Othello szeret és félt, Desdemona lázad, Jago manipulál


2020-02-12 21:33:09  | cikk: ha  | 


Othello szeret és félt, Desdemona lázad, Jago manipulál főképe

A pápai színházkedvelő fiatalok a KB35 Inárcs és a győri RÉV Színházi és Nevelési Társulat koprodukciójában William Shakespeare Othellójával ismerkedhettek. A 21. századi feldolgozásban Márton László fordítása alapján olyan témákat érintenek, mint az idegengyűlölet vagy épp a családon belüli erőszak. A problémák nem változnak, csak új köntöst öltenek, ezt bizonyítja a négyszáz éves történet is.


A két független, kísérletező színháznak ez az előadás volt az első közös munkája. A két rendező, Balla Richie, a RÉV Színházi és Nevelési Társulat, valamint Szivák-Tóth Viktor, a KB35 Inárcs társulatvezetői 2018-ban hozták össze az előadást. Olyan darabot kerestek, melynek van társadalmi üzenete, nem didaktikus módon, de fontos kérdéseket feszeget. Shakespeare mindkettőjüket érdekelte, és az Othello különösképp. Ránéztek friss szemmel, hogy ma miért is készítenének ebből a történetből előadást, és kiderült, hogy aktuális számunkra. A családon belüli erőszak, az idegengyűlölet és a manipuláció váltak a darab alappilléreivé. A két színház Othelloja egy bensőséges történeten keresztül mesél, a személyes és a közéleti tér találkozik és vetíti előre a végkifejletet.


A történet közismert: a fekete bőrű, sikeres hadvezér beleszeret a gyönyörű Desdemonába, de segédje, a gonosz Jago ármánykodásának köszönhetően elbizonytalanodik és féltékenységében megöli feleségét. A független színházak előadásában azért némiképp változott/bővült a sztori, bátran bántak az alkotók a szöveggel, a rövidítésekkel, húzásokkal, s így mutatták meg szerintük mi történik a világban. Azért főként Shakespeare szövege szól a nézőkhöz, mindössze négy-öt beleírt jelenet van a darabban, ezek Desdemona, Othello és Cassio kapcsolatát árnyalják, boncolgatják, így teszik érthetőbbé a viszonyrendszert. A legnagyobb változás az, hogy ebben az Othello-olvasatban Jago nem bűnhődik meg tetteiért, hanem ő lesz a tábornok. A világ átverhető, az emberek manipulálhatók és nincs büntetés.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-03-12 11:12:29

Elmarad az ellenzéki hatpárti közös megemlékezés


ajánlott cikk főképe

2020-04-03 20:18:06

Megérkeztek Kínából az arcmaszkok


ajánlott cikk főképe

2020-05-05 22:40:09

Megindult az élet a belvárosban


ajánlott cikk főképe

2020-02-28 12:23:56

Megújul a Március 15. téri buszmegálló