Kincsek az utak mentén


2020-02-12 13:18:59  | cikk: ha  | 


Kincsek az utak mentén főképe
Kincset érő előadás részesei lehettek a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör összejövetelének résztvevői. Dr. Péterváry Tamás, a veszprémi múzeum régésze részt vett 2019 nyarán a 83-as számú út új nyomvonalának megelőző feltárásán. Takácsiban előkerült egy több száz darabos, több mint 3500 éves kincslelet, mely most a Laczkó Dezső Múzeumban látható. Dr. Péterváry Tamás szólt a lelet megtalálásának körülményeiről, a háttérmunkáról, s az ásatáshoz kapcsolódó feladatokról is.
Elmondta, hogy a Református erdő dűlőben bukkantak a 430 darabos bronztárgy-együttesre. Ezek főként viseleti tárgyak, előkelő hölgyeké lehetett, a feltételezések és a rendelkezésre álló információk alapján valószínűleg elrejtették a kincset, s nem tértek vissza érte, bár az is lehet, hogy áldozatbemutatás részeként kerültek a földbe a bronztárgyak, mondta a régész. Az anyagban nagyon sok különféle gyöngy található, így például drótból csavart, vagy épp borostyánból készült gyöngy, de tartozik hozzá többek közt karperec, nyakperec és pityke is.
Dr. Péterváry Tamás elmondta, hogy a humuszolás, vagyis a felső termőtalaj gépi leszedése során bukkantak a leletre. - Ez azért is izgalmas, mert általában humuszoláskor minden, ami a talajban van, megy el a géppel. Ember legyen a talpán, aki ott észreveszi, hogy egy majd kétméteres szélességű kanálba mi kerül a földdel együtt. Ezért Pátkai Ádám régész kollégámmal úgy döntöttünk, hogy 30 cm-ként szedjük le a talajt és átvizsgáljuk a területet, ezt fémkeresős önkénteseink segítségével tettük meg. Így bukkantunk rá a kivételes anyagra - mesélte a régész.
A kincslelet február végéig tekinthető meg a Laczkó Dezső Múzeumban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-12-10 16:53:15

Közel négy millió forint adomány a Vajda Márta iskolának


ajánlott cikk főképe

2020-02-04 20:11:32

Nagyértékű informatikai eszközöket kapott a Pápai Tankerületi Központ


ajánlott cikk főképe

2020-03-10 16:46:31

Lemondta előadásait a JMSZK


ajánlott cikk főképe

2019-12-05 10:15:51

Szombaton a Kossuth Rádió élő adással jelentkezik Pápáról