A gyümölcsfák metszéséről


2020-02-25 14:28:28  | cikk: Babos Petra  | 


A gyümölcsfák metszéséről főképe
Illés Nándor okleveles kertészmérnök-tanár volt a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör február végi összejövetelének vendége, aki a gyümölcsfák metszéséről tartott előadást és bemutatót az érdeklődőknek.
Illés Nándor a közelegő tavasz kapcsán a kerti munkákról, azon belül is a gyümölcsfák metszéséről tartott előadást. A gyümölcsfákat a kertészek régi időktől fogva metszéssel alakítják, nevelik. A metszés történhet a fák nyugalmi időszakában, lombtalan állapotban, vagy a vegetációs időszakban, nyáron.
Illés Nándor bemutatóval egybekötött előadást tartott

-Nem mindegy a különböző gyümölcsfák metszésének időpontja. A gyümölcsfák koronakialakításakor több dolgot kell szem előtt tartanunk. Az almatermésűeket lombhullástól rügyfakadásig bármikor lehet metszeni. Nem korai már most, sőt lehet valamit már késő is, mert már fakadnak a rügyek. Idén nem volt igazi tél. A csonthéjasoknál még nem kell elkezdeni a metszést, a meggyet és cseresznyét lehet már, a kajszit majdnem csak virágzáskor, azért mert a kajszinál a seb begyógyulása a nyugalmi állapotban nem lehetséges, mert a gombafertőzés elpusztíthatja a fát is akár - emelte ki, majd elárulta elsőként tehát az almatermésűek, majd a meggy, cseresznye, őszibarack és kajszibarack - ez a metszési sorend.
Illés Nándor almakoronán mutatta be, hogy az úgynevezett rövid részeket kell meghagyni, mivel a dárdákon vannak a termőrügyek, a hosszú ágakat meg kell ritkítani, mert nagyon besűrűsödik a fa. Beszélt az őszibarack fákról is, ahol van hajtó-és termőrügy is, itt az erősebb ágrészeket kell meghagyni, mert különben lehúzza a termés az ágat. A kajszibaracknál a mézgásodásra nagyon oda kell figyelni, gyakran okozza a mézgásodást egy gomba és egy baktériumfaj együttes fertőzése, amely súlyos esetben a kajszi- és őszibarackfák pusztulásához vezet. Ennek megelőzése céljából e fák metszését csak a rügyfakadás, a nedvkeringés megindulása után kezdjük el.
A GYFGK soron következő előadása március végén lesz majd.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-07-06 15:44:24

Csontozómunkás képzés Pápán


ajánlott cikk főképe

2020-06-08 15:30:53

Befejeződött a textil arcmaszkok osztása


ajánlott cikk főképe

2020-09-12 17:12:36

A Forrás Napja szolidan


ajánlott cikk főképe

2020-08-20 21:48:06

37-re csökkent a pozitív személyek száma