Akik az értékeket gyűjtik, őrzik és közvetítik


2020-03-05 21:06:34  | cikk: ha  | 


Akik az értékeket gyűjtik, őrzik és közvetítik főképe

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 2018-ban volt 25 éves. A hazai kultúrafinanszírozás talán legmeghatározóbb intézménye fennállásának 25. évfordulóját számos rendezvénnyel, programmal, tárlattal ünnepelte és készült egy vándorkiállítás is. Az NKA tevékenysége szakmai kollégiumokon keresztül valósul meg, ezek sorában a kezdetektől fogva helyet és szerepet kaptak a közgyűjtemények, a könyvtárak, levéltárak, múzeumok szakmai támogatásai. A tablók az elmúlt negyedszázad legfontosabb eredményeit, meghatározó projektjeit, legsikeresebb pályázatait mutatják be, tematikus válogatás keretében.

Boross István, a megyei levéltár igazgatója

A Könyvtár, levéltár, múzeum - a 25 éves NKA és a közgyűjteményi örökség című vándorkiállítás anyagai most a pápai levéltárban láthatók. A bemutatott közgyűjteményi projektek és fejlesztések (gyűjteménygyarapítás, restaurálás, állományvédelem, digitalizálás, kiállítások, konferenciák, képzések, fesztiválok és közönségrendezvények) a sokszínűséget, sokoldalúságot, a közgyűjtemények összetett társadalmi szerepét mutatják be, mondta Boross István, a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára igazgatója.

A kiállításmegnyitón Hermann István, az NKA Közgyűjteményi Kollégiumának kurátora elmondta, hogy 1993-ban azért hozták létre a Nemzeti Kulturális Alapot, hogy legyen egy olyan intézmény, amely segíti a kultúra finanszírozását. Az NKA így a központi költségvetéstől független forrásokkal - jelenleg a szerencsejáték bevételének bizonyos százalékával - gazdálkodhat, a döntéseket pedig szakmai szervezetek képviselői hozzák meg.

A kiállítást Hermann István, az NKA Közgyűjteményi Kollégiumának kurátora nyitotta meg

A kiállítás kapcsán három kulcsfogalom került szóba: az értékgyűjtés, az értékmegőrzés és az értékek közvetítése. A legnagyobb hangsúlyt ez utóbbi kapta az anyagban, mert amint az elhangzott, azért érdemes gyűjteni, őrizni valamit, hogy az emberekhez eljussanak azok az információk, amit a források rejtenek. Az anyagban van egy Veszprém megyei elem is, hisz a megyei és pápai levéltár szakemberei is részt vettek abban a munkában, melynek során az Esterházy család cseszneki ágának Pozsonyban őrzött anyagát kutatták.

A rendezvényen részt vett dr. Hermann István, a Jókai Mór Városi Könyvtár igazgatója és dr. Nagy Szabolcs, a megyei levéltár igazgatóhelyettese is. A megnyitó alkalmat adott a különböző közgyűjtemények vezetőinek szakmai tapasztalatcseréjére is. A Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjteményi Kollégiumának első 25 éves tevékenységét bemutató vándorkiállítás március végéig tekinthető meg Pápán a levéltár nyitvatartási idejében.

Képek:


Címkék: levéltár
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-03-05 21:06:34

Akik az értékeket gyűjtik, őrzik és közvetítik