A. Tóth Sándor emlékére


2020-02-22 22:46:04  | cikk: ha  | 


A. Tóth Sándor emlékére főképe

A. Tóth Sándor festőművész, bábművész és tanár 1922 és 1928 között a Képzőművészeti Főiskola hallgatója volt, majd három évet külföldön, Londonban, Párizsban, Berlinben töltött, portrérajzolásból tartotta fenn magát. Párizsi tanulmányútján ismerkedett meg Blattner Gézával, az ő hatására kezdett érdeklődni a bábszínház iránt, Blattner avantgárd színházának, az Arc en Cielnek is tagja lett. Legkülönbözőbb technikákkal mozgatott, faragott, kubista bábjai ma is a gyűjtemények értékes kincsei. 1932-ben tért haza Franciaországból és a Pápai Református Gimnázium művészettanára lett, 1952-ben az utódintézményben, a Petőfi Sándor Gimnáziumban folytatta munkáját, itt dolgozott 1967-es nyugdíjba vonulásáig.


A. Tóth Sándor pedagógiai munkája és művészi tevékenysége máig ható, ezt a református gimnáziumban az is mutatja, hogy színvonalas művészeti képzés folyik az intézményben. Nevét viseli a tágas és világos rejzterem, s most már egy bemutatótér is. A gimnázium felújításakor sikerült kialakítani egy termet, ahol helyet kapott az A. Tóth-emlékkiálítás, valamint egy bábszínpad is, hisz az iskolában működik egy bábszakkör, Valler Kata vezetésével.


A bemutatótér avatóján sokan részt vettek, természetesen ott volt a művész fia, Tóth Gábor Sándor és felesége, valamint Jacquline Plessis, a francia nagykövetség kulturális attaséja, Andy Guanini, a francia intézet referense, A. Szabó Magda, a Nemzeti Színház nyugalmazott helyettese, és a művésztanár szülővárosából Molnár Sándorné, a Rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium igazgatója.


A megjelenteket Baráth Julianna, a gimnázium igazgatója köszöntötte, majd Kerpel Péter, a képzőművészeti képzés vezetője mondta el, hogy a bemutatótérben sokrétű eszköztár segíti A. Tóth Sándor képzőművészetének és a bábművészetének bemutatását. A falakon körben az alkotó festményeinek másolatai láthatók, s jónéhány eredeti fotó, melyek az intézményhez fűződő szoros kapcsolatáról, és növendékeiről mesélnek. Az. A. Tóth Sándor Bemutatótér sajátossága, hogy egy bábszínpad is helyet kapott benne, ezt Tóth Gábor Sándor instrukciói alapján készítették el.


Kiss Sándor lenyűgöző animációs filmet készített A. Tóth Sándorról, ezt megtekintették a jelenlevők, majd Feledy Balász művészettörténész méltatta a művész pályafutását és a kiállítást, mely, mint mondta, átfogó képet ad tevékenységéről. Badin Árpád bábművész A. Tóth Sándor bábjait mutatta be, melyek megtekinthetők a bemutatótérben. Természetesen a gimnázium bábosai is felléptek, egy Vitéz László-jelenettel és egy strucctánccal készültek az alkalomra: Valler Kata vezetésével Ádám Nikolett, Holb Levente, Berhidai Kincső, Szabó Csenge, Nánássy Kincső mutatták be, hogy jól bánnak már a bábokkal.

Az A. Tóth Bemutatótér ékessége az a majolikaszobor, melyet Józsa Judit készített a művészről Hommage A.T.S. címmel. Az alkotást dr. Kelemen Zsolt és dr. Somhegyi Annamária adományozta az iskolának.

Képek:


Címkék: Refi | kiállítás | báb
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet