott előadást. Mint mondta, reményeik szerint hamarabb meg tudják szólítani a református iskolák diákjait.
-A református diákra külön gondol a Károli, hiszen van egy református ösztöndíj, amelyet az a református felekezethez tartozó konfirmált hallgató kaphat meg, aki első helyen jelölte meg a Károlit - tudtuk meg a docenstől, aki az egész egyetemet bemutatta a népes diákseregnek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-03-13 22:43:15

A pápai kórház megtette a szükséges óvintézkedéseket a betegek és dolgozók védelmében


ajánlott cikk főképe

2020-07-01 21:21:34

A kerek születésnaposokat köszöntötték a nyugdíjasok


ajánlott cikk főképe

2020-04-07 19:18:04

A reformátusok is segítséget ajánlanak az idősek ellátásához


ajánlott cikk főképe

2020-06-03 13:18:05

Kedd óta ismét kinyitottak az iskolák, bár a digitális munkarend megmaradt