„Minden fát lehet faragni, csak meg kell ismerni”


2020-03-09 21:50:04  | cikk: ha  | 


„Minden fát lehet faragni, csak meg kell ismerni” főképe
Nemes Ferenc népi iparművész szemet-lelket gyönyörködtető faragásaiból nyílt kiállítás a Jókai Mór Városi Könyvtárban. A helyszín és az alkotó találkozása nem véletlen, de erről majd később. A városi bibliotéka előadótermében most mindenütt olyan művek láthatók, melyek nemcsak látványosak, de szinte várja a nézelődő, hogy megszólaljanak és meséljenek.


Nemes Ferenc több közel ötven éve faragja le a felesleget fáról, kőről, hogy aztán előbukkanhasson a benne rejlő alkotás. Rajztehetségére már gyermekkorában is felfigyeltek, művésznek készült, de aztán végül mégis inkább repülőgép-műszerész lett. Az egyik oktatója készítette el első vésőjét, amivel aztán faragni kezdett. Először egy fogast alakított át (ez is látható a kiállításon), de egyre komolyabb alkotásokat készített. 1980-ban részt vett egy faragó fesztiválon Budapesten. Akkor még nem akarta eladni munkáit, csupán kíváncsi volt, hogy a rendezvény zsűrije mit mond a faragásairól. Megdicsérték, s aztán egyszer csak odatoppant az asztalához Gobbi Hilda. A rá jellemző vehemenciával kérdezősködött, Nemes Ferenc, aki először nem is akarta eladni a munkáját, végén már könyörgött, hogy bármit elad neki, csak csendesebben mondja a véleményét a művésznő. Ő volt az első vásárlója.


Így indult el azon az úton, melynek eredményeként már Magyarországon és külföldön is nagyon sok helyütt láthatók alkotásai. Többek között Németországban, itthon pedig Budapesten, Veszprémben, Bábolnán, Ráckevén, Békéscsabán, Solymárban - s Pápán is. Ő készítette ugyanis a Jókai Mór Városi Könyvtár két Esterházy-címerét és a Jókai mellszobrot. Most ezek a művek társaságot kaptak, testvéreik benépesítették a teret.


Nemes Ferenc elmondta, hogy ha megrendelésre készít valamit, akkor homogén fát választ, ám ha saját örömből alkot, akkor olyan alapanyagot vesz kézbe, amin van valami szabálytalanság, s az előcsalogatja a kreativitást. Nemes Ferenc sokat tanult Szabó István Kossuth-díjas szobrászművésztől, többek között azt, hogy nincs „szobrászfa”. A fafaragók közül ugyanis sokan a puhafákkal dolgoznak szívesebben, körtével vagy hársfával. Szabó István azt mondta, hogy minden fát lehet faragni, csak meg kell ismerni - Nemes Ferenc is ezt vallja. Olyannyira, hogy mára már nem csupán a keményebb fák engedelmeskednek neki, hanem a kő is.

A kiállítás megnyitóján dr. Hermann István igazgató köszöntötte a megjelenteket, a tárlatot Varga József polgármester nyitotta meg. Közreműködött Schuszter Andrea hegedűművész. Nemes Ferenc kiállítása március 26-ig tekinthető meg.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-07-13 17:43:16

Üléseztek a nemzetiségi önkormányzatok


ajánlott cikk főképe

2020-03-08 20:48:03

A legvidámabb ünnep a zsinagógában


ajánlott cikk főképe

2020-03-15 12:30:58

Aki teheti ne vigye óvodába, bölcsődébe gyermekét - Unger Tamás alpolgármester sajtótájékoztatója


ajánlott cikk főképe

2020-06-25 16:46:22

Ruha-és lakberendezési adományt hozott a Teuton Lovagrend