Elkezdődött a Trianon 100 - Históriás szabadegyetem előadássorozata


2020-02-24 10:11:18  | cikk: Babos Petra  | 


Elkezdődött a Trianon 100 - Históriás szabadegyetem előadássorozata  főképe
Trianon 100 Históriás Szabadegyetem címmel történelmi előadássorozat indult a Gyermekjóléti Alapítvány és a Gróf Apponyi Albert Kör szervezésében. A Trianon 100 Históriás szabadegyetem első programján Rátz Ottó Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt-díjas mesterpedagógus, szaktanácsadó, igazgató IV. Károly életéről és uralkodásáról tartott előadást a Kékfestő Múzeumban. Rátz Ottótól megtudtuk, a programsorozatot nemcsak a történelem iránt érdeklődő felnőtteknek, de az iskolás korosztálynak is ajánlja.
Az első összejövetelen Rátz Ottó volt az előadó

-Emlékezni és emlékeztetni kell az embereket a történelem ezen eseményre, hogy a jövőben ne történhessen meg ismételten területrablás. Magyarország területét 1920-ban és 1947-ben is megcsonkították. Minden alkalommal jókora területeket vettek el tőlünk, s másfél milliónál is több magyar ajkú ember került a hatát túloldalára. Volt olyan eset, hogy a falu kellős közepén húzták meg az új határvonalat - emelte ki Rátz Ottó. Az első előadásban boldog IV.Károly életéről, uralkodásáról esett szó. -IV. Károly nem szeretett volna király lenni. Ferenc József 48 óra gondolkodási időt adott neki, hogy eldöntse, lesz-e uralkodó - tudtuk meg az előadótól, aki elárulta, személyes ismeretsége volt IV. Károly fiával, Habsburg Ottóval. Rátz Ottó meghívására többször járt Pápán, szinte barátjaként kezelte őt. Kiváló magyar ember volt, s hajszálhíján a Magyar Köztársaság elnöke lehetett volna. A programsorozat témái: A kommunista rémálom: a Tanácskormány dicstelen 133 napja, Trianon titkai, valamint a Soproni népszavazás és a Rongyos Gárda. A következő előadás márciusban lesz majd.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-01-17 13:51:36

Új darabokkal jelentkezik az S.K. Társulat


ajánlott cikk főképe

2020-01-09 21:56:40

Országos díjat kapott a rózsás bélyegek szerelmese


ajánlott cikk főképe

2020-04-28 13:17:03

Dr. Nagy Ákos az év pápai rendőre


ajánlott cikk főképe

2020-03-23 13:37:12

A Fidelitas segítséget ajánl az idősek ellátásához