Minden út a Forrás tanösvényhez vezet


2020-04-25 17:04:45  | cikk: ha  | 


Minden út a Forrás tanösvényhez vezet főképe

2019-ben a tapolcafői Örvény-tó nyerte a veszprémi Napló A megye 7 csodája elnevezésű játékát. Emellett a megyei értéktárba is bekerült a település büszkesége, a Forrás tanösvény. Ezeket az elismeréseket immár tábla is hirdeti a tó mellett. Már az átadáskor, 2011-ben került négy információs tábla a tanösvényre, egy a kiindulóponthoz a templom mellett, egy a kúthoz, egy a tóhoz és egy az út végénél ad átfogó képet a természeti kincsekről. Most az Örvény-tóhoz kikerült az elismeréseket ismertető tábla, kivitelezésében igazodva a többihez.

A Pápa felől érkezőket is tábla segíti 

De nem csupán egy tábla készült most, hanem összesen négy. A másik három útbaigazító, hogy mindenki odataláljon a tanösvényhez. Egy a Pápa felől érkezőknek mutatja az utat a kőhídnál lekanyarodva, a másik a Veszprém felől érkezőknek hívja fel a figyelmét a ritka természeti szépségre, a harmadik pedig a játszótér felől érkezőknek segít a Forrásfői utcánál, mondta Somogyi Zoltán, a kör elnöke.

A Veszprém felől érkezőket a művelődési háznál szólítja meg a tábla

A Tapolcafői Kertbarát Kör tevékenységét a város önkormányzata is támogatja, segítséget nyújtottak a táblák elkészítéséhez is. Dr. Áldozó Tamás polgármester elmondta, hogy a közösség felbecsülhetetlen szolgálatot tett és tesz, korábban a tanösvény kialakításával, most pedig a gondozásával. A jó gazda gondosságának eredménye, hogy a sétány évről évre új elemekkel gazdagodik. A települési önkormányzatok már több hétvégén felhatalmazást kaptak arra, hogy külön korlátozásokat vezessenek be a koronavírus-járvány miatt, de Pápa nem tartozik a turisztikailag kiemelt helyek közé, így a Forrás tanösvényt nem zárták le. - Amíg nem érkezik ide hatalmas tömeg és a sétálók betartják az előírásokat, addig szabadon látogatható tanösvény. Ebben a helyzetben még fontosabb a testünk karbantartása, a kirándulás jót tesz, mi például ma gyalog jöttünk ki ide, kellemes séta volt - mondta a polgármester.

A Forrás tanösvény ideális hely egy kellemes sétához

Zsegraics Gyula önkormányzati képviselő is úgy látja, hogy egyelőre nem zsúfolt a sétány. A tapolcafőiek büszkék a kincsükre, szívesen megosztják bárkivel, csupán annyit kérnek a kirándulóktól, hogy vigyázzanak rá, ne szemeteljenek, tartsák tisztán a patak partját. A szemétgyűjtőket a kertbarátok ürítik, s nagy segítség, ha valaki a hulladékot nem ott helyezi el, hanem hazaviszi, így az önkénteseket is tehermentesíti egy kicsit. Somogyi Zoltán elnök a napokban fogalmazta meg a tanösvény "etikai kódexét". A szabályokkal a természeti környezetet szeretnék óvni, a tervek szerint hamarosan kifüggesztik a látogatókra vonatkozó előírásokat.

A kertbarátok tervekben sosem szűkölködnek, most épp azon gondolkodnak, miként tudnának emléket állítani az egykori tapolcafői vízimalmoknak. A 600 méteres Forrás tanösvény szakaszán is volt két malom, a Forrásfői és a Giczi, ezekre mindenképp szeretnék felhívni a figyelmet.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-04-23 08:44:36

Új út épül


ajánlott cikk főképe

2020-07-02 17:42:25

Színes programok a munkácsys Erzsébet táborban


ajánlott cikk főképe

2020-07-26 08:17:45

Tűz és víz - Strandok éjszakája a Várkertfürdőben


ajánlott cikk főképe

2020-03-18 14:58:14

Csak az élelmiszerpiac működhet, jövő héten fertőtlenítik az óvodákat