Vigyázat, unokázós csalók!


2020-03-06 14:36:04  | cikk:  | 


Vigyázat, unokázós csalók! főképe
Fogadják meg a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság megelőzési tanácsait.

Veszprém megyében 2018-ban és 2019 első felében nem követtek el úgynevezett unokázós módszerrel csalás bűncselekményt idős személyek sérelmére. Azonban a Veszprémi és az Ajkai Rendőrkapitányság illetékességi területén tavaly év végén, míg a Pápai Rendőrkapitányság illetékességi területén ez év elején történtek ilyen bűncselekmények, továbbá az elmúlt napokban több bejelentés is érkezett a rendőrségre az unokázós csalókkal kapcsolatban.

Ezen bűncselekmények esetében a megelőzésnek kiemelt jelentősége van. Cél, hogy a hívott fél felismerje, hogy vélhetően csalás áldozatává válhat.

Az elkövetők szinte minden esetben vezetékes telefonon, telefonkönyv alapján és véletlenszerűen hívják fel a kiszemelt áldozatokat. Jellemzően az idős - hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes éveikben járó - egyedül élő emberek a célpontjaik. Előfordul, hogy a lakókörnyezetében kérdezősködnek lehetséges áldozatuk életkoráról vagy arról, hogy egyedül élnek-e, ám vannak esetek, amikor a közösségi oldalakon megadott információkat felhasználva teszik hihetőbbé történetüket. Legtöbbször a megtévesztő ok az, hogy az unoka vagy valamely hozzátartozó balesetet szenvedett, és az okozott károk rendezése miatt pedig pénzre van szüksége. A közvetlen találkozás alkalmával azonban könnyen kiderülne, hogy nem ő az, így rendszerint valamelyik ismerősét küldi a pénzért.

A rendőrség arra kéri az idősek családját, közvetlen ismerőseit, hogy figyelmeztessék rokonukat a fentiekhez hasonló történetekre, bűnelkövetési módszerekre és a megelőzési lehetőségekre.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakat tanácsolja, hogy ne váljanak áldozattá az idősek:

-Gondolják végig, hogy mennyire életszerű a hívó által telefonon elmondott történet! Ellenőrizzék annak valóságtartalmát!

-Ha tehetik visszakérdezéssel, konkrét kérdésekkel próbálják meg azonosítani, ellenőrizni a telefonálót!

-Hívják fel azt a személyt (az Önök által ismert telefonszámon), akire hivatkozva telefonáltak! Ha nem érik el vagy nem veszi fel a telefont, úgy ne gondoljanak a legrosszabbra. Hívják fel valamelyik közeli hozzátartozóját, ismerősét (például: édesanyja, házastársa, barátnője, testvére), és rajta keresztül tisztázzák a történteket!

-Fontos, hogy az időseknél mindig kéznél legyenek a családtagok telefonszámai, amelyeket azonnal hívni tudnak a fentihez hasonló helyzetben.

-Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget!

-Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, hiszen ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják!

-Ne nyissanak ajtót ismeretlen személyeknek, és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak nekik pénz, értéket!

-Gyanús idegenek látogatása esetén igyekezzenek megjegyezni személyleírását, gépkocsijuk rendszámát!

-Ha mégis bűncselekmény áldozatává válnak, azonnal értesítsék a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

Ezeknek a tanácsoknak a betartásával, illetve az idősekkel való folyamatos kapcsolattartással, beszélgetéssel, az egymásra való odafigyeléssel többnyire megelőzhető, hogy a bűnözők visszaéljenek a gondoskodó szeretettel.

Képek:

nincsenek képek


Címkék: rendőrségi
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-08-12 14:39:13

Ittasan az árokba hajtott kocsijával a férfi, a körzeti megbízott igazoltatta


ajánlott cikk főképe

2020-05-07 09:34:29

Lezárt akta: Gépkocsikat rongáló férfit fogtak el a rendőrök


A Pápai Rendőrkapitányság befejezte az ügyben folytatott vizsgálatot.

Egy pápai áruházból érkezett bejelentés a rendőrségre 2020. július 1-jén délután, hogy bolti tolvajokat tartóztattak fel. A helyszínre érkező járőröknek az üzlet munkatársai elmondták, hogy a nő különböző termékeket...

2020-08-25 13:44:18

Áruházból lopott a házaspár, a rendőrök elfogták őket


ajánlott cikk főképe

2020-08-10 13:33:30

Rendszámot cserélt a férfi, a rendőrök előállították