A Fenyvesben is dőltek ki fák - folytatni kell a megkezdett munkát


2020-02-13 11:54:04  | cikk: HuHa  | 


A Fenyvesben is dőltek ki fák - folytatni kell a megkezdett munkát főképe
Az elmúlt hetek viharos időjárása nem kímélte a Külső-várkerti Fenyvest sem, a Bakonyerdő Zrt. és az önkormányzat együttműködésével megújított terület közvetlen szomszédságában szomorú kép fogadja az arrajárót. Hatalmas, öreg fenyők fekszenek a földön, néhány fa a mellette állókra dőlt.
Ezeket a fákat talán már kivágták volna, ha nincs a negatív hangulatkeltés - véli a polgármester

A Fenyves faállományának állapotát már évekkel ezelőtt felmérte a Bakonyerdő Zrt., az önkormányzattal való együttműködés keretében, tervet készítettek arra, hogy milyen ütemben, milyen fafajtákkal kell megújítani a területet és a munka meg is kezdődött - idézte fel dr. Áldozó Tamás polgármester a helyszínen, megmutatva a kidőlt öreg fákat és az új telepítéseket.
-Ez a munka - mint minden erdőmegújítási tevékenység - azzal vette kezdetét, hogy a kijelölt fákat kivágták. Ezt a munkát sok kritika érte, néhányan a Vajda lakótelepen élők közül skandalumot kiáltottak és volt olyan ellenzéki pártelnök, aki rögtön felállt a hordóra és elkezdett hangulatot teremteni. Talán ez is az oka annak, hogy a Bakonyerdő Zrt. lassította a megkezdett munkát. Hát most itt az eredménye - jelentette ki a városvezető, hozzátéve, a most kidőlt fák helyén már 5-6 éve telepített, többször iskolázott csemeték állhatnának.
Bakó István, Rádi Róbert, dr. Guiás János Zsolt és dr. Áldozó Tamás (balról jobbra) járta be a károsult területet

-Szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy a Külső-Várkert egész területén rengeteg ilyen állapotú fa van, ezek a facsoportok messziről jól néznek ki, közelebbről azonban jól látszik, hogy sok a felkopaszodott fa, melyeken nagyon sok elszáradt ág van.
Ezek a fák folyamatos balesetveszélyt jelentenek azokra, akik kijönnek az erdőbe és leginkább gyermekek járnak ki ide - figyelmeztetett a polgármester.
-Folytatni kell azt a munkát, amit elkezdtünk és arra kérek mindenkit, de leginkább azokat, akik szeretik az egészséges természetet, hogy támogassák ebben az önkormányzatot és az erdészszakmát, az erdészeket, akik ezt a munkát végzik.
Folyamatos balesetveszélyt jelenthetnek ezek az életképtelen, elöregedett fák

A Külső-Várkert területét a következő években közparkká, rekreációs területté alakítják, ezért is elengedhetetlen, véghezvinni a Zöld Város II. projektben megfogalmazottakat és a Bakonyerdő szakembereinek elképzeléseit a terület megújításáról.

-Sajnálattal látom, hogy mi történt, az elöregedett fák nem bírtak ellenállni az erős szélnek. Ez is azt mutatja, hogy mennyire fontos az önkormányzatnak az a törekvése, hogy felmérje a fák állapotát és amelyik nem életképes, azokat kivágassa, helyettük pedig új fákat telepíttessen. Mindenképpen folytatni kell ezt az erdőmegújítási folyamatot, amit a Bakonyerdővel elkezdtünk - erősítette meg dr. Guiás János Zsolt önkormányzati képviselő is a helyszín bejárásakor. Hangsúlyozta, óriási balesetveszélyt jelentenek ezek a fák, szerencsére most csak más növényekben okoztak kárt, de akár emberéletet is követelhet, ha így marad a terület.
Folytatni kell az erdőmegújítási munkát, ami a veszélyt jelentő fák kivágását is jelenti - fogalmazta meg a polgármester és a képviselő

A kidőlt fákat és a letört nagy ágakat a Városgondnokság szállítja el és ők vágják ki azokat a fákat is, melyeket derékba tört a viharos szél - tudtuk meg Bakó Istvántól, a Városgondnokság igazgatójától.
-Azokból a nagyobb törzsekből, melyek alkalmasak erre, gerendát készíttetünk, a vékonyabb fákat pedig segélyfaként szétosztjuk - közölte. Emlékeztetett, a viharos szél nemcsak itt, a város más pontjain is okozott ilyen károkat, városszerte legalább tíz fát döntött ki. Az igazgató azt is elmondta, egyeztetett a Bakonyerdő Zrt-vel, a terület megtisztítását követően az erdőgazdaság pótolja a viharban elpusztult növényeket.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-04-08 15:27:32

Szigorú takarékossági intézkedésekről döntött a polgármester


ajánlott cikk főképe

2020-04-23 20:10:04

Döntőben az Örökség - Szavazzunk a pápai erkeles gyerekekre


ajánlott cikk főképe

2020-05-25 15:15:26

Köszönet a városi intézmények dolgozóinak a segítő munkáért - polgármesteri sajtótájékoztató a járványhelyzetről


ajánlott cikk főképe

2020-07-26 08:17:45

Tűz és víz - Strandok éjszakája a Várkertfürdőben