Gázcsere telep, Téglagyári út, Schwenczel rét - Megy a munka mindhárom helyen


2020-02-13 20:24:26  | cikk: HuHa  | 


Gázcsere telep, Téglagyári út, Schwenczel rét - Megy a munka mindhárom helyen főképe
A hét elején a harmadik beavatkozási helyszínen is megkezdődött a munkavégzés a barnamezős beruházás keretében. Mint arról korábban hírt adtunk, januárban a kivitelező elkezdte a tereprendezést a Téglagyári úti régi ipari épületek helyén kialakítandó atlétikai pályák területén, múlt héten a volt gázcsere telepen az épületbontási munkák indultak el - itt lesz a kutyafuttató -, most hétfőn pedig a Schwenczel réten is megkezdték a terület átalakítását a növényzet eltávolításával. Ez a beruházás a város legnagyobb projektje, értéke meghaladja a 3 milliárd forintot, melyhez közel 2 milliárd támogatást nyert el az önkormányzat.
A régi gázcseretelep épületének egyhrmada marad meg

Szerdán dr. Áldozó Tamás munkatársaival végigjárta a beavatkozási területeket, megtekintve a munkálatokat. Az egykori gázcsere telepen a bontás folyik, a kivitelező a meglévő épület kétharmadát távolítja el, a megmaradó épületrészt átépítik az agility park kiszolgáló épületévé, a felszabaduló és már meglévő zöldfelület rendezésével pedig kialakítják a kutyafuttatót. Ottjártunkkor a munkagépek az épületet és annak aljzatát bontották, ez a munkafolyamat még néhány napot vesz igénybe. Ezt követi majd a növényzet eltávolítása - elsősorban a beteg fákat vágják ki -, majd a megmaradó épületrészt újítják fel és alakítják raktárrá és vizesblokká - tájékoztatott Rádi Róbert, a projekteket koordináló Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetője.
Látványosan halad a tereprendezés a leendő sportpályák területén

A Téglagyári út egykori ipari épületei helyén a tereprendezés zajlik, a nem engedélyköteles tevékenység területén folyik a munka, vagyis ahol majd a sportpályákat alakítják ki.
-Itt előbb a gyepes földréteget szedték le és deponálták, aztán a humuszréteget szintén leszedték és felhalmozták és már elkezdték a feltöltést, hiszen a Várkertfürdő parkolója felőli oldalon 1,5-2 méteres feltöltésre is szükség van, a Téglagyári út felőli területen pedig egy bevágást kell készíteni az egységes szint kialakításához - közölte.
Eltávolítják a beteg, öreg fákat és a bozótot a Schwenczel rétről, helyükre új növények kerülnek majd

A Schwenczel réten az előkészítés keretében a fakivágások zajlanak jelenleg. A munkát a Városgondnokság végzi külső vállalkozó bevonásával, Bakó István igazgatótól megtudtuk, a több, mint 3 hektáros területről 80 fát távolítanak el, ezek leginkább a vizenyős területen megélő, öreg, beteg fák. A jelenlegi 1 hektáros bozótost is kiirtják, hiszen itt egy rendezett közpark készül látványtóval, mely a terület vízelvezetési problémáit is megoldja. A mostani munkafázis a tervek szerint február végére be is fejeződik.

Venczel Csaba a városrész önkormányzati képviselője örömmel fogadta, hogy immár mindhárom helyszínen folyik a munkavégzés. Mint mondta, meggyőződése, hogy a beruházás jelentősen javítja az itt élők életminőségét, rendezettebbé teszi a lakókörnyezetet.
-Ez a projekt jól illeszkedik abba az évekkel ezelőtt megkezdett, tudatosan átgondolt koncepcióba, mely ezt a városrészt érinti. Megvalósult a teljes szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése, új aszfaltot kapott valamennyi útfelület és megújultak a járdák - sorolta. Hangsúlyozta, célul tűzték ki a környező területek csapadékvíz problémáinak megoldását is, erre szolgál majd a Schwenczel réten megvalósuló látványtó, ami fogadja majd a csapadékvizeket.
-Örülök, hogy a tervezők mertek nagyot álmodni és nem csak egy záportározóban gondolkodtak, hanem a rét parkosítását is célul tűzték ki - tette hozzá. Meglátása szerint, ez a beruházás nemcsak az itt élők, hanem valamennyi pápai és az ide érkező látogatók számára is örömet jelent majd.
A kutyafuttató kivitelezőivel egyeztetett a polgármester és munkatársai

A kutyafuttatóra 55 millió forintot költ a város, az atlétikai pálya és a többi sportpálya megépítésének költsége 744 millió forint. A Schwenczel rét kivitelezésének tervezett költsége 273 millió forint, a sportpályákhoz tartozó sportközpont tervezett költsége pedig 1 milliárd 839 millió forint. Ezen túl még az eszközbeszerzést kell finanszírozni a beruházás keretében, vagyis a teljes projekt az elnyert pályázati támogatás közel kétszeresébe kerül majd.
-Ez sok minden jelent, leginkább azt, hogy további források felkutatására kell az energiáinkat fordítani. A kormányrendeletben van szabályozás a többletöltségek iránti igények jelzésére, ezt természetesen megtettük és minden más esetben is megtesszük, ha a jogszabályi feltételek adottak. Azt is számításba kell vennünk, hogy mivel tudjuk bebiztosítani magunkat, ha ezekhez a forrásokhoz nem jutunk hozzá. Fel kell mérnünk, milyen vagyonelemeink vannak, amik értékesíthetők úgy, hogy funkciójukat megtartják és továbbra is a pápaiakat szolgálják, de az értékesítésből származó bevételből egy újabb értéket tudunk teremteni. Ez is folyamatban van, de ezek még a február 14-én elfogadandó költségvetésünkben nem látszanak, de amikor a költségvetés tervezésekor arról beszéltem, hogy várhatóan a büdzsé bevételi és kiadási oldala is dinamikusan fog változni idén, akkor erre gondoltam - közölte dr. Áldozó Tamás polgármester.
Közpark és tó lesz a mostani vizenyős, bozótos helyén

A városvezető hozzáfűzte, amikor elnyerték a pályázati támogatásokat, arra számítottak, hogy gyorsan megkezdődhetnek a munkák és egyszerre több városrészen is folyik majd kivitelezés. Erre ugyan elég sokat kellett várni, de most már elmondható, hogy a Várkert úti körforgalom megépítése után folyamatosan zajlanak a munkálatok. A barnamezős projektről úgy fogalmazott, ez a kezdete a Téglagyári út környékének átalakításának, mely évtizedes távlatban nagyon messzire mutat és a környéken élők és az egész város számára nagy változást jelent.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-02-17 12:48:00

Illegális hulladék a vasútállomás környékén


ajánlott cikk főképe

2020-05-23 11:48:18

Június 8-án kezdődik lomhulladék gyűjtési program


ajánlott cikk főképe

2020-04-01 15:02:18

A járvány elleni védekezésre fordítják a képviselői tiszteletdíjakat - újabb polgármesteri rendelet született


ajánlott cikk főképe

2020-05-09 09:37:52

Szabadtéri misékre várják a 65 év alattiakat vasárnaponként