Aki teheti ne vigye óvodába, bölcsődébe gyermekét - Unger Tamás alpolgármester sajtótájékoztatója


2020-03-15 12:30:58  | cikk: HuHa  | 


Aki teheti ne vigye óvodába, bölcsődébe gyermekét - Unger Tamás alpolgármester sajtótájékoztatója főképe
Sajtótájékoztatón ismertette Unger Tamás alpolgármester azokat a helyi intézkedéseket, melyekről tegnap este döntött a városvezetés a rendkívüli intézményvezetői értekezleten. A Városházán a sajtónak tett nyilatkozatában kiemelte, az intézmények vezetőivel történt egyeztetésen az otthoni munkarendben dolgozó dr. Áldozó Tamással telefonon tartották a kapcsolatot, a meghozott intézkedések a polgármester jóváhagyásával, egyetértésével születtek meg.

-A legelvártabb döntési terület nyilván a bölcsődéket és óvodákat érintette, a mai nappal lépett hatályba az a kormányrendelet, mely a polgármester hatáskörébe utalja az óvodák és a bölcsődék bezárásának lehetőségét, azzal a feltétellel, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumát értesítjük. Az intézményvezetőkkel történt egyeztetés alapján teljes felelősségünk tudatában kérünk valamennyi szülőt, hogy amennyiben meg tudja oldani gyermeke otthoni felügyeletét, ne vigye bölcsődébe és óvodába. Nyomatékosan kérjük és azt gondolom, a szülői közösség teljes köre nevében is kérjük azokat a szülőket, akiknek a családjában a kormányrendeletben megnevezett öt országban valaki dolgozott, vagy járt az elmúlt időszakban és kapcsolatba léptek vele, ezeket a gyermekeket tartsák otthon, ne vigyék óvodába, bölcsődébe!
A mai döntést a következő napokban újabbak követhetnek szükség esetén

Azok számára, akik nem tudják a gyermek felügyeletét megoldani, a bölcsődék és óvodák ügyeleti rendszert biztosítanak, kiscsoportos ellátás formájában a teljes munkaidő szerint. Az alpolgármester hangsúlyozta, folyamatosan figyelemmel kísérik az országos helyzetet és fenntartják magunknak azt a jogot, hogy amennyiben szükségesnek látják, bezárják az óvodákat és bölcsődéket.
-Ez azt jelenti, hogy holnaptól az épületbe csak a dolgozók léphetnek be, a kisgyermekeket a szülőktől az intézmények ajtajában veszik át a nevelők, pedagógusok - hangsúlyozta, hozzátéve, az óvodák, bölcsődék nagy gondot fordítanak a higiéniára, erre minden eszközük megvan, a fenntartó Pápa Város Önkormányzata ehhez minden forrást és eszközt biztosít. Az intézmények mostantól nem hajthatnak végre fejlesztéseket, a költségvetésükben meglévő fejlesztési pénzüket szükség esetén működésükre, akár higiéniai eszközök vásárlására is átcsoportosíthatják.

A másik intézkedéscsomag az Egyesített Szociális Intézményre vonatkozik, az ESZI vezetője saját hatáskörében elrendelte, hogy az idősek napközijét - ahol egyébként is kevesen tartózkodnak - bezárja. A Fogyatékosok Nappali Intézménye vonatkozásában az a döntés született, hogy a bölcsődékhez, óvodákhoz hasonlóan ez is azok számára lesz nyitva, akik nem tudják megoldani az otthoni gondozást.
Az alpolgármester dr. Nagy Krisztina jegyzővel egyeztet

Az étkeztetés megoldása szintén kiemelt fontosságú téma volt a tegnapi egyeztetésen - közölte az alpolgármester. Hangsúlyozta, az önkormányzat továbbra is ellátja feladatát és biztosítja az étkezést azon gyermekek számára, akiknek szülei ezt igénylik.

-A bölcsődék és óvodák hétfőn felmérik az igényeket és jelentik a konyhának, az óvodások esetében az ebéd elvitelére az Óvoda Konyhából van lehetőség. Kérjük, hogy a szülők ne az óvodából próbálják elvinni az ételt, hanem a konyháról - ismertette a döntést, kiemelve, az ételt a konyha által biztosított műanyag edényben vehetik át. Azt kérik a szülőktől, hogy csengessenek be a konyhára, a konyhai dolgozók fogják kivinni és átadni az ebédet.

Az iskolák bezárása miatt nem működhetnek a melegítőkonyhák sem, így ott nem lesz lehetőség az ebéd átvételére, az ételt a Nátus Konyháról lehet majd elhozni hétfőtől. Azok a gyermekek, akik az ügyeleti rend biztosítását igénybe veszik, a Nátus Konyhán fognak étkezni. A konyha itt is saját tárolóedényben adja ki az ételt, saját éthordó nem használható az étel átvételére. Az igényeket itt is felmérik az egyes intézmények, ez alapján készíti a konyha a megfelelő mennyiségű ebédet.

A tegnapi értekezleten a polgármesteri hivatal ügyfélfogadásáról is döntést hoztak, eszerint, március 16-tól (hétfőtől) a személyes ügyfélfogadás szünetel. Az ügyfeleket arra kérik, hogy lehetőség szerint telefonon, e-mailben, elektronikus úton, levélben keressék az ügyintézőket és csak indokolt, halaszthatatlan esetben intézzék ügyeiket személyesen. Amennyiben kérdéses, hogy a személyes megjelenés szükséges-e, telefonon kell erről előzetesen érdeklődni.
A polgármesteri hivatal két osztályvezetőjével

Unger Tamás a sajtótájékoztatón kiemelte, arra számítanak, hogy a hét folyamán további döntéseket kell meghozni, például a múzeum, a könyvtár, az Esterházy-kastély és a JMSZK vonatkozásában, de dönteni fognak a Várkertfürdő működéséről és a Városi Piac üzemeltetéséről is.

Az alpolgármester közölte, hétfőn 13 órakor újabb egyeztetést tartanak az intézményvezetőkkel, átbeszélik a tapasztalatokat és akár újabb döntéseket hoznak.

-Az önkormányzat nevében mindenkitől körültekintő hozzáállást kérek, kérjük, hogy a higiéniai és társas érintkezés szabályait tartsák be, kerüljék a nagyobb közösségeket, hiszen egy világjárvánnyal állunk szemben - fogalmazott.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzat folyamatosan tájékoztatást nyújt a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről, a helyi információkat megtalálják Pápa város hivatalos Facebook oldalán, de azt kérte, figyeljék az Operatív Törzs és a kormány által megjelentetett híreket is.

Alább a Pápa Városi Televízió felvétele tekinthető meg a sajtótájékoztatóról:

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-08-01 22:26:45

Szakmakóstoló hét a Mezőben


ajánlott cikk főképe

2020-04-17 11:52:51

Online lelki megerősítés és mentálhigiénés tanácsadás a Lélek és Tradíció Alapítvány jóvoltából


ajánlott cikk főképe

2020-03-15 20:32:11

Mától látogatható a Dürer-kiállítás a kastélyban


ajánlott cikk főképe

2020-08-06 20:52:24

20-ra emelkedett a pápai és Pápa környéki fertőzöttek száma