Szerelik a kastélykerítés oldalkapuit


2020-02-10 11:16:47  | cikk: HuHa  | 


Szerelik a kastélykerítés oldalkapuit főképe
Ma reggel megérkeztek Pápára az Esterházy-kastély Szent István úti kapui is, melyek szintén a szentendrei Lehoczky Műhelyben újultak meg az elmúlt hónapokban. A szakemberek megkezdték a kétszárnyú nagykapu és a gyalogkapu beszerelését az kerítésoszlopokra. Dr. Áldozó Tamás polgármester érdeklődésünkre felidézte, ezek a kapuk nem vesztek el, bár rossz állapotban, de egészen addig a helyükön voltak, míg a kastélyfelújítás meg nem kezdődött.
-Ezeket a kapukat azért szereltük le, hogy az építési forgalom ne okozzon kárt bennük a kastély felújítása idején, aztán pedig átadtuk őket felújításra Lehoczky művész úrnak.
Mint mondta, ezek a kapuk nem olyan látványosak, mint a díszkapuk, de bízik abban, hogy ezt is sokan észreveszik, és ez is fotótémát jelent majd a közösségi médiában.
Dr. Áldozó Tamás polgármester és Lehoczky Tivadar fém szakretaurátor az oldalkapu egyik eleme előtt

Lehoczky Tivadar fém szakrestaurátor személyesen ellenőrizte a felszerelési munkálatokat, tőle megtudtuk, bár ezek a kapuk kevésbé díszesek, kultúrtörténeti értékük nagy, hiszen egyidősek a kastéllyal.
-Ezek a kapuk ugyan megmaradtak az évszázadok során, de nagyon korrodálódtak és deformálódtak. A restaurálás során pótoltuk a díszeket, hiányzó elemeket és megújítottuk a szerkezeteket - ismertette az elvégzett munkafolyamatokat. A helyszínen a kétszárnyú nagykaput szerelték fel először a meglévő, előkészített oszlopokra, ezután pedig a gyalogkapu is a helyére kerül.
Ezzel a munkával a kastélykerítés és kapuk megújítása csaknem teljesen véget ér

Az oldalkapuk felszerelésével a kastélykapu projekt lezárul - közölte a városvezető, hozzátéve, még a kerítés egy rövid szakaszán kell dolgoznia a szakembereknek, azon a részen, ami a korábbi tervezésből kimaradt, ám megújítása szintén szükséges.

Az oldalkapuk a felszerelést követően ismét szolgálatba állnak, hiszen korábban is ez bonyolította a nagyobb járműforgalmat: áruszállításhoz, az itt folyó korlátozott személygépjármű forgalomhoz és szükség esetén a tűzoltók közlekedéséhez is ezt használják majd, lévén a kastély előtti díszkapun gépjárművek nem közlekedhetnek.

(A kapuk felszereléséről hamarosan közlünk további fotókat is.)

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-07-11 16:27:14

Zumba bemutatóval zárult a családsegítős tábor


ajánlott cikk főképe

2020-03-13 22:43:15

A pápai kórház megtette a szükséges óvintézkedéseket a betegek és dolgozók védelmében


ajánlott cikk főképe

2020-08-07 16:51:46

Kiszabadítják a fákat az aszfalt fogságából


ajánlott cikk főképe

2020-06-20 21:24:02

Kétnapos nemzetközi kutyakiállítás Pápán