Tapolcafői disznóságok


2020-02-16 21:49:06  | cikk: ha  | 


Tapolcafői disznóságok főképe

A Tapolcafői Kertbarát Kör tagjainak évek óta dédelgetett vágya volt, hogy egy igazi, hagyományos disznóölést szervezzenek. Az álom valóra vált, melyhez sok ember összefogására volt szükség, s ismét bebizonyosodott, hogy a tapolcafőieké egy igazán jó közösség. Az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy a kertbarátok disznóölése olyan legyen, mint egykor, anyáink, nagyanyáink idejében. Egy falatnyi múlt.

Fél 8-kor érkezett meg a szállítmány Nyárádról

A kultúrház udvara lett a kijelölt terület, volt víz is, sátor is, mindenre felkészültek a gondos kertbarátok. - Disznólkodjunk együtt! Ezt a címet adtuk a programnak - mondta Somogyi Zoltán elnök. A fiataloknak szeretnénk megmutatni, hogy milyen is egy hagyományos disznóölés, mi pedig nosztalgiázunk egy kicsit - tette hozzá. S hogy komolyan gondolták a hagyomány tiszteletét, az hamar kiderült.

Munkában a fatüzelésű pörzsölő

A 130 kg-os sertést Erdélyi Zoltán nyárádi gazdálkodó ajánlotta fel, mint mondta, nagyon jó a kapcsolat a nyárádiak és a tapolcafőiek között, szeretett volna örömet szerezni a barátainak. A pörzsölésnél mindjárt előkerült egy régi szerszám, a fatüzelésű szerkezet, mely ha nem is annyira hatékony, mint korszerű társai, jó szolgálatot tett. A három böllért, Nagy Gábort, Horváth Endrét és Kiss Zoltánt sokan segítették a munkában, s ehhez meg is hozta a kedvet mindjárt induláskor a malackörömben kínált pálinka.

Pálinka körömben szervírozva

Nagy Gábor böllér elmondta, hogy ragaszkodtak a hagyományokhoz, ezért nem rendfára lógatva szedték szét a disznót, hanem úgynevezett hastokon, azaz bontóasztalon. Ezen bontották orjára, azaz egyben tartották a gerincet. Nagy Gábor precízen, gyorsan dolgozott, így a többiek hamarosan elkezdhették darabolni és darálni a húst.

A három böllér

A jószágot hamar elemeire bontották, de közben már sült a hagymás vér, ami a hagyományos reggeli ezeken az alkalmakon. A nap is kisütött, jókedvben sem volt hiány. Mig a férfiak a böllérek körül gyülekeztek, az asszonyok a tűzhelyeknél sürögtek-forogtak. Banai Ferencné szerencsére hozott a leheletkönnyű diós és szilvalekváros hájas kráflijából, amiért a noszlopi Ízparádén aranyérmet kapott. Disznóölések táján ez hagyományos sütemény, itt is gyorsan fogyott.

A látvány gyönyörű, az íz leírhatatlan - Banai Ferencné aranyérmes hájas süteménye

- A disznóölések idején is a háziasszony a motor - mondta Banai Ferencné, hisz elő kell készülni, a férfiak keze alá kell dolgozni, hisz a nők tudják, mi hol van és miből mennyi kell. A hurkatöltéskor is ott vagyunk, hisz a fiúk addigra már gyakran felöntenek a garatra, a nehéz munkához erőt merítenek a pálinkából - mondta nevetve Banai Ferencné. - A mosogatás disznóöléskor nagy feladat, s még nem mondtam a főzést, ami megkoronázza az alkalmat - tette hozzá a Kertbarát Kör tagja.

Nem volt hiány munkaerőben

A disznóölés kezdőknek tapasztalt segítség nélkül nem ajánlott. A disznó érték, nem szabad elpocsékolni egyetlen darabkáját sem, ezt többször is elmondták munka közben. Egy ilyen hagyományos alkalom erre is magtaníthat, hisz amivel mi dolgozunk, amiben benne van két kezünk munkája, talán jobban megbecsüljük.

Készül a tapolcafői véres hurka

Zsegraics Gyula, Tapolcafő Városrész Önkormányzata elnöke is ott volt a rendezvényen, épp egy darabka bőrkét rágcsálva mesélte, hogy gyermekkorában a disznóölés ünnep volt. Összehozta az embereket, és észrevétlenül apáról fiúra öröklődött a tudás. - A gyerekek fát és szalmát gyűjtöttek a pörzsöléshez, lehúzhatták a körmöt, a fiatalok aztán már segédkeztek az előkészületekben és a húsok kezelésében is. A nap fénypontja a kolbász- és hurkatöltés volt, akkorra már mindig kitört a háború, mesélte nevetve, hisz mindenkinek megvolt a legbiztosabb receptje és módszere. A lényeg azonban az volt, hogy együtt volt a család, mindenki együtt dolgozott és együtt ült asztalhoz. A részönkormányzat támogatja a településrészen működő egyesületeket, így a kertbarátokat is, mondta Zsegraics Gyula. A programokat a közösségek megszervezik, s a lehetőségekhez mérten ehhez anyagi támogatást kapnak.

A pecsenye kemencében sült

Tapolcafőn ezúttal a hagymás vér és a sült máj után húsleves készült, aztán a töltött káposzta és pecsenye, valamint az elmaradhatatlan hurka és kolbász. A pecsenye Hidrik Csaba kemencéjében sült, borda és egyéb húsok pácolva pirultak négy órán keresztül a négyszáz fokos sütőben. Fehér Viola is egész nap a tűzhely mellett állt, elmondta, hogy a töltött káposztát csomborral készítette, Erdélyben ismerte meg a receptet és a fűszert, kicsit izgult, hogy vajon ízlik-e majd a tagoknak. Kár volt izgulnia.

Zenés vacsora koronázta meg a programot

Ugyanis a program záróeseményeként a Tapolcafői Kertbarát Kör tagjai egy ünnepi vacsora keretében meg is kóstolták a disznóölés ajándékait. A friss húsnak nincs párja, a húsleves is ilyenkor a legjobb, mondták többen is az asztaloknál. Dr. Áldozó Tamás polgármester is hivatalos volt a vacsorása, ő is mosolyogva idézte fel a gyerekkori disznóöléseket. Örömmel látta, hogy a kör tagjai egy újabb programmal álltak elő, amivel a múlt ismét a hétköznapok része lett.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet